Esteban Ocon sensaatiovoittoon! Valtteri Bottaksen ketjukolari toi kisaan värikkäitä käänteitä – näin Unkarin GP eteni

F1-sirkus vetäytyy tämän päivän jälkeen kuukauden mittaiselle kesätauolle. Sitä ennen ohjelmassa oli vielä Unkarin GP, joka käytiin Budapestin Hungaroringin radalla. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Unkarin GP:

Lopputulokset:
1. Ocon
2. Vettel +1,8
3. Hamilton +2,7
4. Sainz +15,0
5. Alonso +15,6
-----
11. Räikkönen +1L
Kesk. Bottas

Maali: Esteban Ocon, F1-uran ensimmäinen voitto. Sebastian Vettel toinen ja Lewis Hamilton nousee Mercedeksen hölmöilyjen jäljiltä kolmanneksi. Mikä kisa. Valtteri Bottaksen aiheuttama ketjukolari toi runsaasti väriä kisan alkuun. MM-sarjan ykköspaikka meni nyt Hamiltonille, kun Max Verstappen jäi vasta sijalle 10.

Kymmenen kärki:

1. Ocon
2. Vettel
3. Hamilton
4. Sainz
5. Alonso
6. Gasly
7. Tsunoda
8. Latifi
9. Russell
10. Verstappen

Kierros 70/70: Viimeinen kierros käynnissä. Ocon kärjessä, Vettel 1,5 sekunnin päässä. Hamilton noussut jo todella lähelle Vettelistä. Mutta ei riitä.

Kierros 69/70: Ocon nappaamassa F1-uransa ensimmäisen voiton. Vettel 1,5 sekunnin päässä.

Kierros 68/70: Räikkönen nousee Ricciardon edelle sijalle 11.

Kierros 67/70: Hamilton pääsee Sainzin ohi, kun kierroksella hitaampi Ricciardo on edessä. Huimaa taistoa! Hamilton, Sainz ja Ricciardo kolmen rinnan pääsuoralla.

Kierros 66/70: Ja nyt Hamilton aivan Ferrarin Sainzin takasiivessä kiinni.

Kierros 65/70: No nyt. Hamilton pääsee vihdoin ja viimein ohi Alonsosta. 

Kierros 64/70: Hamilton käy kuumana talliradiossa: "Tuo on jo vaarallista". Alonson toiminta ei saa rakkautta britiltä.

Kierros 63/70: Hamiltonilta uusi hyökkäys ja meinaa osua Alonsoon.

Kierros 62/70: Alonsolta mestarimaista puolustamista. Ei meinaa millään päästä Hamilton edelle.

Kierros 61/70: Verstappen pääsee Ricciardosta ohi ja nousee pistesijoille. Verstappen nyt kymmenes.

Kierros 60/70: Kärjessä Vettel on roikkunut koko ajan sekunnin päässä Oconista. Sainz, Alonso ja Hamilton käyvät jäätävän taiston kolmospaikasta.

Kierros 58/70: Tiukoille menee Hamiltonilla palkintopallille pääsy. Niin vaikeaa on Alonson ohittaminen.

Kierros 57/70: Alonsolta härskiä puolustamista. Ei meinaa päästä Hamilton millään ohi.

Kierros 56/70: Ei pääse helpolla Hamilton ohi ei. Samalla Ferrarin Sainz pystyy repimään yli kahden sekunnin eron Alonsoon.

Kierros 54/70: Taaempana Räikkönen sisään. Pehmeän seoksen renkaat alle. Ja kun Räikkönen palaa radalle, Hamilton ja Alonso käyvät jäätävää taistelua nelospaikasta. Alonso ei anna yhtään periksi.

Kierros 53/70: Hamilton kivunnut jo kolmen sekunnin päähän Alonsosta.

Kierros 52/70: Alonso on kivunnut aivan Sainzin taakse. Alpine hakee jättipottia: kahta kuskia palkintopallille.

Kierros 51/70: Verstappen ohittaa Räikkösen ja nousee sijalle 11.

Kierros 50/70: Hamilton: 1.18,715. Huima kisan nopein kierros.

Kierros 49/70: Räikkönen ohitetaan kierroksella ja samalla Vettelille avautuu sauma. Eikä ohitus kaukana ole.

Kierros 48/70: "Hammertime kisan loppuun asti", Hamiltonille viestitetään.

Kierros 47/70: Alonso koko joukon parhassa vauhdissa. Ja Mercedes ottaa Hamiltonin sisään. Uudet keskikovan seoksen pyörät alle.

Kierros 45/70: Vettel on koko ajan sekunnin päässä Oconista. Hamilton saman matkan päässä Sainzista.

Kierros 44/70: Alonso hyvässä vauhdissa uusilla kovan seoksen renkailla: 1.20,359 ja kisan nopein kierros. Alfa Romeon suomalaiskuski Räikkönen sijalla 11. Ero viimeisellä pistesijalla olevaan McLarenin Ricciardoon 2,4 sekuntia.

Kierros 41/70: Red Bull ottaa Verstappenin sisään. Keskikovan seoksen renkaat alle. Hollantilainen sijalla 12.

Kierros 41/70: Vettel sekunnin päässä Oconista, Sainz 6,8 sekunnin takamatkalla. Hamilton yrittää vielä nousta palkintopallille. Ero Sainziin 1,2 sekuntia.

Kierros 39/70: Sitten Alonso sisään. Ocon palaa kärkeen, Vettel toisena ja Sainz kolmantena. Alonso palaa radalle sijalle viisi. 

Kierros 38/70: Sitten kisan kärkimies Ocon sisään, hyvä pysähdys: 2,3 sekuntia. Palaa radalle Vettelin eteen. Vettel hakee ohitusta mutkan neljä yhteydessä, mutta ei riitä.

Kierros 37/70: Aston Martin ottaa Vettelin sisään. Ei aivan täydellinen pysähdys, mutta saksalainen palaa Sainzin eteen. Ja Hamilton on aivan Ferrarin espanjalaiskuskin takana.

Kierros 35/70: Haas ottaa Schumacherin sisään ja Räikkönen nousee sijalle 12.

Kierros 35/70: Haasin Schumacheria ohitetaan nyt joka puolelta. Ensin Russell, sitten Ricciardo ja perään Verstappen. Sen jälkeen Räikkönen aivan nuoren saksalaisen takana.

Kierros 33/70: Ferrari otti Sainzin sisään. Espanjalainen palaa juuri Hamiltonin eteen sijalle neljä.

Kierros 32/70: Hamiltonilta päättäväinen ohitus mutkassa neljä. Britti nyt viidentenä.

Kierros 31/70: AlphaTauri ottaa Gaslyn sisään. Ranskalainen tipahtaa sijalle kahdeksan. Hamilton nyt kuudentena, edellä Tsunoda puolen sekunnin päässä.

Kierros 30/70: Kärjessä Ocon, Vettel, Sainz, Alonso ja Gasly jatkavat yhä keskikovan seoksen renkailla. Hamilton kyttää nyt ohitusta Tsunodasta.

Kierros 29/70: Hamilton jahtaa nyt AlphaTaurin Tsunodaa, joka on sekunnin päässä. Britti kampeaa koko ajan itseään kohti kärkeä.

Kierros 27/70: Hamilton ohittaa Latifin ja nousee sijalle seitsemän.

Kierros 26/70: MM-sarjan kärkikuskeista Verstappen sijalla 12, Hamilton kahdeksantena. Mercedeksen brittikuski aivan Williamsin Latifin takana.

Kierros 25/70: Williams otti Latifin sisään. Kärkiviisikko Ocon, Vettel, Sainz, Alonso ja Gasly jatkavat keskikovan seoksen renkailla. 

Videoita:

Mercedes hölmöilee, Hamilton yksin ruudukossa

Verstappen ja Schumacher kovassa taistelussa

Kierros 23/70: Kärkisijoilta Tsunoda sisään. Tipahtaa pari pykälää alemmas.

Kierros 22/70: Williamsin Russell sisään. Ja Hamilton poimii potentiaalisesti tulevan tallikaverinsa. Russell hetii kuitenkin Ricciardon ja Verstappenin eteen.

Kierros 21/70: McLarenin Ricciardo ja Red Bullin Verstappen sisään. Molemmille kovan seoksen renkaat alle. Ja kun kaksikko palaa radalle, Hamilton ohittaa molemmat. Britti nyt kymmenentenä. 

Kierros 20/70: Mercedes ottaa Hamiltonin sisään ja laittaa kovan seoksen renkaat alle. Britti ei tipahda kuin yhden sijan ja on nyt 12:s. Räikkönen tykittää samalla kisan nopeimman kierrosajan 1.23,165.

Kierros 19/70: Räikkönen uusilla kovan seoksen renkailla koko joukon toiseksi nopeimmassa tahdissa. Vain Mercedeksen Hamilton tykittää kovempia kierrosaikoja. Räikkönen myös ohittanut tallikaveri Giovinazzin.

Kierros 18/70: Kärjessä Ocon johtaa yhä joukkoja, Vettel alle sekunnin päässä. Williamsin Latifi sensaatiomaisesti kolmantena. Red Bullin Verstappen yhdeksäntenä, Hamilton sijalla 11.

Kierros 16/70: Samalla Räikkönen sisään. Kärsii ensin kymmenen sekunnin aikarangaistuksen ja sen lisäksi pysähdys vielä pieleen. Räikkönen tippuu koko joukon hännille.

Kierros 15/70: Räikköselle kymmenen sekunnin aikarangaistus. Taustalla varikkohässäkkä, jossa Alfa Romeo päästi suomalaisen suoraan Haasin Mazepinin eteen. Ja ei vain eteen, vaan käytännössä kylkeen. Suomalainen kahdeksantena.

Video tapahtuneesta:

Kierros 14/70: Verstappen käy kovaa taistelua Schumachia vastaan. Pieni osuma kaksikon välillä. Verstappen pääsee lopulta Schumacherin edelle. 

Kierros 12/70: Giovinazzi tulee sisään kärsimään kymmenen sekunnin aikarangaistuksen. Italialainen koko joukon hännillä, sijalla 14.

Kierros 11/70: Alfa Romeon Giovinazzille kymmenen sekunnin aikarangaistus. Taustalla ylinopeus varikolla.

Video: Ferrarin Carlos Sainzilta huimaa pujottelua, nousi lähdössä 11 sijaa!

Kierros 10/70: Hamilton ohittaa Giovinazzin ensimmäisessä mutkassa. Verstappen kyttää puolestaan ohitusta Schumacherista, mutta helppoa ei ole.

Kierros 9/70: Hamilton valittelee, ettei hän meinaa päästä kunnolla edellä olevien kuskein lähelle. Britti yhä koko joukon hännillä, sijalla 14.

Kierros 8/70: Räikkösen ja Mazepinin tilanne tuomariston tutkinnassa.

Kierros 7/70: Verstappenin auton pahat vauriot näkyvät. Hollantilainen ei pysty tekemään nousua. Verstappen Haasin Schumacherin takana sijalla 11.

Kierros 6/70: Haasin Mazepin keskeyttää. Räikkönen poistuu pysähdykseltä ja osuu venäläiseen, jonka rengas menee vinoon. Uskomattomia käänteitä.

Kierros 5/70: Alpinen Esteban Ocon johtaa kisaa. Hamilton viimeisenä, sijalla 14.

Kierros 5/70: Russelilla pahoja ongelmia. Ja Mercedes ottaa Hamiltonin sisään. Britti tipahtaa koko joukon hännille.

Kierros 4/70: Hamilton ampaisee ainoana liikkeelle lähtöruudukosta. Williamsin Russell toisena, kun koko muu joukko palaa varikolta radalle.

Kello 16.34: Hamilton ei tule varikolle. Kaikki muut tulevat sisään. Mitä tekee Mercedes? Hamilton ainoana lähtöruudukossa.

Kello 16.33: FIA vahvistaa: kisaa jatketaan lähtöruudukosta.

Kello 16.31: Välikelin renkailla jatketaan. 

Video: Kaaosmaisesta lähdöstä in-car-kuvaa:

Kello 16.29: Kolme minuuttia ja taas mennään.

Kello 16.28: Kolareiden takia kisan keskeyttänyt Leclerc käy kuumana.

Kello 16.26: Red Bull vetelee oikein kunnolla jeesusteippiä Verstappeniin autoon. Hollantilainen vasta sijalla 13.

Kello 16.23: Mercedeksen Lewis Hamilton vältti osumat ja on siis kärjessä. Alpinen Esteban Ocon uskomattomasti toinen ja Aston Martinin Sebastian Vettel kolmas. Kymmenen kärjessä useita sensaatiotarinoita: AlphaTaurin Tsunoda peräti viidentenä, Williamsin Latifi hämmästyttävästi kuudentena. Ja Haasin Schumacher pistesijoilla kymmenentenä.

TOP 10 tällä hetkellä:

1. Hamilton
2. Ocon
3. Vettel
4. Sainz
5. Tsunoda
6. Latifi
7. Alonso
8. Russell
9. Räikkönen
10. Schumacher

Kello 16.22: Kisaa jatketaan kello 16.32.

Kello 16.21: Siinäpä kisan alun tapahtumat kahteen twiittiin tiivistettynä.

Video: Bottas aiheuttaa joukkokolarin Unkarin GP:n lähdössä

Kello 16.19: Kisaa jatketaan noin 15 minuutin kuluttua.

Kello 16.18: Useiden autojen jäähdyttimet hajonneet kolareiden yhteydessä. Kovat paikkailut menossa. McLaren ilmoittaa, että Norrisin kisa päättyy Bottas-kolarin seurauksena.

Kello 16.14: Tilanne tällä hetkellä:

Kello 16.11: "Sori kaveri, siinä se", Bottas totesi tyynesti kolarin jälkeen. Perez nimitti Bottasta idiootiksi.

Kello 16.10: Bottakselta surkea lähtö, sitten osuma McLarenin Norrisiin. Samaan aikaan Aston Martinin Stroll osui Leclerciin, joka osui puolestaan McLarenin Ricciardoon.

Kierros 2/70: Kisa keskeytetään, radalla niin paljon romua.

Kierros 1/70: Turva-auto radalla. Bottakselta karmiva virhe ensimmäisessä mutkassa. Yhteensä neljä kuljettajaa keskeyttää ensimmäisen kierroksen jäljiltä. Perez, Bottas, Leclerc ja Stroll ulkona. Red Bullin Verstappen vasta sijalla 13. kolarin myötä.

Lähtö: Bottakselta surkea lähtö ja suomalainen osuu McLarenin Norrisiin. Ja siitä osuma vielä molempiin Red Bulleihin. Hamilton välttää kolarit ja on kärjessä. Alpinen Ocon toisena! Bottaksen kisa päättyy ensimmäiselle kierrokselle, samoin Ferrarin Leclercin.

--------------------------------------------------------------------------

Kello 16.00: Lämmittelykierros käynnissä. Aston Martin kertoo Strollille, että sateen pitäisi voimistua seuraavien kymmenien minuuttien aikana. Alfa Romeon Giovinazzi varikolle hakemaan kuivan kelin renkaat alle. 

Kello 15.59: Tämän päivän kisassa ajetaan 70 kierrosta. Kilpailun yhteismitta: 306,63 kilometriä.

Kello 15.59: Kaikilla kuljettajilla välikelin renkaat lähdössä.

Kello 15.57: Siinä vielä lähtöjärjestys tämän päivän kisaan. Red Bullin Verstappen on ollut aina erinomainen sadekelin kuljettaja. Bottaksella riittää tekemistä, kun tarkoituksena on pitää hollantilainen takanaan.

Kello 15.55: Avattava takasiipi otettu pois käytöstä epävakaiden olosuhteiden takia. Sateen riski 100%.

Kello 15.50: Lähtöön kymmenen minuuttia. Lähdön rengasetu ja rengaspeli uhkaa mennä nyt uusiksi sateen keskellä. Valtteri Bottas on ollut aiemmin ongelmissa epävakaiden olosuhteiden lähdöissä. Miten nyt?

Kello 15.47: Vesipisaroita ropisee ainakin etusuoralla. Nyt on jännä nähdä, millä renkailla lähdetään kisaan. Vieläkö mennään kuivan kelin kumeilla vai otetaanko käyttöön välikelin renkaat?

Ilman lämpötila +28, radan vain +35. Alfa Romeon Antonio Giovinazzille ilmoitetaan, että lähdön alla voi tulla vähän sankempaakin sadetta, minkä pitäisi rauhoittua lähdön jälkeen.

Kello 15.45: Red Bullin Max Verstappen ei enää jaksanut kuunnella Britannian GP:n kohukolariin liittyviä kysymyksiä. Verstappen hermostui aiheesta lauantain aika-ajon lehdistötilaisuudessa.

Kello 15.40: Sadetutkassa näkyy iso rintama, joka on saapunut rata-alueen ylle.

Kello 15.38: Mercedeksen Lewis Hamilton päätyi lauantaina voimakkaan buuauskonsertin kohteeksi. Tämä ei hirveästi maistunut Valtteri Bottakselle.

Kello 15.35: Mercedekset eturivissä, Red Bullit takana. Lähdössä paljon, paljon mielenkiintoa. 

Unkarin GP:n lähtöjärjestys:

(S) = pehmeän seoksen renkaat, (M) = keskikovan seoksen renkaat

1. Lewis Hamilton, Mercedes (M)

2. Valtteri Bottas, Mercedes (M)

3. Max Verstappen, Red Bull (S)

4. Sergio Perez, Red Bull (S)

5. Pierre Gasly, AlphaTauri (S)

6. Lando Norris, McLaren (S)

7. Charles Leclerc, Ferrari (S)

8. Esteban Ocon, Alpine (S)

9. Esteban Ocon, Alpine (S)

10. Sebastian Vettel, Aston Martin (S)

11. Daniel Ricciardo, McLaren

12. Lance Stroll, Aston Martin

13. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

14. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

15. Carlos Sainz, Ferrari

16. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

17. George Russell, Williams

18. Nicholas Latifi, Williams

19. Nikita Mazepin, Haas

20. Mick Schumacher, Haas*

* = Schumacherille viiden lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihdoksesta.

Kello 15.32: Unkarissa vedetään sadeviittoja päälle. Olosuhteiden yllä on nyt omaa mielenkiintoa.

Kello 15.31: C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa siirrytään lähtösuoran pariin. Starttiin puoli tuntia.

Kello 15.29: ”Aika-ajo on tärkeässä asemassa täällä, kun ohittaminen on aika vaikeaa. Mutta katsotaan, jos pystytään parantamaan vielä asemia”, Räikkönen mietti lähdön alla.

Kello 15.25: ”Voimme odottaa ihan mitä tahansa tämän päivän kisasta. Jos mennään yhdellä stopilla, meillä on mahdollisuus siihen keskikovan seoksen renkailla. Mielenkiintoinen kisa erinäköisten taktiikoiden myötä”, Mercedeksen suomalaiskuski Bottas mietti kisan alla.

”Tallina tärkeää on se, että pystymme pitämään heidät takanaan”, Bottas jatkoi, kun häneltä kysyttiin Red Bullin hyökkäyksestä.

Kello 15.20: Lauantain aika-ajon ykköspuheenaihe oli Mercedeksen kikkailu, tarkemmin hidastelu. 

Kello 15.15: Alfa Romeon Kimi Räikkönen sai kaivatun aika-ajo-onnistumisen, kun hän raivasi tiensä toiseen osioon. Siellä Räikkönen otti vielä muutaman päänahan ja sivusi kauden parastaan.

Kello 15.12: Vielä paluu lauantain aika-ajon tapahtumiin. Mercedekset valtasivat eturivin, osittain likaisen pelin avulla.

Kello 15.08: Tervetuloa F1:n Unkarin GP:n liveseurannan pariin. Ennakkolähetys käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla. Kisan lähtö on puolestaan ohjelmassa kello 16.

Lue myös:

    Uusimmat