MTV Uutiset amerikkalaisella aborttiklinikalla: Hoitohenkilökunta varoittaa naisten hengen vaarantuvan aborttirajoitusten vuoksi: ”Miehet nauttivat kyllä lapsenteosta – haluavat ottaa naisilta oikeudet”

MTV Uutiset vieraili amerikkalaisella aborttiklinikalla 2:05
MTV Uutiset vieraili amerikkalaisella aborttiklinikalla.

Yhdysvalloissa osavaltioiden ajamat aborttilainsäädännön kiristykset herättävät huolta naisissa ja tytöissä eri puolella maata.

Pelkästään tämän vuoden puolella ainakin kymmenessä republikaanijohtoisessa osavaltiossa on tiukennettu aborttilainsäädäntöä ja lisää kiristyksiä on vireillä. Paikoin aborttia ei sallita edes raiskauksen tai insestin uhreille. Ihmisoikeusjärjestöt ovat haastaneet päätökset oikeuteen.

Ohiolaisella parikymppisellä Jessica Jamesillä on kaksi lasta. James haluaa valmistua sairaanhoitajaksi eivätkä rahat riittäisi kolmannen lapsen elättämiseen. Abortti on Jamesin ainoa vaihtoehto.

– En pysty käymään koulua ja hoitamaan työni lisäksi lisää lapsia. En vain pysty, James sanoo juuri ennen kuin hoitaja mittaa verenpaineen.

James on seurannut huolestuneena uutisia aborttioikeuden tiukennuksista. Jamesilla ei ole päättävistä republikaanipuolueen miespoliitikoista kaunista sanottavaa.

– Minusta tuntuu, että he haluavat palata menneeseen, ja ottaa naisilta oikeudet. Naiset joutuivat käymään pitkän taistelun äänioikeuden puolesta ja nyt meillä on ääni. He haluavat kontrolloida meitä, James sanoo ja ottaa kipulääkkeen.

James on kolmannellatoista viikolla raskaana, ja abortti tehdään operoimalla.

– Miehet nauttivat kyllä lapsenteosta, mutta naisten täytyy tehdä kaikki muu. Me kärsimme kivut, vartalon muutokset ja naisten täytyy puskea kokonainen ihminen ulos. Tämän pitäisi olla meidän päätös, James sanoo.

“Moni on paniikissa”

Lääkäri David Burkonsin naisten klinikka on yksi harvoista Ohion osavaltion jäljellä olevista aborttia tekevistä klinikoista.

– Ennen republikaanikuvernöörin John Kasichin astumista valtaan, Ohion osavaltiossa oli parisenkymmentä klinikkaa. Nyt jäljellä on enää kourallinen, Burkons sanoo.

Heinäkuussa osavaltiossa on astumassa voimaan yksi maan tiukimmista aborttilaista. Laki ei sallisi aborttia kuuden viikon jälkeen edes insestin tai raiskauksen uhreille. Niin aikaisin harva edes tietää olevansa raskaana.

– Moni on paniikissa. Osa potilaista on hyväksikäytettyjä, osa on raiskattu. Usein he ovat perheitä, jotka eivät ole valmiita huolehtimaan useammasta lapsesta, Burkons kertoo.

Abortin vastustajat kutsuvat kuuden viikon jälkeistä aborttikieltoa ”sydämenlyönti”-laiksi.

– Se vähentäisi abortin saajien määrää. Anatomian näkökulmasta niin aikaisin ei ole vielä sydäntä, on niin kutsuttuja sähköisiä impulsseja. Sydän-sanaa käytetään aborttivastaiseen propagandaan, Burkons lisää.

On epäselvää astuuko laki voimaan. Oikeustaistelujen vuoksi se saattaa lykkääntyä, mutta moni ohiolainen nainen pelkää pahinta. Burkonsin mukaan naiset hakeutuvat klinikalle entistä aiemmin, koska pelkäävät, että abortti on pian heidän tilanteessa laitonta.

– Vähävaraiset tulevat kärsimään eniten, koska heillä ei ole mahdollista matkustaa toiseen osavaltioon ja ottaa töistä vapaata. Jo nyt Ohion lain mukaan potilaan on käytävä klinikalla kahdesti, joten se on köyhemmälle pitkien ja kalliiden matkojen vuoksi vaikeaa, Burkons sanoo.

Hoitohenkilökunta huolissaan laittomista aborteista ja naisten hengestä

Hoitohenkilökuntaa mietityttää lain kiristysten mahdolliset seuraukset.

– Naisia tulee kuolemaan, kun he tekevät laittomia vaarallisia abortteja tai yrittävät tehdä abortin itse. Netistä voi tilata mitä tahansa lääkkeitä, jotka eivät kuitenkaan ole oikeita. Tämä on todella pelottavaa, klinikan vastaava hoitaja Sherri Grossman sanoo.

Tällä hetkellä oikeustaistelua käydään alemmissa oikeusasteissa, mutta abortinvastustajat toivovat, että osavaltioiden perustuslainvastaisista päätöksistä valitetaan korkeimpaan oikeuteen saakka.

Abortinvastustajien tarkoitus on kaataa presidentti Donald Trumpin nimittämien konservatiivisten korkeimman oikeuden tuomareiden avulla vuosikymmeniä voimassa ollut korkeimman oikeuden linjaus, joka antoi naiselle oikeuden aborttiin. Konservatiivien toivo lepää erityisesti tuomari Brett Kavanaughin harteilla.

– Ihmiset aina olettivat, ettei Roe vastaan Wade voi kaatua, mutta nyt sekin on mahdollista, Burkons sanoo.

Republikaaneille ja Trumpille aborttioikeuden rajoittaminen ovat tärkeä vaaliteema, koska se pitää uskonnolliset äänestäjät kuten evankelistat puolueen otteessa.

Lue myös:

    Uusimmat