Suomi kaatoi Kroatian ja eteni EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon – Lauri Markkaselle jäätävä ennätys

Susijengin piste-ennätyksen murskannut Lauri Markkanen korostetun vaatimaton superiltansa jälkeen 1:26
Lauri Markkanen MTV Urheilulle: "Tätä me tultiin hakemaan"

Suomen koripallomaajoukkue kukisti Kroatian pistein 94–86 ja eteni EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. Suomi kohtaa tiistaina Espanjan.

Lauri Markkanen kantoi Suomea läpi ottelun ja teki miesten maajoukkueen yhden ottelun piste-ennätyksen 43 pistettä. Sasu Salin heitti 17 pistettä.

Kroatia avasi pelin 4–0-nykäyksellä ennen kuin Suomi oli saanut heittoakaan ilmoille, mutta Suomi toipui nopeasti. Lauri Markkasen donkki nopean hyökkäyksen päätteeksi vei Suomen 13–6-johtoon, kun ottelua oli takana 3.25 minuuttia.

Kroatia pelasi palloa järjestelmällisesti korin läheisyyteen Bojan Bogdanovicille ja Dario Saricille, joka tasoitti pelin vapaaheittoviivalta tilanteeseen 18–18. Mario Hezonjan kolmonen vei Kroatian ensimmäiselle tauolle 21–20-johdossa. Kolme kolmosta ja 9 pistettä upottanut Sasu Salin oli Suomen paras pistemies ensimmäisellä neljänneksellä.

Markkasen kolmonen vei Suomen 27–25-johtoon ja pakotti Kroatian aikalisälle, kun puoliaikaan oli 7.10 minuuttia.

Heinäkuiseen MM-karsintapeliin verrattuna Kroatia on siirtynyt pelaamaan Suomea vastaan pienemmillä viisikoilla, eikä NBA-sentteri Ivica Zubac pelannut avauspuoliajalla ennen toisen neljänneksen viimeisiä kolmea minuuttia.

Kroatian tunteet kiehahtivat toisen neljänneksen lopulla. Bogdanovic otti teknisen virheen puolitoista minuuttia ennen puoliaikaa ja puoli minuuttia myöhemmin Saric sai teknisen protestoimisesta. Puoliajan viimeisessä hyökkäyksessä Miro Little ajoi korille ja nosti kakkosen.

Mikael Jantusella ja Alexander Madsenilla oli kolme virhettä toiselle puoliajalle lähdettäessä. Toisen puoliajan alussa Elias Valtonen korvasi Jantusen Suomen viisikossa.

Kolmatta neljännestä oli pelattu kaksi minuuttia, kun Edon Maxhuni protestoi itselleen teknisen virheen. Jantunen otti neljännen virheensä väärästä screenistä, kun kolmatta neljännestä oli pelattu vasta vajaat neljä minuuttia. Markkasen donkki vei Suomen 59–56-johtoon, kun neljännestä oli jäljellä 3.23 minuuttia, mutta Kroatian aikalisän jälkeen Madsen otti neljännen virheensä puolessa kentässä ja joutui vaihtoon.

Markkanen kuitenkin kantoi Suomea hyökkäyspäässä läpi neljänneksen ja tippasi Maxhunin päätyrajasyötöstä kakkosen summerin soidessa neljänneksen päättymistä.

Viimeisen neljänneksen aluksi Markkanen donkkasi ja nosti lay upilla Suomen 71–67-johtoon. Markkasen huilatessa vaihdossa Henri Kantonen upotti kolmosen (77–74) ja syötti Shawn Huffin kolmosen (80–77), kun peliaikaa oli jäljellä runsaat neljä minuuttia.

Sasu Salinin ottelun viides kolmonen lisäsi Suomen johdoksi 85–77 kun aikaa oli jäljellä 3.32 minuuttia.

Tästä Kroatia ei enää toipunut. Ottelu päättyi lukemin 94–86. Suomi etenee historiallisesti pudotuspelien kautta EM-koripallon kahdeksan parhaan joukkoon.

Susijengin historialliseen temppuun siivittänyt Lassi Tuovi:"Ison koripalloyhteisön juttu" 1:39
Susijengin historialliseen suoritukseen luotsannut Lassi Tuovi: "Tämä on ison koripalloyhteisön juttu"