Risto E.J. Penttilä: Biden oli valmistautunut puheeseensa kuin urheilusuoritukseen – "Hän on iskussa"

Risto E.J. Penttilä: Bidenin mahdollisuudet Trumpia vastaan paremmat nyt kuin eilen 1:40
Risto E.J. Penttilä: Bidenin mahdollisuudet Trumpia vastaan paremmat nyt kuin eilen.

Yhdysvalloissa presidenttikisassa on otettu nyt toinen vaihde päälle, kun istuva presidentti Joe Biden ja entinen presidentti Donald Trump voittivat lähes kaikissa viidessätoista osavaltiossa pidetyissä esivaaleissa aiemmin tällä viikolla. 

Presidentinvaalikampanjoissa on haasteita kummankin ehdokkaan osalta. Biden piti viime yönä Suomen aikaa tärkeänä pidetyn, kansakunnan tilaa käsittelevän puheen.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä kertoo MTV Uutisten Huomenta Suomen haastattelussa, että kyseessä oli hyvä puhe.

– Se oli onnistuminen. Nähtiin energinen Biden, joka ei sekoillut ja joka pysyi puheessa, mutta pystyi myöskin nopeasti reagoimaan huutoihin. Ja puheessa oli jopa huumorintajua. Tämä oli yksi parhaita puheita Bidenilta. Tässä mielessä ajoitus osui oikeaan.

"Puheeseen valmistauduttu kuin urheilusuoritukseen"

Penttilä uskoo, että Biden oli hyvässä iskussa, sillä merkittävää tilannetta oli harjoiteltu ennakkoon kuin urheilusuoritusta.

– Nyt vaikutti siltä, että siellä oli kaikki kunnossa. Siellä oli Biden, joka näytti nuorelta, ehkä jopa kuusikymppiseltä. Jos tämän puheen perusteella pitäisi sanoa, niin hän on iskussa.

Penttilä toteaa, että Biden sivalsi kilpakumppaniaan Trumpia monesti, mainitsematta tätä kuitenkaan nimeltä. 

– Tosiasiahan on, että tämä on Bidenin viimeinen mahdollisuus. Trumpin kannatus on mennyt ylöspäin, hänellä se on mennyt alaspäin. Jo ennen puhetta kuultiin, että tämä on se hetki, jolloin Biden lähtee hyökkäykseen. Nyt nähtiin se hyökkäys ja nähtiin kannattajat taputtamassa koko ajan ja varapresidentti pomppasi ylös koko ajan kannustamaan. Eli nyt tästä alkoi hyökkäys Trumpin politiikkaa vastaan.

Bidenin mahdollisuudet paremmat nyt kuin vielä eilen

Penttilän mukaan tilanne on se, että mikäli Bidenin hyökkäys menee hyvin ja kannatuksessa näkyy nousua, niin tällöin koko kampanja mennään Biden edellä.

– Mutta, jos tämäkään ei auta,vaan Trump tulee luvuissa ylemmäksi, niin silloin demokraatit ovat kyllä vaikeassa tilanteessa. Pitää päättää, että pitäisikö kuitenkin vaihtaa ehdokas vielä ennen vaaleja.

Penttilän mukaan uuden ehdokkaan tuominen näin lyhyessä ajassa olisi kuitenkin demokraateille erittäin vaikeaa. Penttilä toteaa, että Bidenin mahdollisuudet ovat joka tapauksessa paremmat nyt kuin vielä eilen. Penttilä sanoo, että republikaanien piirissä joudutaan puolestaan tekemään iso pesänselvitys vaalien jälkeen, jos Trump ei voita.

– Eilen sanoin, että jos vaalit pidettäisiin nyt, niin Trump voittaisi. Nyt pitää katsoa muutama viikko, että onko tällä mitään vaikutusta.

Penttilän mukaan Bidenin viesti Ukrainan suhteen oli selvä – Yhdysvallat ei kävele pois konfliktista.

–Viesti republikaaneille oli selvä, että te vaarannatte lännen turvallisuuden, kun ette tue Ukrainaa.

Biden ylisti puheessaan Naton vahvuutta 1:49
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ylisti puheessaan Naton vahvuutta.

Lue myös:

    Uusimmat