Ohiolainen aborttiklinikka yritettiin tuhopolttaa ja lääkäreitä uhkaillaan – Yhdysvalloissa aborttilakia tiukennettu tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan 50 vuoteen

2:43
Yhdysvalloissa aborttilakia kiristetty tänä vuonna reilusti.

Yhdysvalloissa kiistely aborttioikeudesta kiihtyy korkeimman oikeuden käsitellessä kahta aborttioikeustapausta. Maassa on tänä vuonna tiukennettu aborttilainsäädäntöä enemmän kuin kertaakaan aiemmin sen jälkeen, kun Roe vastaan Wade takasi raskaudenkeskeytyksen perustuslailliseksi oikeudeksi 70-luvulla. Aborttiklinikoiden lääkärit kokevat, että abortin vastustajien uhkailu on voimistunut.

"Hengitä sisään ja ulos", hoitaja kehottaa operaatiotuolissa makaavaa potilasta.

Ohiolaisella aborttiklinikalla potilaille yritetään taata rauhallinen ympäristö, vaikka koko aborttioikeus on uhattuna.

21-vuotias Emily Grier joutui ajamaan naapuriosavaltiosta klinikalle raskaudenkeskeytykseen, sillä kotipaikkakunnalla ei ollut vapaita aikoja kuukauteen. Klinikoita on monin paikoin yhä harvemmassa, koska niiden pyörittäminen on uusien rajoituksien valossa vaikeaa.

– Minusta naisten pitäisi saada päättää itse vartalostaan. Aborttioikeutta rajoittavat lait rajoittavat lopulta vain meidän valinnanvapauttamme. Abortti on minulle ja kaikille osapuolille nyt paras vaihtoehto. Haluan valmistua ammattiin ensin, jotta pystyn huolehtimaan toisesta ihmisestä, Grier sanoo.

Häirintä on jatkuvaa

Reilun kahden tunnin ajomatkan päässä toisella klinikalle ulkona on jatkuva vartiointi. Abortinvastustajat ovat ostaneet läheisen tontin klinikan vierestä ja he päivystävät pihalla jatkuvasti. Klinikan työntekijät kokevat, että abortinvastustajat koventavat otteitaan, sillä klinikka yritettiin vastikään polttaa. Poliisi ei ole saanut kiinni syyllisiä, mutta tapausta tutkitaan tuhopolttona.

MTV Uutisten jututtaman, usean abortteja tekevän lääkärin mukaan heidän saama häirintä on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Myös lääkäri Christine Slotta on saanut vihapostista osansa.

– Saan vihapostia toimistolleni ja kotiini. He tuntevat minut nimeltä ja huutelevat, miksi tapan vauvoja. Tämä kaikki tekee minut surulliseksi, Slotta sanoo.

– Minulla on henkilökohtaista kokemusta abortista. Kun olin lääkiksessä, tulin vahingossa raskaaksi, mutta niihin aikoihin abortin saamisessa ei ollut vaikeuksia, jopa vakuutukseni korvasi sen. Nyt kehityssuunta on päinvastainen! En usko, että olisin edes valmistunut lääkäriksi, jos en olisi tehnyt sitä päätöstä, Slotta kertoo.

Korkeimmassa oikeudessa kaksi tapausta

Korkein oikeus käsittelee parhaillaan kahta aborttitapausta, Texasin ja Missisipin. Mikäli Missisipin klinikka häviää omansa, sen uskotaan heikentävän naisten perustuslaillista oikeutta aborttiin eri puolella maata.

– Yhdysvalloissa on rajoitettu aborttioikeutta enemmän vuoden 2021 aikana kuin kertaakaan aiemmin vuoden 1973 Roe v. Waden päätöksen jälkeen. Osavaltioiden lainsäätäjät tiedostavat, että Donald Trump nimitti kolme korkeimman oikeuden tuomaria ja he kokevat heidän aikansa tulleen, American Civil Liberties Unionin (ACLU) asianajaja Julia Kaye kertoo.

Pelkästään tämän vuoden aikana Yhdysvalloissa on otettu käyttöön yli 100 uutta aborttirajoitusta.

Korkeimman oikeuden odotetaan tekevän päätöksen aborttioikeudesta ensi vuoden aikana. Mikäli perustuslaillinen oikeus heikentyy, se antaa lisää valtaa osavaltioille päättää abortista. Konservatiiviset osavaltiot tiukentavat lainsäädäntöään entisestään, liberaalit eivät. 

– Eniten aborttirajoituksista kärsivät maan vähemmistöt kuten mustat, vähävaraiset ja maaseudulla asuvat nuoret, joilla ei ole varaa matkustaa toiselle puolella maata raskaudenkeskeytykseen, Kaye sanoo.

– Oletko huolissasi, että Roe v. Wade kumotaan lopulta?

– Ehdottomasti, Kaye sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja