MTV tapasi Kaijan ja Ilkan, jotka keräävät vapaaehtoisesti muiden roskia – näin korona-aika näkyy kaduilla: "Tämä on moukkamaista menoa, typerää typerehtimistä"

Roskaaminen on lisääntynyt korona-aikana – MTV selvittää, miten isosta ongelmasta on kyse 12:01
MTV tapasi Kaijan ja Ilkan, jotka keräävät vapaaehtoisesti muiden roskia.

Roskaaminen on lisääntynyt korona-aikana. Roskia vapaaehtoisesti keräävien Kaija ja Ilkka Erkkilän mukaan 60 prosenttia maahan heitetyistä roskista on yleensä näköetäisyyden päässä roskakorista.

Roskaaminen on lisääntynyt korona-aikana. MTV kävi Helsingin keskustassa tutkimassa, miten isosta ongelmasta on kyse.

"Meidän mottomme on, että viisaat eivät roskaa, ja muilta se on kielletty"

Kaija ja Ilkka Erkkilä keräävät vapaaehtoisesti muiden roskia; projekti kantaa nimeä Roskasakki. Kaikenlaisia maahan viskattuja jätteitä on kerätty jo 14 eri maassa, Suomessa 15 eri kaupungissa. Ilkan mukaan yhteensä ympäristöstä on poistettu esimerkiksi yli miljoona tupakantumppia ja yli 3000 muovikassillista roskaa.

– Neljä viimeisintä kassillista on kerätty noin 200 metrin säteeltä tästä, missä nyt seisomme, mies kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Meidän mottomme on, että viisaat eivät roskaa, ja muilta se on kielletty. Tämä on moukkamaista menoa, typerää typerehtimistä.

Millaisia roskia Ilkan ja Kaijan pusseista paljastui? Katso video ylhäältä!

"On valitettavaa, että ihmiset eivät ajattele"

Kaijan mukaan korona-aikana lisääntynyt noutoruokakulttuuri näkyy roskien maailmassa. Ravintolat myyvät ruokaa ulos, ja aina pakkaukset eivät löydä oikeaan paikkaan.

– Paikkojahan löytyy, se ei ole siitä kiinni. Voisi ne laittaa omaan pussiinkin, ja viedä kotiroskikseen. On valitettavaa, että ihmiset eivät ajattele, vaan heittävät ne luontoon tai kaduille, hän pohtii.

"Kyseessä on asennevamma"

Kaija ja Ilkka ovat keränneet roskia jo yhdeksän vuoden ajan. Kaijan mukaan vuosien varrella muutkin ovat heränneet roskaisuuteen: moni kertoo aiemmin vaalineensa mielikuvaa siitä, että Suomi on hyvin siisti maa, vaikka totuus on toisinaan erilainen.

Ilkan mukaan roskakoreja Suomessa on paljon. Kuitenkin 60 prosenttia Erkkilöiden keräämistä tumpeista ja muista roskista on näköetäisyyden päässä roskakorista.

– Eli kyseessä on asennevamma. Ihmiseltä puuttuu oma vastuu, mies napauttaa.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat