MTV USA:ssa: Bidenin energinen esiintyminen vakuutti

Biden ylisti Naton vahvuutta ja uhkui uhmaa Putinia vastaan kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan 3:08
Biden ylisti Naton vahvuutta ja uhkui uhmaa Putinia vastaan kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viimeinen kansakunnan tilaa käsittelevä puhe ennen presidentinvaaleja on vakuuttanut ainakin osan kansasta. Huolta iästä hälvensi energinen esiintyminen.

Joe Bidenin lupasi kongressin edessä pitämässään kansakunnan tila -puheessa viime yönä Suomen aikaa muun muassa jatkaa vakaasti Ukrainan tukemista ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustamista. 

Lisäksi hän lupasi tukea gazalaisille.

Biden mainitsi puheessaan myös Naton tuoreet jäsenet Suomen ja Ruotsin. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kuunteli puhetta yleisössä kunniapaikalla.

"Liikaa Ukrainaa"

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että osa kongressin republikaanijäsenistä oli sitä mieltä, että Ukraina painottui puheessa liikaakin.

– He olisivat halunneet kuulla enemmän muun muassa maahanmuutosta, Karppinen kertoo.

Kampanjapuhe

Kansakunnan tila -puhetta pidettiin myös Bidenin kampanjapuheena. Presidentinvaalivastustajaansa Donald Trumpia hän ei maininnut nimeltä.

– Useita kertoja hän Donald Trumpiin kuitenkin viittasi muun muassa termillä "edeltäjäni". Biden kritisoi Trumpin Nato-puheita, joissa tämä on esimerkiksi toivottanut Venäjän tervetulleeksi tekemään mitä tahansa sellaisille Nato-maille, jotka eivät käytä puolustusmenoihinsa vähintään paria prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseensa.

– Biden arvosteli myös Trumpin vaalivalheita ja aborttioikeuden vastustusta.

Bidenin ikä on ollut äänestäjille huolenaihe. Onnistuiko Biden hiljentämään epäilyjä?

–  Asiakysymykset ovat totta kai isoja, mutta lähestulkoon yhtä tärkeä – ja joidenkin mielestä jopa tärkeämpi – oli Bidenin esiintyminen. Hän selvästi laittoi enemmän energiaa esiintymiseen, ja se tyydytti ainakin hänen omia kannattajiaan, eli demokraatteja. Useita kertoja edustajat nousivat seisomaan ja sanoivat että "neljä vuotta lisää", eli jatkokaudelle, Karppinen sanoi.

– Bidenin pitää pystyä tekemään tämä tietenkin vielä uudestaan. Vaalit ovat kuitenkin vasta monen, monen kuukauden päästä marraskuussa.

Juttua korjattu 13.3.2024 kello 22.54. Muokattu kohtaa, jossa sanottiin Donald Trumpin toivottaneen Venäjän tervetulleeksi tekemään mitä tahansa sellaisille Nato-maille, jotka eivät maksa Natolle paria prosenttia puolustusbudjetistaan. Todellisuudessa Nato-maiden pitäisi käyttää omiin puolustusmenoihinsa vähintään kaksi prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseensa.

Lue myös:

    Uusimmat