Huh, mikä rökäletappio! Susijengi jäi suursuosikki Australian jalkoihin – tilanne lohkossa mutkistui heti

Lauri Markkanen uhkuu itseluottamusta MM-kisoissa: "Nälkä näyttää maailmalle" 0:37
NBA-tähti Lauri Markkanen uhkuu itseluottamusta MM-kisojen alla: "Nälkä näyttää maailmalle"

Suomi kohtaa Japanin Okinawassa pelattavan MM-kisojen alkulohkon avausottelussa mitalisuosikkeihin lukeutuvan Australian. MTV seuraa ottelua reaaliajassa tässä artikkelissa.

Suomi–Australia 72–98

Australia oli odotetun kova Suomen MM-kisojen avausottelussa. Loistavasti ottelun aloittanut Suomi jäi ottelun edetessä jatkuvasti pahemmin Australian puolustuksen haaviin, eikä pystynyt pysäyttämään NBA-tähtien kyllästämää Boomers-ryhmää omassa päässään.

Lauri Markkanen oli totutusti Susijengin paras pelaaja 19 pisteellään. Hänen lisäkseen vain Sasu Salin (13 pistettä) pääsi kaksinumeroiselle pistesarakkeelle. Australian johtotähti oli veteraantakamies Patty Mills, joka nakutti 25 pistettä lähes vaivattomalla heittopelillään.

Suomi kohtaa seuraavassa ottelussaan Japanin sunnuntaina kello 15.10 alkaen.

Tilanne Suomen alkulohkon jatkoonpääsyn kannalta mutkistui 26 pisteen rökäletappion myötä: nyt Susijengin on toivottava Australian voittavan Saksan kahden jätin keskinäisessä kohtaamisessa, ja lisäksi itse voitettava sekä Japani että Saksa.

Näin ottelu eteni:

Viimeinen neljännes:

40. min: Miro Little nostaa mahdollisesti viimeisessä Suomen hyökkäyksessä komeasti kaksi pistettä. Australia ei kuitenkaan tunne armoa, Josh Green naulaa kakkosen. Ottelu päättyy. Loppulukemat ovat tylyt 72–98.

39. min: Synkältä näyttää. Ero jälleen peräti 27 pistettä.

38. min: Valtonen nostaa lay-upin sisään. Suomen missio on nyt vain kaventaa eroa Australiaan mahdollisimman pieneksi.

36. min: Murskatappio Australialle tietää sitä, että mahdollisuudet jatkoonpääsyyn alkulohkosta vaikeutuvat entisestään. Japanin ja Saksan on käytännössä kaaduttava, ja Australian olisi syytä voittaa Saksa, jotta ei ruveta laskemaan korieroja.

35. min: Markkanen säkittää vaikean pitkän matkan kakkosen. Australian Patty Mills puolestaan nakuttaa nyt heittoja sisään joka puolelta. Kaksi kolmosta sisään peräjälkeen. Ero jo 27 pistettä.

34. min: Edon Maxhunin peli on nyt pahasti kateissa. Suomen pelintekijä ei ole tehnyt pistettäkään koko ottelussa. Nyt helpohko floater eturautaan.

33. min: Ei toimi peli nyt kummassakaan päässä valitettavasti Suomella. Josh Giddey säkittää vaparinsa. Salin lohduttaa kolmosella, mutta nyt peli on kyllä jo lähtenyt täysin hyppysistä. Aussit jylläävät jo 81–57-johdossa.

31. min: Painajainen jatkuu. Australia nakuttaa nopeaan tahtiin viisi pistettä ja nostaa eron 21 pisteeseen Markkasen pallonmenetyksen jälkeen. Suomen hyökkäyspeli on nyt puuroa aussien käsissä.

Kolmas neljännes:

30. min: Kolmas neljännes on paketissa. Olipa synkkä kymmenminuuttinen Suomelle, kun Australia sai pelinsä kulkemaan. Liian paljon helppoja koreja sai Boomers Suomen päässä.

29. min: Dante Exumia ei saada nyt puolustuksessa mitenkään kuriin. Valtonen kivittää vapaaheittonsa – Joe Ingles ei: Ero repeää jo kuutentoista pisteeseen.

28. min: Markkasen huilatessa penkillä ero uhkaa revetä. Australia johtaa nyt jo 14 pisteellä, kun Suomi ei saa stoppeja aikaiseksi. Nkamhoua kuitenkin kaventaa.

26. min: Tällä kertaa kuviota purevat! Markkanen ja Henri Kantonen kaventavat eroa hetkeksi. Australia kontraa Dante Exumin kolmosella. Sitten taas toisessa päässä Markkanen vapariviivalle. Molemmat sisään! Ero nyt yhdeksän pistettä.

25. min: Markkaselle tarkoitetut syötöt keskelle poimitaan jatkuvasti, mistä avautuu Australialle helppoja vastaiskuja. Australia on painamassa kaasua pohjaan, kun ero on kasvanut pikkuhiljaa jo 12 pisteeseen. Aikalisä Suomelle.

23. min: Korit molempiin päihin. Ero pysyy samana.

22. min: Patty Mills rokottaa Suomea kääntöhypärillä. Takamiehellä jo 14 pistettä kasassa. Suomella hyvä hyökkäys toiseen päähän, mutta valitettavasti Jantusen nosto kiertää lopulta ulos korista. Australia rokottaa: ero venyy jo yhdeksään.

21. min: Toinen puoliaika on valmiina alkamaan. Nyt Suomen on noustava takaisin peliin mukaan toisen neljänneksen synkän lopun jälkeen. Australian ero on onneksi vain viisi pistettä, joten kaikki on vielä täysin auki.

Toinen neljännes:

20. min: Australia synkentää tunnelmia Susijengissä. Ingles vapaaheittoviivalle Miro Littlen rikkeen jälkeen. Eroa nyt viisi pistettä. Hyökkäyspäässä ei löydy nyt avaimia. Ensimmäinen puoliaika päättyy Australian johtoon 45–40.

19. min: Ingles siirtää Australian johtoon ja Giddey lisää sitä kolmeen pisteeseen, kun välissä Markkasen yritys kaukaa kolmen pisteen viivan takaa ei uppoa. Australia pitkästä aikaa johdossa 43–40.

18. min: Markkanen vapaaheittoviivalle. Molemmat säkkiin ja Suomen johto taas kolmeen. NBA-tähdellä nyt 11 pistettä kasassa. Australian Giddey pääsee nyt liian helposti vapariviivalle. Suomen onneksi toinen heitoista menee kiville. Johto nyt 40–38.

18. min: Susijengin Grandison rikkoo Giddeyä, joka pääsee vapariviivalle, ja ero kaventuu vain yhteen pisteeseen. Nyt vaaditaan taas onnistumisia hyökkäyspäässä. Vähän takkuista on.

17. min: Nyt mennään vauhdilla päästä päähän. Australia pääsee tässä vaihtokaupassa kaventamaan eroa kolmeen pisteeseen.

16. min: Salin rokottaa jälleen kolmosella ja noukkii vielä virheen kaupan päälle! Neljän pisteen suoritus vie Suomen jo kahdeksan pisteen johtoon. Australia kaventaa kakkosella.

15. min: Sasu Salin upottaa kolmosen kaukaa ja nostaa Suomen johdon jo seitsemään! Yleisö syttyy Okinawan areenalla.

15. min: Markkanen on noussut odotetusti parhaaksi pistemieheksi yhdeksällä pisteellään. Lassi Tuovi painottaa joukkuelleen rauhallisuutta aikalisällä.

14. min: Australia on pulassa Suomen puolustuksen kanssa. Madsen onkii hyökkääjän virheen vastustajalle korin läheisyydessä.

13. min: Pelottava tilanne Suomen kannalta keskialueella: Josh Green jyrää Markkasen nurin ja tähtipelaaja jää pitämään polveaan. Pienen keräilyn jälkeen Markkanen kuitenkin nousee, eikä vaikuta satuttaneen itseään pahemmin.

12. min: Markkanen tarjoilee komean kuvion päätteeksi Madsenille helpon korin. Toisessa päässä Joe Ingles pääsee vapaaseen kolmen pisteen heittoon. Markkanen siivoaa seuraavassa hyökkäyksessä pallon koriin renkaan päältä. Suomen johto pitää.

11. min: Lauri Markkanen käynnistää toisen neljänneksen komealla lay-upilla. Josh Giddey tasoittaa puntteja korillaan toisessa päässä.

Ensimmäinen neljännes:

Huikea neljännes Suomelta supersuosikki Australiaa vastaan! Suomi johtaa ensimmäisen kympin jälkeen neljällä pisteellä. Mikael Jantusella tässä kohtaa kuusi pistettä, Markkasella viisi pistettä. Australian parhaat jääneet neljän pisteeseen.

10. min: Nkamhoualta jälleen blokki, ja Markkanen nostaa nopeasta vastaiskusta kaksi pistettä! Upeaa tekemistä Susijengiltä. Olli Nkamhoua ollut huikeassa liekissä puolustuspäässä.

9. min: Elias Valtoselta upeaa suorittamista! Kakkonen säkkiin ja vapari kaupan päälle. Suomi johtoon! Ja Olivier Nkamhoua blokkaa toisessa päässä Giddeyn yrityksen!

8. min: Australia karkaa hetkellisesti kolmen pisteen johtoon. Suomen kaukoheitoissa on nyt vähän parantamisen varaa: Edon Maxhuni kivittää kolmosen. Seuraavasta hyökkäyksestä Susijengin Alexander Madsen pääsee vapariviivalle. Molemmat säkkiin! Peli 16–17.

7. min: Sasu Salin kalastaa Australialle hyökkääjän virheen arvokkaasti vastahyökkäyksessä. Suomella on hyökkäyspäässä nyt vaikeuksia päästä irti Australian puolustuksesta. Australia johtoon kahdella vapaaheitolla 13–12. Sitten Elias Valtonen donkkaa Suomen takaisin johtoon!

6. min: Australian Joe Ingles kuittaa kolmen pisteen heitolla kavennuksen.

5. min: Jantuselta komea riisto Australian hyökkäysajan kuluessa umpeen. Markkaselle pedataan kolmen pisteen heitto päätyviivalta, mutta helaksi jää. Suomelta kaiken kaikkiaan pirteä aloitus. Jantunen nostaa korin alta kaksi pistettä ja ottaa vielä vaparin kaupan päälle! Suomelle neljän pisteen johto!

4. min: Lauri Markkanen avaa pistetilinsä ja upottaa kaukaa kolmen pisteen heiton! Kolmas kolmonen jo Suomelle ja Susijengi johtoon pistein 9–8.

Kello 11.02: Ottelu on käynnissä. Suomen Mikael Jantunen avaa kolmen pisteen onnistuneella heitolla. Australia on rokottanut jo kahdesti kahden pisteen korilla ja johtaa 3–4.

Kello 10.56: Suomen avausviisikossa pelaavat Miro Little, Sasu Salin, Mikael Jantunen, Olivier Nkamhoua ja Lauri Markkanen. Näistä Little lähtee oletettavasti pimentämään Australian ykköspelintekijää Josh Giddeya.

Kello 10.50: Joukkueet ovat saapuneet Okinawan koripallopyhätön parketille ja ottelu on tuota pikaa valmiina alkamaan! Nyt käynnissä ovat alkuseremoniat kansallislauluineen.

Kello 10.35: Tervetuloa mukaan seuraamaan Susijengin ensimmäistä ottelua vuoden 2023 MM-kisoissa. Vastus heti avauspelissä on lähes kovinta mahdollisinta sorttia, kun toiselle puolelle parkettia asettuu yhdeksän NBA-tähden kyllästämä olympiapronssijoukkue Australia.

Suomen kohdalla katseet kääntyvät jälleen viime EM-kisoissa loistaneeseen Lauri Markkaseen, joka on kiistatta E-lohkon paras pelaaja. Oletettavaa on, että Australialla on NBA-tähden varalle erityissuunnitelmia puolustuksessaan, mikä onkin ollut avauspelin alla kenties suurin puheenaihe.

Suomen ja Australian lisäksi lohkossa pelaavat kisaisäntä Japani ja toinen mitalisuosikki Saksa.