Poliisi raportoi Uudenmaan eristyksen ensimmäisestä päivästä moottoritien rampilta: Henkilö yritti tahallisesti ylittää rajan jalkaisin Orimattilan kupeessa – sakot napsahtivat

15:56
Katso poliisin tiedotustilaisuus yläpuolelta.

Suomessa herättiin tänään historialliseen aamuun. Koronaviruksen leviämisen hillitsemisen vuoksi käyttöön otettu Uudenmaan eristys astui voimaan vuorokauden vaihteessa. Poliisi järjestää puoliltapäivin tiedotustilaisuuden tien päältä.

Poliisi valvoo Uudenmaan eristystä 30 kiinteällä tarkastuspisteellä maakunnan raja-alueella ainakin 19. huhtikuuta saakka, jotta koronaviruksen leviäminen Suomessa saataisiin estettyä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella Lahdenväylällä Kärkölä-Orimattila -rampin läheisyydessä aloitettiin tänään kello 12 tiedotustilaisuus, jossa poliisit kertoivat tarkastuspisteiden toiminnasta ja käytännöistä.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvosen näkökulmasta kyseessä "on kuin iso ratsia, jossa ihmisiltä kysytään vain vähän eri asioita". Hänen mukaansa autoilijoiden tarkastuksissa poliisin haaviin on jäänyt muun muassa rattijuoppoja, ja yhdet sakotkin on jo annettu.

Ymmärtäväisiä kansalaisia

Sakot sai henkilö, joka yritti ylittää rajan jalkaisin tarkastuspisteen tuntumassa.

– Siihen on liittynyt tahallinen teko, että on haluttu mennä jalkaisin rajan yli, Karvonen muotoilee.

Poliisi kiittelee, että pääsääntöisesti ihmiset ovat kuitenkin olleet erittäin sopeutuvaisia ja ymmärtäväisiä vakavan tilanteen vuoksi.

 Varsinaisia yllätyksiä ei ole poliisin näkökulmasta tullut, mutta tiesulut piti laittaa pystyyn nopealla aikataululla. Teimme mittavan operaation ja yötä päivää töitä, että tiesulut saatiin valmiiksi perjantaihin mennessä. Varusmiehet ovat poliisin tukena ohjaamassa liikennettä ja kirjuritehtävissä, Karvonen kertoo.

Liikennemäärät rajalla ovat poliisin mukaa tippuneet merkittävästi, mutta vasta maanantaina selviää konkreettisesti, paljonko työmatkaliikennettä rajan yli on.

Karvosen mukaan koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen tarkistuspisteiden läpi oli kulkenut noin 2 600 autoa noin kahdentoista tunnin aikana. Noin sata kuskia oli käännytetty. Karvosen mukaan käännytettyjen joukossa on ollut myös mökkimatkailijoita.

– Käännytykset liittyvät siihen, ettei ole ollut pätevää syytä ylittää rajaa. Tarkemmin en näitä tapauksia lähde yksilöimään, Karvonen sanoi medialle.

Poistumiseen pitää olla vaadittu syy

Eristyksen aikana maakuntaan saa saapua ja sieltä poistua vain viranomaisten erikseen määrittelemistä syistä. Poliisi pyytää kaikkia rajanylittäjiä kertomaan suullisesti tai kirjallisesti, millä asialla he ovat.

Muun muassa työn vuoksi tehdyt rajanylitykset sallitaan.

Koskaan aiemmin rauhan aikana ei Suomessa ole otettu käyttöön näin järeitä toimia ihmisten liikkumisen rajoittamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja