Astra Zenecan rokotteen käyttö keskeytetään – "Nyt ei ole korvaavaa rokotetta, voi vaikuttaa rokotetahtiin"

Astra Zenecan rokotteen käyttö keskeytetään vähintään ensi viikon ajaksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Syynä tähän ovat Suomessa havaitut kaksi harvinaista laskimotukosta aivoissa. 

Koronarokotteista ja rokotusten etenemisestä Suomessa järjestettävää tiedotustilaisuutta seurattiin hetki hetkeltä tässä artikkelissa sekä MTV Uutiset Livessä.

Tilaisuudessa ovat mukana johtajaPasi Pohjola ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä, ylilääkäri Taneli PuumalainenTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

17.09: Rokotejärjestystä ja sen mahdollista muuttamista arvioi kokonaisuuden osalta THL, joka antaa arvionsa STM:lle ensi viikolla. On otettava yhdenvertaisuusasiat huomioon, Puumalainen täsmentää.

17.07: Onko Suomeen tulossa tarpeeksi rokotteita, jotta tämä vaje voitaisiin paikata?

– Meillä ei ole ylimäärää, ei ole korvaavaa. Vuoden toisen neljänneksen aikana tulee lisää. Mutta on selvää, että jos Astra Zeneca jäisi kokonaan pois käytöstä, se vaikuttaisi suomalaisten rokotetahtiin, Kumpulainen kertoo.

17.04: Voidaanko sovitut Astra Zenecalla annettavaksi tarkoitetut rokoteajat vaihtaa nyt suoralta kädeltä toiseen rokotteeseen? Tavoitteena on, että muiden rokotteiden avulla rokotuksia voidaan toteuttamaan, mutta varmasti niitä joudutaan perumaan. Ensi viikolle varattujen aikojen osalta terveydenhuollon toimijoiden olisi syytä ilmoittaa, onko rokoteaika peruttu, siirretty vai onko rokotteita vaihdettu. Myös asiakkaiden on itse syytä olla alkuviikosta yhteydessä terveyspalveluiden tuottajaansa, Puumalainen sanoo.

17.02: Mihin käyttämättä jääneet Astra Zenecan rokotteet nyt toimitetaan? Tuija Kumpulainen täsmentää, että maat pyrkivät käyttämään ne oman väestönsä rokottamiseen. Mutta eteen voi tulla vaihtoehtoisia toimintatapoja. Taneli Puumalainen täydentää, että osa EU-maista on keskeyttänyt rokotteen antamisen tilapäisesti.

– Tietojemme mukaan moni maa on päättänyt nyt jatkaa rokottamista.

16.59: Puumalainen ei voi yksityisyyteen vedoten kommentoida tarkemmin suomalaisten laskimotukospotilaiden sukupuolesta ja iästä. Hän voi kuitenkin kertoa, että kyseisillä henkilöillä on Nohynekin aiemmin mainitsemia oireita rokotteen saamisen lisäksi.

16.55: THL:n Hanna Nohynek vastaa, minkä takia riski veritulpasta on erityisesti nuorilla naisilla:

– Tällä hetkellä ei täysin tunneta, mitä ne voisivat olla. Tromboosiin ovat aiemmiin vaikuttaneet rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, e-pillerien käyttö sekä lihavuus. Näissä nimenomaisissa tapauksissa, eikä pelkästään Suomessa, vaan muualla pohjoismaissa, laskimotukoksia on tullut 4-10 päivän jälkeen juuri 20-50-vuotiailla naisilla.

Nyt tarvitaan lisää tutkimusta, ja siksi rokotteen antaminen keskeytetään. Odotusarvo laskimotukosten määrästä menee yli oletetun odotusarvon.

16.54: Päätös ei viivästytä merkittävästi rokotuksia, koska valtaosa rokotuksista tehty muilla rokotteilla. Astra Zenecan rokotteen toimitusvaikeuksien takia heidän rokotteidensa määrä on ollut pienempi.

16.49: Seuraavaksi alkavat median edustajien kysymykset. Pitääkö Astra Zenecan rokotteiden saaneiden olla huolissaan?

– Kaksi mahdollista rokotuksiin liittyvää harvinaista haittatapahtumaa, joiden syntyä selvitetään parhaillaan. Syy-yhteyttä ei ole vahvistettu, Puumalainen kertoo.

Puumalainen täsmentää, että Astra Zenecan rokotteita on annettu Suomessa 140 000, joten yleisellä tasolla ei ole syytä olla huolissaan. Mutta mahdollisia oireita pitää seurata ja ilmoittautua sairaalahoitoon.

16.48: Myös STM:n Pohjola korostaa, että nyt on syytä toimia varovaisesti. Hän myös muistuttaa, että käytössä on kaksi muutakin rokotetta, ja rokotuksia kohdennetaan riskiryhmiin.

16.47: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.

Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astuu voimaan välittömästi.

16.38: Seuraavana puheenvuoron pitää Taneli Puumalainen. Hän vahvistaa, että Astra Zenecan rokotteen käyttö keskeytetään toistaiseksi ainakin ensi viikon ajaksi.

– Käsillä on todella valitettava tilanne. Olemme jo nähneet, kuinka rokotteet ovat vähentäneet koronaan liittyviä kuolemantapauksia.

Epidemiatilanne on erittäin vakava, Puumalainen jatkaa. Sairaalahoidon kuormitus on korkea ja yhä noususuuntainen.

Kiireetöntä hoitoa joudutaan lähiaikoina rajoittamaan, koska koronaviruspotilaiden hoito vaatii aikaa.

Astra Zenecan rokote voidaan ottaa uudelleen käyttöön aikaisintaan 29. maaliskuuta.

16.34: Ensimmäisenä puheenvuoron pitää Liisa Näveri. 

– (Euroopan lääkevirasto) Ema totesi, että mitään yleistä riskiä saada laskimotukoksia ei osoitettu liittyvän Astra Zenecan rokotteeseen. Samaa on havaittu myös meillä Suomessa.

Eman selvityksessä oli jäänyt auki harvinaisempia hyytymishäiriöitä aivoverenkiertoon. Kun selvitys aloitettiin Emassa, tällaisista tapauksista ei ollut tullut Suomessa yhtään ilmoitusta.

Rokotteen kokonaishyöty- ja haittasuhde on todettu yhä erittäin positiiviseksi. Se ylittää moninkertaisesti pienen riskin, joka saattaa liittyä hyytymishäiriöihin. Yhteyttä harvinaisiin hyytymishäiriöihin selvitetään lisää.

Lähipäivinä Suomessa on tullut kaksi ilmoitusta, joissa saattaa olla syynä aivojen laskimotukoksen hyytymishäiriö rokotteen antamisen jälkeen. Näiden takia THL päätyi Astra Zenecan rokotteen keskeyttämiseen.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) on tänään käynyt läpi Euroopan lääkeviraston (Ema) tekemää arviota Astra Zenecan koronarokotteesta.

–  Huomenna (perjantaina) Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä katsoo tarkkaan, mitä Ema on tutkinut ja sen pohjalta sanoo, miten me Suomessa jatketaan, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek Ylen A-Talk-ohjelmassa torstaina.

Nohynek on myös rokotusasiantuntijaryhmän sihteeri.

Ema totesi eilen, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas ja ettei rokotteella ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

Eman selvityksen aikana tuli ilmi pieni määrä veritulppatapauksia, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen ei voi täysin sulkea pois. Raportoiduista tapauksista lähes kaikki olivat alle 55-vuotiailla naisilla.

Lue myös:

    Uusimmat