F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Valtteri Bottas kipusi hienosti toiseksi, F1-sensaatiokuskilta hurja loppunousu – näin Steiermarkin GP eteni

0:49
Videolla kuvaa Ferrareiden keskinäisestä kolarista.

F1-kausi jatkui siellä, missä se alkoikin viikko sitten. Tänään sunnuntaina ohjelmassa oli Steiermarkin GP, joka ajettiin Itävallan Spielbergissä sijaitsevalla Red Bull Ringin radalla. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Tulokset, Steiermarkin GP:

1. Hamilton
2. Bottas +13,7
3. Verstappen +33,6
4. Albon +44,4
5. Norris +61,4
----------------------
11. Räikkönen +1L

Maali: Hamilton voittaa, Bottas nousee hienosti toiseksi. Verstappen kolmas, eikä pysty ajamaan kisan nopeinta kierrosta. Taaempana Norris tekee hurjan nousun viimeisillä kierroksilla. Norris ohittaa vielä viimeisellä suoralla Perezin ja britti on viides! Norris ohitti viimeisillä kierroksilla Perezin, Strollin ja Ricciardon. Racing Pointin Perez pilasi puolestaan oman kisansa Albon-osumalla. Perez on lopulta kuudes. Räikkönen ei pysty aivan nousemaan pisteille. Kimi on kisan 11:s.

Kierros 70/71: Draamaa! Perez osuu Alboniin ja Perezin etusiipi rikki. Samalla Ricciardo, Stroll ja Norris käyvät kovaa taistoa.

Kierros 68/71: Verstappen varikolle. Ottaa pehmeän seoksen renkaat alle. Hakee täten kisan nopeinta kierrosta. Verstappen palaa kuitenkin kolmanneksi, sillä ero tallikaveriin Alboniin on melkoinen.

Kierros 67/71: Bottas Verstappenista ohi! Tällä kertaa suomalainen pystyy pitämään Verstappenin takanaan, hollantilaisen toisen yrityksen yhteydessä.

Kierros 66/71: Bottas nousee Verstappenin ohi, mutta hollantilainen ei luovuta. Verstappenilta härkämäistä puolustamista. Eli sijat yhä samat.

Kierros 64/71: Verstappenin ja Bottaksen välillä nähdään vielä kova taisto. Ero enää kaksi sekuntia

Kierros 62/71: Verstappenin ja Bottaksen ero enää kolme sekuntia. Suomalaiskuski ottaa kovaan tahtiin hollantilaista kiinni. Samalla Norris ohittaa tallikaverinsa Sainzin ja on nyt kahdeksas.

Kierros 60/71: Verstappenilla pieni vaurio etusiivessä. Ero Bottakseen neljä sekuntia. Räikkönen ohittaa tallikaverinsa Giovinazzin ja on nyt 11. Kimi kyttää viimeistä pistesijaa. Ero Kvjatiin hieman päälle kaksi sekuntia.

Kierros 58/71: Bottas viiden ja puolen sekunnin päässä Verstappenista. Ero pienenee.

Kierros 57/71: Perez painelee kohta Albonin ohi. Red Bull -kuski on ollut yllättävän vaisu tänään.

Kierros 55/71: Perez enää sekunnin päässä Albonista.

Kierros 54/71: "Tällä vauhdilla saamme Verstappenin kiinni viimeisellä kierroksella", Bottakselle viestitetään nyt.

Kierros 52/71: Mercedes ilmoitti, että Bottaksen auton takapäästä on kadonnut pitoa 10%. Bottaksen vauhti on kuitenkin edelleen kelvollista.

Kierros 51/71: Perez ottaa vielä Albonin kiinni. Bottaksella puolestaan ongelmia autossaan.

Kierros 50/71: Bottas yli yhdeksän sekunnin päässä Verstappenista. Kakkossijataistelu jää nyt välistä.

Kierros 48/71: Räikkönen käy tiukkaa taistelua Haasin Magnussenin kanssa. Ja Perez nousee jo viidenneksi ohi Renaultin Ricciardon. Ja Räikkönen ohittaa myös Gaslyn. Kimi 12.

Kierros 46/71: Bottas taas hieman jäänyt Verstappenin vauhdista. Racing Pointin kuljettajat käyvät puolestaan keskinäistä taistelua kuudennesta sijasta. Perez ohitti Strollin, joka kyttää sijaa takaisin.

Kierros 45/71: Räikkönen vihdoin ja viimein radalle. Suomalaiskuskin medium-seoksen veto kesti 45 kierrosta. Räikkönen tippuu sijalle 14. Alla nyt pehmeän seoksen kumit.

Kierros 45/71: Varikkopysähdysten jälkeen Ricciardo viidentenä, Stroll kuudentena, Perez seitsemäs ja kolmannesta ruudusta kisaan lähtenyt Sainz kahdeksantena.

Kierros 43/71: Räikkönen ainut, joka ei ole käynyt varikolla. Albon sen sijaan jäänyt jo 30 sekuntia Bottaksesta. Raju ero kärkikolmikon ja muiden välillä.

Kierros 41/71: Bottas pitää hyvää vauhtia. Ero Verstappeniin kaventunut alle seitsemään sekuntiin.

Kierros 40/71: Norris varikolle. Tipahtaa sijalle kymmenen. Albon taas neljäntenä ja Ricciardo viidentenä.

Kierros 39/71: Perez varikolle. Palaa radalle Sainzin eteen, mutta espanjalainen ohittaa pian. Perez kuitenkin kuittaa uudelleen, ulkokautta!

Kierros 38/71: Ricciardo varikolle ja ottaa pehmeät kumit alle. Australialainen nyt sijalla seitsemän.

Kierros 37/71: Sainz ohittaa Räikkösen ja nousee sijalle 10. Räikkönen ei ole käynyt vielä varikolla.

Kierros 36/71: Albon sisään. Palaa radalle sijalle seitsemän. Ricciardo nyt neljäntenä, Perez viidentenä ja Norris kuudentena. Kolmikko ei ole käynyt vielä varikolla.

Kierros 35/71: Bottaksen ero Verstappeniin kasvoi kuitenkin kahdeksaan sekuntiin. Suomalaisella toki rengasetu kisan lopussa.

Kierros 34/71: Bottas ajaa 34 kierrosta pehmeällä seoksella. Keskikovat kumit alle. Bottas palaa radalle kolmanneksi.

Kierros 33/71: Sainz sisään. Hidas pysähdys. Sainz tippuu varmasti viidenneltä sijalta alemmas.

Kierros 31/71: Bottas jatkaa radalla. Hamilton edellisellä kierroksella seitsemän kymmenystä nopeampi. Verstappen kuusi kymmenystä.

Kierros 29/71: Bottakselle oma paras: 1.08,386.

Video Ferrareiden kolarista:

0:49

Kierros 27/71: Hamilton varikolle. Keskikovat, medium-renkaat myös hänelle. Hamilton palaa radalle Verstappenin edelle. Bottas nyt kärjessä.

Kierros 26/71: Ocon joutuu keskeyttämään. Kolmas keskeyttäjä.

Kierros 25/71: Verstappen varikolle. Alle keskikovat, medium-renkaat. Palaa radalle kolmanneksi, tallikaveri Albonin eteen.

Kierros 24/71: Kärkikolmikon ja Albonin välillä järkyttävä ero. Thaimaalaiskuski jäänyt jo Bottaksestakin lähes 20 sekunnin päähän. Loppujoukko Albonin perässä.

Kierros 23/71: Bottakselle viestitetään, että nyt Verstappen kiinni. Ero kaksi sekuntia.

Kierros 21/71: Verstappenille viestitetään, että Mercedes on laittanut ison vaihteen päälle. Hamiltonin ero Verstappeniin on kasvanut jo yli viiteen sekunttiin. Bottas vähän päälle kahden sekunnin päässä Verstappenista.

Kierros 20/71: Renaultilla kissa ja hiiri -leikki. Nyt Ricciardo ohittaa Oconin ja on kuudes. Samalla Hamiltonilta kisan nopein kierros: 1.08,385. Verstappen neljän ja puolen sekunnin päässä.

Kierros 17/71: Renaultin sisäiset sijoitukset vaihtuvat. Ocon ohittaa Ricciardon ja nousee kuudenneksi.

Kierros 16/71: Hamilton kasvattaa eroa kärjessä. Nyt Verstappen hieman yli kolmen sekunnin päässä.

2:15

Kierros 14/71: Perez ohittaa Norrisin ja nousee pistesijoille.

Kierros 13/71: Räikkönen poimii sijan. On nyt viidestoista. Nyt ohituksen kohteena Haasin Kevin Magnussen.

Kierros 12/71: Bottakselle nopein kierros, 1.08,531. Ero edellä oleviin Hamiltoniin ja Verstappeniin pysyy samana koko ajan.

Kierros 10/71: Räikkönen nousee yhden sijan ylemmäs. Williamsin Latifi jää jalkoihin.

Kierros 9/71: McLarenin Norris ja Racing Point Perez käyvät kovaa taistelua sijasta kymmenen. McLarenilla vaikeuksia tänään.

Kierros 8/71: Albon ohittaa Sainzin ja nousee neljänneksi. Sainz ei pysty pitämään nopeampia takanaan.

Kierros 8/71: Hamilton ehti tehdä lähes seitsemän sekunnin eron Bottakseen kisan alussa. Verstappen kahden sekunnin päässä Hamiltonista.

Kierros 6/71: Bottas ohittaa Sainzin ja nousee kolmanneksi!

Kierros 5/71: Leclercin kisa päättyy. Ferrarille katastrofi!

Kierros 5/71: Williamsin Russell vierailee hietikolla. Russell tipahtaa sijalle 18.

Kierros 4/71: Turva-auto sisään. Räikkönen jäi alussa pussiin ja on nyt sijalla 18. Leclerc takana sijalla 19.

Kierros 2/71: Leclerc osui korokkeeseen mutkan kaksi yhteydessä. Tästä Leclercin auto pomppasi Vettelin auton takaosan päälle. Ja tästä Vettelin takasiipi irtosi. Jestas.

Kierros 1/71: Ferrarit osuvat toisiinsa! Voi jestas. Leclercin etusiipi rikki. Vettelin kisa ohi. Takasiipi rikki.

Lähtö: Hamiltonille loistolähtö. Sainz haastaa Verstappenin. Bottas kyttää kakkospaikkaa. Vettelin takasiipi rikki!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 16.11: Sitten mennään.

Kello 16.09: Kärkikuskit lähtevät liikkeelle pehmeillä renkailla. Ruudussa 8. oleva Renaultin Daniel Ricciardo ensimmäinen keskikovalla seoksella. Räikkösellä myös mediumit ruudussa 16.

Kello 16.00: 10 minuuttia lähtöön. Piakkoin nähdään, että millä renkailla kukin kuski lähtee kisaan.

Kello 15.58: Kuten viime sunnuntaina, myös tämän päivän kisassa ajetaan 71 kierrosta. Kisan alla ilman lämpötila +21 ja radan +40.

Kello 15.55: Kansallislaulut kuultu ja sitä ennen nähtiin polvistumiset. Osa kuskeista jäi taas seisomaan ja osa polvistui.

Kello 15.50: Williamsin George Russell on jopa yllättävän korkealla F1-lähtöruudukossa. Brittikuski starttaa ruudusta 11. Takana on muun muassa Ferrarin Charles Leclerc.

– Kisavauhdin osalta auto on vielä porukan heikoin, joten iltapäivästä tulee haastava. Renaultin Daniel Ricciardo ehti jo sanoa, että "älä pidättele minua liikaa", Russell naurahti lähtöruudukossa.

Kello 15.47: Kuka johtaa ensimmäisen mutkan jälkeen, se onkin hyvä kysymys. Viimeksi Bottas pystyi pitämään ykkössijan hallussaan. Mutta onnistuuko Verstappenin hyökkäys tällä kertaa?

Kello 15.42: F1-kuskit radalla. Viimeiset valmistelut kisan alla käynnissä.

Kello 15.41: Renaultin taustajoukoissa toimiva Alain Prost paljasti, että Renault kyttäsi myös Mercedeksen Valtteri Bottaksen perään.

Kello 15.40: F1:n tämän viikon suurin uutinen oli Fernando Alonson paluu sarjaan. Alonso hyppää Renaultin rattiin kaudella 2021. 

Kello 15.35: Viime sunnuntain Itävallan GP:n alla yksi puheenaihe liittyi F1-kuskien rasismin vastaisen taistelun eleeseen. Kuusi kuskia jäi seisomaan, kun taas muut polvistuivat. Kimi Räikkönen oli yksi, joka ei polvistunut. Räikkönen avasi ratkaisunsa taustat:

F1-kuskit ovat tekemässä myös tällä kertaa eleen. Kaikki kuljettajat kantavat End rasicm -paitoja kisan alla.

Kello 15.30: C More Max -kanavalla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa jatketaan F1 Lähtösuoran pariin. Piakkoin nähdään myös se, että millä taktiikoilla eri tallit ja kuskit lähtevät kisaan. Millaisella riskillä Bottas lähtee kisaan?

Kello 15.25: Red Bull Ring on ollut vaikea paikka Hamiltonille viime vuosien aikana. Britin viimeisin palkintopallipaikka on vuodelta 2016. Bottas sen sijaan jahtaa toista peräkkäistä voittoa radalla, joka on sopinut hänelle jo aiemminkin. Suomalaiskuski juhli Itävallan GP:n voittoa myös vuonna 2017.

Kello 15.20: Sunnuntain vesisateen myötä kaikki tallit saavat päättää vapaasti sen, millä renkailla he lähtevät tämän päivän kisaan. Normaalit rengassäännöt eivät päde nyt.

Kello 15.15: Toisin kuin lauantaina, Itävaltaan on ennustettu koko päiväksi poutasäätä. Vesikaruselli ei siis toistu. Alueen ilmalämpötila on tällä hetkellä +18 astetta.

Kello 15.12: Bottas ennen kisaa:

– Nelospaikalta lähdetään hyökkäämään. Meillä on nopea auto. Kaikki on mahdollista, Bottas vakuuttelee.

Kello 15.10: Tämän viikon F1:n hurjin huhu on liittynyt Sebastian Vettelin mahdolliseen Red Bull -paluuseen. Ja kuinka ollakaan, Vettelistä ikuistettiin sunnuntain kisan alla kuva, jossa hän keskustelee Red Bullin ison pomon, 49 prosenttia yhtiöstä omistavan Dietrich Mateschitzin kanssa.

Kello 15.05: Avauskilpailun jälkeen Bottas on MM-sarjan johdossa 25 pisteellään. Hänen takanaan tulee kaksi yllättäjää, Ferrarin heikolla autolla toiseksi ajanut Charles Leclerc (18 pistettä) ja sensaatiomaisen kisan ajanut McLarenin Lando Norris (16).

Kuljettajien MM-pisteet:

Kuski

Auto

Pisteet

1

Valtteri Bottas

Mercedes

25

2

Charles Leclerc

Ferrari

18

3

Lando Norris

McLaren

16

4

Lewis Hamilton

Mercedes

12

5

Carlos Sainz

McLaren

10

6

Sergio Perez

Racing Point

8

7

Pierre Gasly

AlphaTauri

6

8

Esteban Ocon

Renault

4

9

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo

2

10

Sebastian Vettel

Ferrari

1

Kello 15.00: Ennakkotunnelmat käynnissä C More Maxilla, MTV3:lla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa. 

Kello 14.56: Kimi Räikkösen suomenkielisiä terveisiä ei kuulla kisan alla. Räikkönen oli taas vanha kunnon Räikkönen, terveiset pelkällä vilkutuksella.

Kello 14.55: Haasin Romain Grosjean lähtee kisaan varikkosuoralta. Grosjeanin autoon tehtiin muutoksia parc ferme -säännön alaisuudessa. Grosjean olisi voitu hylätä, mutta Steiermarkin GP:n tuomaristo hyväksyi Haasin selityksen. Tallin mukaan Grosjean ei olisi voinut lähteä kisaan ilman autoon tehtyjä muutoksia.

Kello 14.50: Alfa Romeon Kimi Räikkönen puolestaan harmitteli huonoa tuuria. Räikkösen mukaan Alfa Romeo on nyt paremmassa iskussa mitä viikko sitten Itävallassa.

Kello 14.45: Miksi Bottas jäi tallikaveristaan lähes puolentoista sekunnin päähän aika-ajoissa? Suomalaiskuskin mukaan taustalla oli kaksi tekijää. Hamilton sai renkaat toimimaan, sekä jarruvika.

Kello 14.40: Miltä tämän päivän kisan lähtöjärjestys näyttää?

F1:n kuusinkertainen maailmanmestari Hamilton on nyt siis paalulla. Red Bullin toista kotikisaa ajava Verstappen on viime sunnuntain tapaan toisessa lähtöruudussa. McLarenin yllättäjä Sainz ruudussa kolme ja Bottas ruudussa neljä.

Itävallan GP:n lähtöjärjestys:

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Max Verstappen, Red Bull

3. Carlos Sainz, McLaren

4. Valtteri Bottas, Mercedes

5. Esteban Ocon, Renault

6. Alexander Albon, Red Bull

7. Pierre Gasly, AlphaTauri

8. Daniel Ricciardo, Renault

9. Lando Norris, McLaren*

10. Sebastian Vettel, Ferrari

11. George Russell, Williams

12. Lance Stroll, Racing Point

13. Daniil Kvjat, AlphaTauri

14. Charles Leclerc, Ferrari**

15. Kevin Magnussen, Haas

16. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

17. Sergio Pérez, Racing Point

18. Nicholas Latifi, Williams

19. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo***

Varikkosuora: Romain Grosjean, Haas****

* = Norrisille kolmen lähtöruudun rangaistus perjantain vapaiden harjoitusten keltaisten lippujen noudattamatta jättämisestä.

** = Leclercille kolmen lähtöruudun rangaistus lauantain aika-ajojen estelystä.

*** = Giovinazzille viiden lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihdosta. 

**** = Grosjean lähtee kisaan varikkosuoralta, kun hänen autoonsa tehtiin muutoksia parc ferme -säännön alaisuudessa.

Kello 14.35: Kimi Räikkösen tallikaveri Antonio Giovinazzi sai kisan alla viiden lähtöruudun rangaistuksen, kun hänen autoonsa asennetaan uusi vaihdelaatikko. Giovinazzi ei tipahda kuitenkaan yhtään sijaa, sillä Haasin Romain Grosjean lähtee kisaan varikkosuoralta.

Kello 14.30: Tervetuloa F1-kauden toisen kisan, Steiermarkin GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat käynnistyvät C More Max:lla, MTV3:lla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa kello 15. Itse kisa lähtee liikkeelle kello 16.10. Tätä ennen perkauksessa kisan lähtökohdat sekä tuoreimmat F1-uutiset.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja