Kirjeenvaihtajan kommentti: Biden pitää kansakunnan tila -puheensa laskevien kannatuslukujen keskellä – tähtäimessä silti 2024 presidentinvaalit

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää presidenttiuransa toisen kansakunnan tila puheen samaan aikaan, kun erikoissyyttäjä tutkii häneltä löydettyjä Valkoisen talon salaisia asiakirjoja. Puhe tarjoaa Bidenille todennäköisesti vuoden suurimman televisioyleisön, minkä hän aikoo käyttää presidentinvaalikampanjansa tavoitteiden esittelyyn.

Kiinan lähettämä vakoilupallo ei olisi voinut tulla huonompaan aikaan demokraattien Joe Bidenille

Republikaanit ovat koventaneet kritiikkiään Bidenia kohtaan, koska Valkoiselta talolta kesti päiviä ampua pallo alas. 

Bidenin hallinnosta on muistutettu, että vakoilupalloja on nähty Yhdysvaltain taivaalla ennenkin, muun muassa entisen presidentti Donald Trumpin aikoina, mutta se ei republikaanien arvostelua hiljennä. 

Biden toivoi käyttävänsä vuoden tärkeimmän puheensa saavutuksiensa korostamiseen, mutta Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kasvava jännite antaa vastustajille lisää syitä arvostella hallintoa.

Bidenin paineita lisää myös se, ettei tällä kertaa kongressitalon puhujakorokkeen takana istu pitkän linjan liittolainen Nancy Pelosi, vaan republikaanien vaivalla valittu puhemies Kevin McCarthy

McCarthy ja muut republikaanit etsivätkin kaikin keinoin puheesta jotain pahaa sanottavaa. 

Bidenin toimet eivät riitä äänestäjille

Bidenin odotetaan korostavan alhaista työttömyyttä, inflaation rauhoittumista, infrastruktuurilakia, ilmastonmuutostoimia, reseptilääkkeiden hintojen alennusta, aselakien tiukennusta ja samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden turvaamista. 

Biden tulee korostamaan Yhdysvaltain johtavaa roolia Ukrainan tukemisessa ja demokratian puolustamisen tärkeyttä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Totuus on kuitenkin se, ettei äänestäjille Bidenin toimet tunnu riittävän. 

Maanantaina julkaistun uutistoimisto AP:n kyselyn mukaan vain 37 prosenttia demokraattivastaajista sanoo haluavansa Bidenin pyrkivän jatkokaudelle. 

Se on roima lasku edellisestä kyselystä, sillä marraskuun välivaalien alla samaisessa kyselyssä 52 prosenttia kannatti jatkokautta. 

Suurin huoli on ikääntyminen

Yksi pettymyksen aihe demokraateille on ollut Bidenin huolimattomuus salaisten asiakirjojen kanssa. 

Bidenin toimistolta ja kotoa on löytynyt varapresidenttiajoilta salaisia asiakirjoja, joita tutkimaan on palkattu erikoissyyttäjä. 

Suurin huoli puolueessa on kuitenkin Bidenin ikä ja esiintyminen. 80-vuotias Biden on jo nyt Yhdysvaltain historian vanhin presidentti ja monia häiritsevät hetket, kun Biden etsiskelee sanoja, mumisee ja köhisee. 

Demokraattien ongelma vain on, ettei heillä ole tällä hetkellä ketään muuta vahvempaa ehdokasta. Republikaanien puolelta presidenttikisaan on tähän mennessä ilmoittautunut mukaan Trump.

1:31
Katso myös: FBI on tehnyt kotietsinnän presidentti Joe Bidenin asuntoon

Odotetaan esiintyvän "aikuisena huoneessa"

Bidenin odotetaan esiintyvän puheen aikana niin sanotusti aikuisena huoneessa, sillä radikaalisiipi on ottanut kovemman otteen republikaaneista ja puolueessa keskitytään usein asiakysymysten ajamisen sijasta Bidenin lähipiirin toimien tutkimiseen. 

Biden yrittäneekin käyttää vastapuolueen hajaannusta hyväkseen, korostaa demokraattien yhtenäisyyttä ja puolueiden välisen yhteistyön tärkeyttä, tosin yhteistyöhön hän tuskin uskoo itsekään. 

Bidenin uskotaan julkistavan ehdokkuutensa presidentinvaaleihin lähikuukausina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja