Raiskatulla 10-vuotiaalla tytöllä ei ollut oikeutta aborttiin – USA:n aborttikiellot eivät juuri tunne poikkeuksia

Kentuckyn viimeinen aborttiklinikka 8:30
Abortin vastustajat päivystävät aborttiklinikan edustalla. "Oletko ajatellut, että vaatteesi ovat syynä siihen, miksi olet täällä?"

Yhdysvalloissa on tällä hetkellä kymmenen osavaltiota, joissa abortti on kielletty kokonaan. Monissa osavaltioissa edes insesti tai raiskaus eivät tuo asiaan poikkeusta. 

Ohiolainen 10-vuotias joutui tiukan aborttilainsäädännön vuoksi matkustamaan Indianaan saadakseen laillisen raskaudenkeskeytyksen. Hän oli tullut raskaaksi raiskauksen seurauksena. 

Tapauksesta uutisoi The Guardian

Abortin täyskielto on tulossa voimaan myös ainakin viidessä muussa osavaltiossa lähiaikoina. Raskaudenkeskeytyksen saaminen on muuallakin aiempaa hankalampaa, sillä abortin saamista on pyritty hankaloittamaan monissa paikoissa, vaikka täyskieltoa ei olisikaan suunnitteilla.

Ohiossa ei vallitse abortin täyskieltoa, mutta 10-vuotiaalla raiskauksen uhrilla ei ole lain silmissä edellytyksiä saada aborttia. Tytön piti matkustaa Indianaan saadakseen laillisen abortin. Tyttö oli kuudennella viikolla raskaana. 

Tapaus tuo esiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden hyväksymän uuden ja tiukemman aborttilainsäädännön vaikutukset. Päätös kumosi maanlaajuisen aborttioikeuden liittovaltiotasolla ja siirsi päätösvallan raskaudenkeskeytyksistä osavaltioille.

Yksi kerrallaan

Gynekologi ja synnytyslääkäri Caitlin Bernard työskentelee Indianan osavaltiossa. Aborttien täyskielto ei ole vielä astunut voimaan Indianassa. 

Bernard kertoo The Guardianin haastattelussa olevansa hyvin huolissaan Yhdysvaltojen aborttilainsäädännöstä. Vaikka Indianan osavaltio ei ole vielä kieltänyt tai rajoittanut abortteja, tulee kielto todennäköisesti tapahtumaan kuun lopulla.

Bernard kertoo, että abortteja tekeville lääkäreille on tullut paljon aiempaa enemmän potilaita naapuriosavaltioista, joissa abortit on jo kielletty toistaiseksi tai kokonaan. 

– On vaikea kuvitella, että vain muutaman viikon kuluttua emme enää voi tarjota sitä apua, hän sanoo.

Abortti on nyt kielletty esimerkiksi Etelä-Dakotan osavaltiossa, ellei abortille ole asianmukaista ja perusteltua lääketieteellistä syytä. Riittävän painava syy on ainoastaan raskaana olevan naisen hengen pelastaminen. Raskauden alkaminen insestistä tai raiskauksesta ei kelpaa syyksi.

Traaginen tilanne 

Etelä-Dakotan republikaanikuvernööri Kristi Noemilta kysyttiin CNN:n haastattelussa, onko hänestä oikeudenmukaista, että 10-vuotiaan raiskauksen uhrin pitää mennä toiseen osavaltioon, jotta hän voi saada saada laillisen abortin.

– Meidän pitäisi myös puhua niistä sairaista yksilöistä, jotka tekevät tällaista lapsille. Mitä me teemme heille, Noem vastasi.

Noemilta kysyttiin, pitäisikö lakia hänen mielestään muuttaa, mikäli vastaava tapaus tapahtuisi hänen osavaltiossaan.

– En usko, että traagista tilannetta pitäisi jatkaa toisella tragedialla. On muutakin, mitä meidän tulee tehdä, jotta voimme varmistaa elävämme niin, että jokainen elämä on arvokas. Etenkin viaton elämä, joka on särjetty kuten tämän 10-vuotiaan tytön.

Herkkä aihe yhdysvalloissa

Myös Kentuckyn osavaltiossa pohditaan nyt aborttioikeuden tulevaisuutta. Kentuckyssa aborttikielto tuli kertaalleen voimaan ja kumottiin. Kentuckyssa on kaksi aborttiklinikkaa.

Klinikan johtaja suomalaissyntyinen Anne Ahola on työskennellyt klinikalla yli 20 vuotta. Abortti on Yhdysvalloissa niin herkkä aihe, ettei Ahola tavallisesti päästä toimittajia sisään, eikä anna haastatteluja.

– Aborttikielto vaikuttaa eniten heihin, jotka ovat valmiiksi epäoikeutetussa asemassa. Ja monilla tänne saapuvilla on jo lapsia, eivätkä he voi tai halua saada enempää, Ahola kertoo MTV Uutisille.  

"Ehkä pukeutumisesi on syy siihen, että olet täällä"

Aborttikiellon kumoamisen jälkeen Aholan klinikka avasi jälleen ovensa. Ovien auettua paikalle löysivät potilaiden lisäksi myös abortin vastustajat. Paikalla on kymmenkunta oransseihin liiveihin sonnustautunutta vapaaehtoista, jotka yrittävät auttaa klinikalle pyrkiviä naisia etuovesta sisään.

Klinikalle saa halutessaan kyydin. Auto kuljettaa potilaan klinikan taakse suoraan oven eteen, jotteivat abortinvastustajat häiriköi heitä. Maahan on maalattu keltaiset viivat, jotka ovat klinikan turvavyöhyke. Viivojen yli eivät saa astua kuin klinikalta luvan saaneet, aborttia vastustavien pitää pysyä viivojen ulkopuolella.

Mielenosoittajat partioivat klinikan edessä ja yrittävät saada klinikalle pyrkivät naiset ja tytöt muuttamaan mielensä.

Mielenosoittajien syyt ovat usein uskonnollisia.

– Toinen syy on naisten sorto. Eräänäkin kuumana päivänä tänne saapui tyttö, joka oli pukeutunut shortseihin. Yksi mielenosoittaja sanoi hänelle, että ehkä hänen pukeutumisensa liittyy siihen, miksi hän joutui tulemaan tänne.  

Lue myös:

    Uusimmat