Historiallinen veto pikakiiturilta! Eveliina Määttänen jysäytti ennätyksensä välierässä – MTV seurasi MM-yleisurheilua

Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli" 1:19
Oliver Helander ei ollut tyytyväinen keihään karsintaheittoihin.

Yleisurheilun MM-kisoissa perjantaina mielenkiinto kohdistui keihäsmiesten karsintaan ja Eveliina Määttäsen 800 metrin välieräjuoksuun. 

Oliver Helander oli ainoa, joka eteni suomalaisista sunnuntain keihäsfinaaliin. Eveliina Määttänen teki oman upean ennätyksensä, mutta se ei vielä riittänyt finaalipaikkansa. Naisten 200 metrin finaalissa Shericka Jackson jysäytti maailman kaikkien aikojen toiseksi kovimman tuloksen, kun hän pysäytti kellot aikaan 21,41.

MTV seurasi päivän tapahtumia hetki hetkeltä.

Budapestin MM-kisat perjantaina 25. elokuuta:

Seuranta:

Klo 23.10 MM-kisojen seitsemäs päivä on saatu pakettiin. Vielä kaksi päivää edessä. Huomenna kisat jatkuvat taas aamulla. Kiitos seurasta.

Klo 22.56 Noah Lyles juoksee 200 metrin mestariksi. Yhdysvaltalaisen aika on 19,52, ja hänestä tulee kisojen tuplamestari. Hopealle Erriyon Knighton, 19,75, ja pronssille Botswanan Letsile Tebogo, 19,81.

Klo 22.45 Shericka Jackson painelee hurjan ajan 200 metrillä ja voittaa finaalin ylivoimaisesti. Jamaikalaisen aika on 21,41. Aika jää vain seitsemän sekunnin sadasosan päähän legendaarisen Florence Griffith-Joynerin maailmanennätyksestä 21,34. Aika on historian toiseksi kovin koskaan.

Kisan toinen on Gabrielle Thomas ajalla 21,81 ja kolmas Sha'Carri Richardson tuloksella 21,92.

Klo 22.32 Keihäsfinaalissa hurja kaari. Japanilainen Haruka Kitaguchi kiskaisee kepin taivaalle ja huutaa hurjana sen perään. Keihäs laskeutuu lukemiin 66,73 ja Kitaguchi kiilaa kärkipaikalle. Kolumbian Hurtado ei kykene vastaamaan japanilaiselle ja kulta matkaa Japaniin. Kolmas on Australian Mackenzie Little tuloksella 63,38.

Klo 22.28 Naisten pikaviestin alkueristä lisätietoa. Saksa on hyväksytty mukaan finaaliin ylimääräisenä joukkueena, sillä tuomaristo katsoi, että joukkuetta estettiin vaihdossa. 4x100 metrin finaali juostaan lauantaina.

Klo 22.20 Eveliina Määttänen kommentoi juoksuaan Ylen haastattelussa.

– Päivän minimitavoite, eli oma ennätys, täyttyi. Alkuun tuntui että oli mukavan reipasta vauhtia, mutta sitten se vauhti hieman laski. Mahtava kokemus, pystyin nauttimaan tästä välieräjuoksusta, alkueräjuoksua jännitin paljon, Määttänen totesi hymyssä suin.

Klo 22.08 Kolmiloikkakisa ratkeaa. Kukaan muu kuin Rojas ei kykene parantamaan viimeisellä kierroksella. Venezuelalainen juhlii villisti. MM-kulta on Rojasille neljäs peräkkäinen. Hopealle Bekh-Romanchuk, 15,00, ja pronssia Kuuban Leyanis Perez Hernandezille, 14,96.

Klo 21.58 Yulimar Rojas jysäyttää viimeisellään pitkälle! Tulos on 15,08, ja venezuelalainen siirtyy kärkeen. Muilla on toki vielä mahdollisuus parantaa.

Klo 21.52 Yulimar Rojas leiskauttaa pitkän siivun, mutta hyppy on hiuksenhienosti yliastuttu. Hyppy olisi ollut noin 15-metrinen, mutta sitä ei hyväksytä. Rojasilla on enää yksi yritys jäljellä. Tällä hetkellä hän on vasta sijalla kahdeksan tuloksella 14,33.

Klo 21.50 800 metrin kolmannessa välierässä kolari! Ennakkosuosikki Athing Mu on lähellä kaatua, mutta onnekseen hän pysyy pystyssä. Rytäkässä kaatui Etelä-Afrikan Prudence Sekgodiso, joka jäi auttamatta erän viimeiseksi. Sekgodiso astuu pahasti Mun jaloille, ja yhdysvaltalainen joutuu ottamaan seilusti sivuttaisaskelia tilanteessa. Mu nousee erässä lopulta toiseksi ja etenee finaaliin.

Klo 21.33 Keihäspaikalla jysähtää! Kolumbian Flor Deniz Ruis Hurtado heittää Etelä-Amerikan ennätyksen 65,47 ja ottaa kärkipaikan. 

Klo 21.30 Yulimar Rojas pahoissa vaikeuksissa kolmiloikkapaikalla. Kolmannella yrityksellä tulos 14,26. Venezuelalainen on vasta sijalla kahdeksan. Hänen parhaansa on edelleen vaatimaton 14,33.

Klo 21.28 Eveliina Määttäseltä upea suoritus 800 metrin välierässä! Suomalainen juoksee viidenneksi. Määttäsen aika on 1.59,81, eli oma ennätys paukahtaa!

Määttäsellä ei asiaa finaaliin, mutta suoritus oli erinomainen. 

Klo 21.20 Viiden minuutin on vuorossa illan suomalaismatka. Eveliina Määttänen juoksee 800 metrin ensimmäisessä välierässä. Finaaliin etenevät erien kaksi parasta ja kaksi aikavertailulla. Välieriä on siis yhteensä kolme kappaletta.

Määttänen on kovassa seurassa. Erän ennakkosuosikki on Ison-Britannian Keely Hodgkinson. Hän on kiitänyt 800 metriä aikaan 1.55,77 tällä kaudella. Yhdeksästä juoksijasta Määttänen on kauden tilastojen perusteella sijalla kahdeksan. 

Klo 21.16 Naisten pikaviestin toinen erä saadaan maaliin. USA ottaa voiton ajalla 41,59. Finaaliin myös Norsunluurannikko ja Italia. Norsunluurannikon aika 41,90 on maan ennätys ja Italiakin tekee uuden maan ennätyksen ajalla 42,14. Finaaliin toisesta erästä myös Hollanti ja Puola. Euroopan mestari Saksa tippuu finaalista ulos 13 sadasosalla.

Klo 21.14 Yulimar Rojas saa toisella hypyllään tuloksen kolmiloikassa. Tulos on vain 14,33. Kaatuuko mestari tänään?

Klo 21.12 Naisten pikaviestissä vilppilähtö! Tarkistusten jälkeen yhtään joukkuetta ei liputeta ulos kisasta. Puola saa varoituksen.

Klo 21.08 Miesten kymmenottelussa korkeushyppy on saatu päätökseen. Parhaat pisteet korkeuspaikalta keräsi Norjan Sander Skotheim tuloksella 211. Kärjessä neljän lajin jälkeen on Saksan Leo Neugebauer pistein 3730. 

Klo 21.02 Naisten 4x100 metrin ensimmäinen alkuerä on juostu. Voittoon juoksee Jamaika, toiseksi Iso-Britannia ja kolmanneksi Sveitsi. Nämä kolme joukkuetta suoraan finaaliin. Ensimmäisenä aikavertailuun jää Saksa ajalla 42,78.

Klo 20.54 Naisten loikkafinaalissa mitaliin tarvitaan tänään pitkä ponkaisu! Venezuelan Yulimar Rojas leiskauttaa pitkien psyykkausten jälkeen yli viidentoista metrin, mutta hyppy on yliastuttu. Tällä hetkellä johdossa Bekh-Romanchuk tuloksella 15,00. Toisena Kuuban Leyanis Perez Hernandez, 14,96,  ja kolmantena Ricketts, 14,84.

Klo 20.48 Naisten kolmiloikkafinaali on lähtenyt pirteästi käyntiin. Ukrainan Maryna Bekh-Romanchuk täräyttää tasan 15 metriä ensimmäisellään. Jamaikan Shanieka Ricketts 14,84. Rojas ei ole vielä avannut kisaa.

Klo 20.44 Pikaviestin toisessa erässä nähdään jättiyllätys, kun hallitseva maailmanmestari Kanada jää vasta sijalle kuusi ja tippuu finaalissa. Erän voittaa Italia, myös Etelä-Afrikka ja Iso-Britannia suoraan finaaliin.

Loppukilpailussa nähdään Italia, USA, Jamaika, Japani, Etelä-Afrikka, Ranska, Iso-Britannia ja Brasilia.

Klo 20.40 Kymmenottelussa USA:n Zachary Ziemek loukkaa itseään korkeushyppypaikalla. Ponnistustilanteessa sattuu jotain ja mies lyyhistyy radan pintaan. Vaikuttaa siltä, että hänen ottelunsa on ohi.

Klo 20.34 Miesten 4x100 metrin alkuerät käynnissä. Yksi suosikeista, Saksa, tunaroi toisen vaihtonsa ja tippuu pois finaalista. Ensimmäisestä erästä finaaliin juoksevat USA, Jamaika ja Japani. Ensimmäisenä aikavertailuun Ranska ajalla 37,98.

Klo 20.30 Naisten kolmiloikan finaalissa on mukana ME-nainen Yulimar Rojas. Hän on hypännyt tänä vuonna 15,18 ja maailmanennätyksestä ollaan vielä toistaiseksi melko kaukana tänä kesänä. Rojas on joka tapauksessa selkeä ykkössuosikki, ja pystyy syttyessään uhkaamaan omia ME-lukemiaan.

Klo 20.25 Suomalaisia illan kilpailuissa nähdään yksi kappale, kun Eveliina Määttänen on mukana 800 metrin välierissä. Määttänen on juossut tällä kaudella jo kahdesti alle kahteen minuuttiin. Sara Lappalaisen Suomen ennätys 1.59,41 on siis tänään vaarassa.

Klo 19.35 Iltasessio on käynnissä miesten kymmenottelun korkeushypyllä. Juoksumatkat alkavat vajaan tunnin päästä. Niitä odotellessa voi lukea kommentin pituussuuntaisten hyppyjen epäkohdasta alla olevasta linkistä.

Klo 16.18: Keihäsfinaalin selvinnyt Oliver Helander ja sieltä karsiutunut Lassi Etelätalo ihmettelivät molemmat tulostasoaan MTV Urheilun haastatteluissa (alla). 

Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli" 1:19
Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli."

Lassi Etelätalo karsiutui keihään MM-finaalista – "Aika raskaalta tuntuu" 2:31
Lassi Etelätalo karsiutui keihään MM-finaalista – "Aika raskaalta tuntuu."

Klo 13.45: Ella Junnilasta vasta toinen suomalaisnainen korkeushypyn MM-finaalissa: "Minulla ei ole kuin voitettavaa siellä"

Ella Junnilasta vasta toinen suomalaisnainen korkeushypyn MM-finaalissa: "Minulla ei ole kuin voitettavaa siellä" 0:54

Klo 13.40: Ei löydy ohittajia. Oliver Helander etenee ainoana suomalaismiehenä keihään loppukilpailuun. Läpi MM-historian jatkunut putki saa siis jatkoa, vaikka täpärällä se taas kerran oli.

Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli" 1:19
Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli"

Klo 13.36: Helanderinkin viimeinen lentää vain reilut 75 metriä. Hänen parhaakseen jää 80,19, jolla ollaan tällä hetkellä karsinnassa kymmenentenä, kun jäljellä on enää viisi heittäjää.

Klo 13.34: Etelätalon viimeinen heitto putoaa alle 70 metriin. Hän lyö maassa maaten kätensä heittoviivan yli. Sitten lentää tukivyö maahan.

Lassi Etelätalo karsiutui keihään MM-finaalista – "Aika raskaalta tuntuu" 2:31
Lassi Etelätalolla oli tunne jopa 85 metrin heiton löytymisestä.

Klo 13.28: Pakistanin Nadeem paiskaa kepin lukemiin 86,79! Se on toinen karsintarajan ylitys tässä ryhmässä Tshekin Jakub Vadlejchin lisäksi.

Klo 13.23: Belgian Timothy Herman 80,11. Jää niukasti Helanderin taakse, mutta Kuusela putoaa tämän myötä loppukilpailusta.

Klo 13.18: Oliver Helanderin toinen kantaa jo yli 80 metriä: 80,19. Sillä mennään tällä hetkellä karsinnassa kymmenenneksi. Kuusela putoaa nyt viimeiselle finaaliin oikeuttavalle paikalle 12:nneksi.

Klo 13.16: Etelätalo toisella 78,19. Ei hyvältä näytä.

Klo 13.10: B-ryhmässä toistaiseksi viisi miestä ylittänyt Kuuselan tuloksen. Pakistanin Arshad Nadeem menee ryhmässä kärkeen tuloksella 81,53.

Klo 13.07: Toni Kuusela purki pettymystään MTV Urheilun haastattelussa:

Toni Kuusela valitteli "ukon huonoutta" MM-keihäskarsinnan jälkeen: Tuo ei voi riittää finaaliin 1:28

Klo 13.00: Oliver Helander heittää 76 metriä ja astuu sen vielä yli.

Klo 12.59: Korkeus 192 jää kynnykseksi karsinnassa monelle. Se tarkoittaa sitä, että 15 urheilijaa menee finaaliin, joukossa Ella Junnila!

Klo 12.57: Lassi Etelätalo avaa keihäskarsinnan vaisulla tuloksella 76,89.

Klo 12.50: Ella Junnilan kolmas yritys 192:sta on jo hyvä, mutta rima putoaa tälläkin kertaa. On nyt jaetulla 12. sijalla karsinnassa, kun kahdeksan hyppääjää on ylittänyt tämän korkeuden.

Klo 12.46: Toinenkin hyppy jää yhtä keskeneräiseksi. Tästä korkeudesta on mennyt toistaiseksi yli seitsemän naista.

Klo 12.42: Junnila pudottaa ensimmäisellään 192:sta. Hyppy jää ponnistuksen jälkeen kesken.

Klo 12.19: Junnila menee hienosti yli 189:stä toisellaan! Tällä kertaa taisi jopa tulla isompi kosketus rimaan kuin edellisellä, mutta se jää kannattamilleen.

Klo 12.12: Ella Junnila pudottaa täpärästi ensimmäisellä yrityksellään 189:stä. Korkeuskarsinnassa on vielä 28 naista mukana.

Klo 12.09: Korkeuskarsinnassa rima nyt 189:ssä. Sen Junnila on hypännyt kahdessa kisassa tällä kaudella.

Klo 12.06: Heta Tuurin karsinta jää tulokseen 180. Kolmas yritys 185:stä oli näistä paras, mutta sekin päättyi pudotukseen.

Klo 12.02: Kuuselan taakse jäävät tässä ryhmässä myös kenialainen Julius Yego ja Latvian Patriks Gailums. Suomalaisheittäjistä tämän ryhmän lopputuloksissa viides.

Klo 11.56: Maailmanmestari Anderson Peters jää 78,49 metriin! On vasta seitsemäntenä tässä vaiheessa.

Klo 11.52: Junnila kevyesti yli 185. Tuuri pudottaa ensimmäisellä yrityksellä.

Klo 11.49: Toni Kuuselan viimeinen yritys jää kauas 70 metrin viivasta. Sitäkään hän ei mittauta. Tulokseksi jää 79,27. Sillä ollaan edelleen viidentenä, mutta ei voi kyllä kovin varmoin mielin lähteä stadionilta.

Klo 11.45: Puolan Dawid Wegner 81,25. Noille metreille pitäisi Kuuselankin viimeisellään yltää.

Klo 11.43: Intian D.P Manu yltää 81,31 metriin. Kuusela putoaa ryhmässä neljänneksi.

Klo 11.39: Heta Tuuri menee yli 180:stä ensimmäisellä yrityksellä.

Klo 11.37: Julian Weberin toinen heitto jää enää hiukan karsintarajasta: 82,39. Kuusela edelleen ryhmänsä kolmas avausheitollaan 79,27.

Klo 11.34: Ella Junnila ylittää aloituskorkeutensa 180 ilmavalla hypyllä.

Klo 11.32: Kuuselan toinen yritys jää reiluun 73 metriin. Hän kuitenkin astuu heiton tarkoituksella yli.

Klo 11.29: Intian Neeraj Chopra täräyttää hurjan 88,77 metrin kaaren toisella heitollaan!

Klo 11.28: Tuuri pääse heti yrittämään uudelleen ja ylittää aloituskorkeuden. Junnila jätti tämän korkeuden väliin.

Klo 11.26: Heta Tuuri pudottaa ensimmäisellä yrityksellään 175:stä.

Klo 11.23: Kroatian Jana Koscak on jättäytynyt pois korkeuden karsinnasta. Hän on hypännyt tällä kaudella ennätyksensä 192.

Klo 11.20: Naisten korkeuskarsinta on alkamassa. Ella Junnila hyppää A-ryhmässä, Heta Tuuri B-ryhmässä. Karsintaraja on 194, aloituskorkeutena 175.

Klo 11.18: Saksan Julian Weberin heittää ensimmäisellään 81,05. Hänen kauden parhaansa on liki 89 metrissä. A-ryhmässä on kolme muutakin 85 metrin ylittäjää tältä kaudelta.

Klo 11.13: Toni Kuuselan ensimmäinen heitto kantaa 79,27. Ei ole luonnollisesti tyytyväinen tähän.

Klo 11.10: Miesten keihäskarsinnan A-ryhmä on aloittelemassa päivää. Trinidadin olympiavoittaja Keshorn Walcott on vetäytynyt kisasta. Ylen tietojen mukaan Walcott nilkutti lämmittelykentällä ennen stadionille tuloa.

Klo 10.30: Oliver Helander oli salamyhkäinen kisakunnostaan ennen Budapestin MM-karsintaa:

Oliver Helander salaperäisenä vireestään: "On mennyt sopivan huonosti" 1:55

Klo 10.30: Yleisurheilun MM-kisoissa on jälleen perjantaina mielenkiintoa heti aamupäivästä alkaen. Suomalaisista tulessa ovat korkeushyppääjät Ella Junnila ja Heta Tuuri sekä keihäsmiehet Toni Kuusela, Oliver Helander ja Lassi Etelätalo. Naisten korkeudessa karsintaraja on 194 ja miesten keihäässä 83,00.

Ella Junnila valmistautunut korkeuskarsintaan päiväunilla ja syömällä 2:17
Ella Junnila kertoo valmistautumisestaan korkeushypyn MM-karsintaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat