MTV testasi pullonpalautuksen hirmulaitteen – pesukoneen näköinen vempele on Suomessa ensimmäinen laatuaan, rikkoo jo ennätyksiä

Tällainen on uusi pullonpalautuksen hirmulaite – automaatin sisään voi kaataa jopa sata muovipulloa ja tölkkiä yhdellä kerralla 5:34

Pullonpalautusjärjestelmien valmistaja Tomra on tuonut Suomeen ensimmäisen palautuslaitteen, johon voi kaataa kerralla kassillisen tyhjiä muovipulloja ja tölkkejä.

Suomen ensimmäinen R1-automaatti sijaitsee Vantaalla K-Citymarket Tammistossa.

Kauppias Kimmo Sivonen kertoo, että pari viikkoa käytössä olleesta laitteesta on tullut asiakkailta useita satoja myönteisiä palautteita.

– Ei mistään teknisestä laitteesta ole tullut aikaisemmin näin paljon positiivista palautetta.

Sivosen mukaan automaatti on jo ehtinyt tehdä suomalaista pullonpalautushistoriaa. Laite käsitteli torstaina lähes 26 000 palautuspulloa ja -tölkkiä yhden vuorokauden aikana.

– Aikaisempi Suomen ennätys on ollut 7 500, eli kyseessä on niin paljon tehokkaampi laite.

Takana pitkä kehitystyö

Tomran toimitusjohtaja Lauri Kangaslahti kertoo, että on joutunut vastaamaan useasti siihen, miksi kone on vasta nyt kuluttajien käytössä

– Se on aika pitkä kehitystyö, mikä tässä pitää tehdä, että laite saadaan toimimaan. Laitteen takana on aikamoinen teollinen prosessi, missä ne pullot ja tölkit lajitellaan, rutistetaan ja viedään siitä eteenpäin.

– Laitteen pitää kestää useita vuosia liikkeessä ja pystyä toimimaan hyvinkin itsenäisesti. Nämä vievät vain aikaa.

Kangaslahden mukaan pullonpalautusautomaatin kehitystyö aloitettin 2015. Suomi on nyt kolmas maa, johon vempele on lanseerattu.

Katso MTV Uutiset Liven lähetys kokonaisuudessaan oheisesta videoartikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat