MTV Urheilu seurasi: Susijengin loistava avauspuolikas ei riittänyt – Espanja marssii koripallon EM-välieriin

Heittokartta EM-kisoista kertoo, mistä Lauri Markkanen on osunut parhaiten 1:20
Heittokartta EM-kisoista kertoo, mistä Lauri Markkanen on osunut parhaiten.

Susijengi haastoi hallitsevan maailmanmestarin Espanjan EM-koripallon puolivälierässä. Vastustaja oli lopulta kovempi lukemin 100–90. MTV Urheilu seurasi Susijengin haastetta tässä artikkelissa.

Susijengi sai otteluun erittäin väkevän alun, kun avauskympin jälkeen Suomi johti peräti 30–19. Toisella neljänneksellä Suomi sai johdon pidettyä suurin piirtein samana, ja tauolle edettiin Suomen johtaessa 52–43. Etenkin Susijengin kokonaisvaltainen pisteentekovalmius edesauttoi johtoasemaan kapuamista.

Toiselle puolikkaalle asteli uudelleensyntynyt Espanja. Ensimmäiset kaksi minuuttia, ja ero oli kurottu umpeen. Ottelun virtaus kääntyi täysin maailmanmestareille, ja viimeiselle kympille siirryttiin Susijengin ollessa takaa-ajajana lukemin 73–67.

Viimeisellä kympillä Suomi taisteli kynsin hampain jatkopaikasta, mutta vastustaja oli yksinkertaisesti kovempi. Pallonmenetykset kostautuivat läpi ottelun, ja lopulta Rudi Fernandez upotti ratkaisevan kolmosen sisään, kun ottelua oli jäljellä vajaat pari minuuttia.

Suomen ykköspistemies oli tuttuun tapaan Lauri Markkanen. Hän nakutteli 28 täppää. Mikael Jantunen onnistui 18 pisteen edestä.

Espanjan ykkönen oli Willy Hernangomez 27 pisteen voimin.

Espanja jatkaa EM-kisojen mitalipeleihin. Susijengin turnaus päättyy. Samalla kahden suomalaisen koripalloilun legendan, Petteri Koposen ja Shawn Huffin upeat urat tulevat päätökseen. Päävalmentaja Lassi Tuovi peluutti kaksikkoa uransa viimeisen ottelun viimeisen vaihdon.

Espanjan vastustaja selviää illan Saksa–Kreikka -ottelusta.

Otteluseuranta:

Neljäs neljännes (Lopputulos: Espanja–Suomi 100–90)

Klo 20.03: Ottelu on päättynyt. Espanja voittaa Susijengin tänään lukemin 100–90.

Klo 20.02: Shawn Huff ja Petteri Koponen kentälle viimeiseen vaihtoon. Upeaa pelisilmää Lassi Tuovilta.

Klo 20.00: 52 sekuntia kellossa. Espanja saa 100 täyteen. Suomella 89 pistettä. Taistelu on taittumassa tappioksi.

Klo 19.57: Rudi Fernandez upottaa ratkaisevan tuoksuisen kolmosen kaukaa sisään. 108 sekuntia jäljellä. Ero on levahtanut jo 11 pisteeseen.

Klo 19.55: Markkanen vapariviivalle, kun kellossa 2:42 jäljellä. Lauri onnistuu molemmissa. Ero kuusi Espanjalle.

Klo 19.53: Suomi taistelee kynsin hampain paikasta auringossa. Susijengi maksaa todella kovaa hintaa pallonmenetyksestä. Kellossa jäljellä 3,5 minuuttia. Espanja johtaa viidellä pisteellä.

Klo 19.48: Madsen nakuttaa kaksi vapaaheittoa sisään. Susijengi hiipii kahden pisteen päähän. Tästä tulee kammottava show.

Klo 19.43: Kahdeksan minuuttia jäljellä. Ero on edelleen sama, kuusi pistettä.

Klo 19.40: Sitten täräytetään kaikki parkettiin. Viimeinen kymppi alkaa.

Kolmas neljännes (Espanja–Suomi 73–67)

Klo 19.39: Erä paketissa. Suomelta kyllä heikko erä. Espanja paukutti tämän kympin edukseen lukemin 30–15.

Klo 19.37: Puolitoista minuuttia jäljellä kolmatta neljännestä. Suomen tuloksenteko tökkii nyt hyökkäyspäässä. Espanja upottaa kauniin kolmosen sisään. Ero viisi pistettä Espanjan hyväksi.

Klo 19.29: Suomi vastaa haasteeseen. Markkanen nostaa Suomen ensin pisteen päähän, jonka jälkeen kaksi vapaaheittoa sisään. Suomella pisteen johto. Markkasen saldo 18 pistettä.

Klo 19.25: Ottelun virtaus on totuuden nimissä kääntynyt nyt täysin Espanjalle. Kolmas neljännes puolessa välissä, kun joukkue siirtyy 60–57 -johtoon.

Klo 19.23: Markkanen ei tärise Espanjan väkevää alkua. Hän tulee kuin höyryjuna ja donkkaa pallon oranssiin.

Klo 19.22: Suomelle hieman happea. Jantuselta erinomainen leikkaus korin alle, ja Markkanen toimittaa tälle pallon. Suomelle neljän pisteen johto. Kolmatta kymppiä pelattu kolme minuuttia.

Klo 19.20: Nyt on jäätävä alku Espanjalla. Ensimmäiset kaksi minuuttia 9–1 Espanjalle. Ero on kurottu kahteen pisteeseen.

Klo 19.15: Nyt jatketaan! Espanja avaa kaventamalla eron seitsemään. Suomen vastahyökkäyksessä aika tulee vastaan.

Toinen neljännes (Espanja–Suomi 43–52)

Klo 19.06: Tauko jatkuu vielä hetken. Tilastoja avauspuolikkaalta: Suomi upotti kakkoset 70-prosenttisesti. Espanjan vastaava luku jäi alle kuuteenkymmeneen. Kolmosissa Susijengi on ollut aivan jäätävä. Prosentit Suomelle peräti 54–19. Hyökkäyspään levypalloissa Suomi on ollut pehmeä. Ne hallitseva maailmanmestari on vienyt peräti 11–3.

Klo 18.59: Valtonen puolustaa Espanjan viimeisen hyökkäyksen erinomaisesti. Suomi johtaa EM-puolivälierää puoliajalla 52–43. Aivan erinomainen avauspuolikas. Suomen pelisuunnitelma toimii kollektiivin kautta erinomaisesti. Yhdeksän suomalaista pisteillä.

Klo 18.57: Espanja saa pientä momentumia toisen neljänneksen loppuun. Suomi ottaa aikalisän, kun kellossa on jäljellä 40 sekuntia. Ero on hieman kaventunut, se on nyt yhdeksän pistettä. Nyt vain jämäkästi erän loppuun!

Klo 18.54: Puolitoista minuuttia toista neljännestä jäljellä. Espanja saa pitkästä aikaa kolmosen sisään. Susijengi johtaa lukemin 50–38.

Klo 18.49: Markkanen laitaa Espanjan paikkapuolustuksen tuhannen päreiksi, ja kolmonen pohjaan! Sasu Salin seuraa esimerkkiä. Suomi johtaa 14 pisteellä!

Klo 18.47: Vaikka Susijengi edelleen johtaa, on Espanja saanut toisella kympillä jäädytettyä Suomen pitkät hyökkäykset.

Klo 18.45: Espanjan Rudi Fernandez syöksyy pää edellä pelastamaan pallon joukkueelleen. Robottikamera ottaa osumaa. Ei takaiskua kuitenkaan Susijengille tästä hyökkäyksestä. Viisi minuuttia jäljellä. Suomi johtaa 37–26.

Klo 18.42: Kolmisen minuuttia toista neljännestä takana. Suomen pillin mukaan tanssitaan toistaiseksi. Espanjan pitkä hyökkäys painosti Susijengin ottamaan kuitenkin aikalisän. Suomella 13 pisteen johto.

Klo 18.40: Espanja saa häijyn pitkän hyökkäyksen, mutta Suomi puolustaa kuin muuri. Pallonmenetyksestä Shawn Huff nakuttaa tylysti pallon koriin.

Klo 18.38: Toinen kymmenminuuttinen alkaa Lauri Markkasen väkevällä korillenousulla. Pari pongoa siitä.

Ensimmäinen neljännes (Espanja–Suomi 19–30)

Klo 18.35 Mikke Jantunen heittää OMALTA kenttäpuoliskolta pallon sukkana sisään! Suomelta aivan jäätävä avauskymppi. Suomi johtaa 30–19. Avausneljännes paketissa.

Klo 18.34: Suomi liikuttaa palloa samettisesti, ja uransa huipentava Petteri Koponen ujuttaa kolme pistettä. Susijengi 27–17 -johtoon.

Klo 18.30: 18-vuotias Little laittaa seuraavassa hyökkäyksessä kolmosen sisään. Aivan häikäisevä sisääntulo puolivälierään. Vapaaheitto vielä sisään, ja Suomen johto on jo yhdeksän pistettä!

Klo 18.29: Miro Little vedättää espanjalaispuolustusta näyttävästi, pallo Madsenille ja loistava hyökkäys päättyy pisteisiin. Littleltä aivan häikäsevää harhauttamistyötä. Neljä minuuttia jäljellä. Suomella viiden pisteen johto. Espanja käyttää aikalisän.

Klo 18.26: Karvan alle viisi minuuttia avauskymppiä jäljellä. Suomi on terävöittänyt alun jälkeen. Puolustuksessa jämäkkää toimintaa. Susijengi siirtyi Sasu Salinin heitolla 11–9 -johtoon.

Klo 18.22: Markkanen avaa oman iltansa kakkosella. Heti perään Espanjalle vapaaheitot, joista toinen sukkaan. Suomi kuittaa. Pisteen päässä ollaan nyt.

Klo 18.20: Espanja on toimittanut hyökkäyksistään pallon rinkulaan. Suomelta pari-kolme epäonnistunutta hyökkäystä. Markkasen ensimmäinen heitto jää rautaan. Tilanne Espanjalle 8–2, vajaat kolme minuuttia pelattu.

Klo 18.15: Pallo liikkuu! Illan ensimmäiset pisteet pamauttaa Espanja. Kolmen pisteen hyökkäys kärkeen.

Klo 18.04: Susijengi marssii kentälle. Lauri Markkanen viimeisenä putkesta ulos. Tänään tarvitaan Laurilta sunnuntaitakin kovempia ihmetekoja.

Klo 17.54: Toistaiseksi Berliinin Mercedes-Benz Arenassa suomalaisfanit vievät määrällisesti espanjalaisia, arvioi paikan päällä MTV Urheilun Kasperi Kunnas. Puolueettomien katsojien voitaneen olettaa asettuvan piskuisen Susijengin puolelle. Yleisöltä siis toivon mukaan luvassa lisäsenttejä donkkeihin.

Klo 17.47: EM-puolivälierän alkuun alle 30 minuuttia. Vastaan asettuva Espanja on koripallon arvokisojen todellinen mahti. Maa on napannut kolme EM-kultaa vuodesta 2009 lähtien, ja jäänyt mitaleitta viimeksi 2005. Espanja on myös hallitseva maailmanmestari, kun vuonna 2019 finaalissa kaatui Argentiina.

Petteri Koposen ja Shawn Huffin viimeinen tanssi – legendojen urat huipentuva 2:24
Tulosruutu: Petteri Koponen ja Shawn Huff päättävät uransa EM-kisoihin. Juttu tehty ennen Kroatia-ottelua.

Petteri Koponen ja Shawn Huff päättävät huikeat uransa käynnissä oleviin EM-kisoihin. Katso suomalaisen koripalloilun legendojen mietteitä alta.