Iivo Niskanen taipui "Kollenilla" – suomalaisyllättäjältä huima kikka

Holmenkollenin 50 kilometrin perinteisen kisa oli norjalaisten juhlaa, kun vuonomaan hiihtäjät ottivat peräti viitoisvoiton. Johannes Kläbo ratkaisi kilpailun edukseen loppusuoran kovalla kirillään.

Iivo Niskanen oli lähes loppuun asti mukana voittotaistossa, mutta joutui taipumaan viimeisen kilometrin aikana. Niskanen oli tänään yhdeksäs 13,4 sekuntia kärjen takana.

Lauri Lepistö järjesti ”Kollenilla” suomalaisyllätyksen. Hän putosi jo ensimmäisten kierrosten aikana kärkiryhmästä, mutta nousi siihen mukaan suksivaihtokikkailun avulla. Hän vaihtoi suksensa kierroksen kärkiryhmää myöhemmin, millä hän nousi mukaan mitalitaistoon. Hän putosi kirkkaimpien sijoitusten kamppailusta viimeisten kilometrien aikana, mutta oli kuitenkin komeasti 12:s

Voitto oli Johannes Kläbolle jo neljäs peräkkäinen maailmancupissa, sillä hän voitti kaikki kisat Salpausselällä.

Tulokset 

SijaUrheilijaMaaAika/Ero
1.Johannes KläboNorja2.06.50,4
2.Martin NyengetNorja+0,4
3.Pål GolbergNorja+1,1
4.Harald AmundsenNorja+1,6
5.Didrik TönsethNorja+2,5
6.Jens BurmanRuotsi+4,8
7.Federico PellegrinoItalia+6,0
8.Mattis StenshagenNorja+8,7
9.Iivo NiskanenSuomi+13,4
10.William PoromaaRuotsi+28,3
11.Edvard SandvikNorja+28,7
12.Lauri LepistöSuomi+35,9

Seuranta

Klo 13.55 Seuranta päättyy tähän.

Klo 13.51 Iivo Niskanen oli hieman pettynyt kisan jälkeen.

– Ennakoin että tulee liippa, mutta latu oli sellainen koko ajan. Haastavaa oli hiihtää kärjessä. Suksien vaihdon jälkeen tiesin, että se oli siinä, Niskanen sanoi Viaplayn haastattelussa.

– Ensimmäinen suksi oli todella hyvä. Taktinen virhe itseltä, Niskanen myönsi.

Klo 13.42 William Poromaa oli mukana kärkitaistossa vielä takasuoralla, mutta loppusuoralla ruotsalainen oli tippunut Niskasen taakse. Ilmeisesti hän kaatui, sillä maalissa eroa kärkeen oli kertynyt lähes puoli minuuttia.

Klo 13.41 Markus Vuorela tulee maaliin sijalla 35. 

Klo 13.40 Ville Ahonen tulee maaliin sijalla 17. Eroa kärkeen 1.33,3. Arsi Ruuskanen 27:s.

Klo 13.39 Norja ottaa kilpailussa viitoisvoiton. Kläbon voittomarginaali on 0,4 sekuntia. Martin Nyenget siis toinen ja Pål Golberg kolmas. Harald Amundsen neljäs ja Didrik Tönseth viides.

Klo 13.37 Kläbo paukuttaa nyt kovaa. Norjalaismestarille ei kukaan pysty mitään, ja Kläbo voittaa. Nyenget toinen ja Golberg kolmas. Niskanen on yhdeksäs. Lepistö on 12:s.

Klo 13.36 Takasuoralle tullaan norjalaisten komennossa. Ratkaisu nähdään loppusuoralla.

Klo 13.35Niskanen tippuu nyt voittotaistelusta. Kärjessä Didrik Tönseth. Voittokamppailussa mukana kahdeksan hiihtäjää.

Klo 13.33 Kaksi kilometriä matkaa maaliin ja kärjessä Burmanin lisäksi viisi norjalaista. Niskanen on vielä mukana taistelussa, mutta vaikealta näyttää.

Klo 13.32 Burman tykittää nyt tasuria kärjessä. Niskanen on jäänyt viisi sekuntia sijalla yhdeksän.

Klo 13.31 Nyt painetaan kovaa ylämäkeen, kun matkaa on maaliin noin kolme kilometriä. Jens Burman on kärjessä. Niskasen meno ei näytä vahvalta.

Klo 13.29 Iivo Niskanen horjahtaa ja on lähellä mennä nurin samassa kohtaa, jossa Niko Anttola kaatui. Onneksi suomalainen pysyy pystyssä.

Klo 13.28 Niskasen, ruotsalaisten ja norjalaisten lisäksi kärkiryhmässä on mukana vielä Italian Federico Pellegrino, jolla on pelottavan vahva loppukiri.

Klo 13.27 Jens Burman ensimmäisenä 44,5 kilometriin. Niskanen sijalla kuusi, eli mukana voittotaistossa. Lepistö on jäänyt 13,5 sekuntia kärjestä sijalla 12.

Klo 13.25 Niskanen rittää tiputtaa vastustajia kyydistä parhaansa mukaan, mutta kaksi ruotsalaista ja kuusi norjalaista pysyvät kyydissä. Lepistö joutuu nyt antamaan periksi. 

Klo 13.23 Iivon johdolla tullaan 43,7 kilometrin väliaikapisteelle. Kärkiryhmässä tässä vaiheessa mukana 12 hihtäjää. Lauri Lepistö sijalla 11.

Klo 13.20 Niskanen pitää nyt vauhtia kisan kärjessä ja kärkiryhmä harvenee entisestään. Esimerkiksi Lauri Lepistöllä alkaa olla vaikeaa.

Klo 13.17 Iivo Niskanen on siirtynyt kärkeen ja kärkiryhmä harvenee. Norjan Martin Mörk tippuu kyydistä.

Klo 13.15 Hiihtäjät saapuvat taas stadionille ja viimeinen kierros käynnistyy. Kärkeen on siirtynyt Johannes Kläbo. Suomen Lauri Lepistö ja Iivo Niskanen ovat hyvissä asemissa sijoilla 10 ja 15. Matkaa on siis jäljellä 8,5 kilometriä.

Klo 13.13 Alamäessä on käydä hurja tilanne, kun kärkiryhmän Mattis Stenshagen kompastuu ja ajautuu vastaantulevien ladulle. Onneksi sieltä on Suomen Niko Anttola juuri ehtinyt alta pois.

Klo 13.09 Pääjoukko käväsiee stadionilla 38,2 kilometrin väliaikapisteessä. Lauri Lepistö ohittaa sen sijalla neljä ja Niskanen sijalla 10. Ville Ahonen väliaikapisteelle sijalla 24, 58,6 sekuntia kärjen perässä.

Klo 13.07 Niskanen on hiihtänyt viimeiset kilometrit tarkkaillen. Suomalaisen pää pyörii pääjoukon keskellä, ja vaikuttaa siltä, että suomalainen pitää vielä kynttilää vakan alla ja odottaa sopivaa hetkeä, millon iskeä.

Klo 13.04 Johannes Kläbo ottaa taas täydet 15 pistettä kirimaalista. Suomalaiset eivät käytä paukkuja tässä vaiheessa. Niskanen sijalla 7 ja Lepistö 15:ntenä.

Klo 13.02 Reilu 35 kilometriä takana, ja kärkiryhmä on edelleen 20 hiihtäjän kokoinen. Ja mikä parasta, mukana siinä on vielä kaksi suomalaista: Iivo Niskanen ja Lauri Lepistö. Ryhmän peräpäässä Norjan Erik Valnesilla alkaa jo matka painamaan, mutta hän pysyy vielä porukassa mukana.

Klo 12.57 Lepistö ajaa kärkiryhmän kiinni. Kylmäpäistä menoa suomalaisyllättäjältä.

Klo 12.55 Lauri Lepistö ottaa kovan kirin neljännen kierroksen loppuun, sillä hän suuntaa suksienvaihtoon varikolle. Suomalainen yrittää päästä kärkiryhmän mukaan vaihdon jälkeen, mutta kiinniajettavaa jää noin 40 metriä.

Klo 12.53 Niskanen ja Lepistö ovat edelleen mukana pääjoukossa. Muista suomalaisista parhaiten hiihtää Ville Ahonen, joka on 31,7 kilometrin väliaikapisteessä sijalla 26. Hänen eronsa kärkeen on 52,4 sekuntia. Arsi Ruuskanen ja Markus Vuorela tulevat Ahosen perässä sijoilla 34 ja 35, heidän eronsa kärkeen noin 57 sekuntia.

Klo 12.50 Kärkiryhmässä on 20 hiihtäjää, joista valtaosa on norjalaisia. Ruotsalaisia ryhmässä on vain kaksi kappaletta, William Poromaa ja Jens Burman. He ovat hiihtäneet koko matkan ryhmän peräpäässä. 

Klo 12.44 27,9 kilometrissä Kläbo nappaa jälleen suurimmat bonuspisteet. Niskanen sijalla 13, Lepistö 20:s.

Klo 12.42 Niskanen on ottanut suksien vaihdon jälkeen taas rauhallisesti ja pysytellyt kärkiryhmän keskellä. Norjalaiset pitävät tällä hetkellä vauhtia keulassa. Lauri Lepistö hiihtää vielä ryhmässä mukana, mutta hän on sen viimeisenä.

Klo 12.37 Lepistö ehti hiihtää jonkin aikaa kärjessä, mutta nyt kärkiryhmä on ajanut suomalaisen kiinni. Vauhti on taas tasaantunut hieman. Nyt kärkiporukassa on kuitenkin kaksi suomalaista. Hiihtäjiä siinä on noin parikymmentä.

Klo 12.33 Iivo Niskanen tulee puolimatkaan kärjessä. Hän tulee suksienvaihtoon ja lähes kaikki muut seuraavat suomalaista. Lauri Lepistö on ainoa, joka ei kaarra vaihtopisteelle, ja näin hän siirtyy kisan kärkeen.

Klo 12.27 Nyt kisassa pidetään jo hyvää kyytiä. Niskanen on kärkipaikalla, ja häntä seuraa kärkiryhmässä 14 muuta hiihtäjää. Suomalaisista toisiksi parhaiten on sijoittunut Lauri Lepistö, sijalla 21.

Klo 12.23 Martin Nyenget iskee nyt keulassa vahvasti ja letka venyy entisestään. Kläbo ja Amundsen ovat maanmiehensä kannassa, seuraavana hiihtää Niskanen. Kärkiryhmässä on enää noin 20 hiihtäjää

Klo 12.21 Taas jaettiin kiripisteitä, ja yllätys yllätys, Johannes Kläbo on taas ensimmäisenä viivalla. 19,6 kilometrin väliaikapisteellä Niskanen sijalla neljä.

Klo 12.19 Andrew Musgrave hiihtää taas ilman sauvaa. Britti on ollut tänään todellinen kovan onnen soturi. Hän on jäänyt jo kärjestä kauas. 

Klo 12.16 Niskanen pitää nyt kärjessä vauhtia, ja joukko repeilee. Muut suomalaiset ovat jääneet  kärjestä jonkin verran. Markus Vuorela toisiksi parhaana suomalaisena sijalla 37 16,6 kilometrin väliaikapisteessä.

Klo 12.12 Nyt alkaa letka hieman venyä, kun Martin Nyenget pitää kärjessä vauhtia. Iivo Niskanen on hyvin mukana hänen vanavedessään. Ranskan Clement Parisse käy suksienvaihdossa. Kukaan muu ei vielä vaihtda suksia.

Klo 12.05 Hiihtäjät saapuvat stadionille 13,3 kilometrin väliaikapisteelle. Niskanen on joukon toisena. Stadionin jälkeen suomalainen siirtyy kärkeen pitämään vauhtia, mutta edelleen meno on rauhallista.

Klo 12.00 Hiihtäjät ohittavat 11,3 kilometrin väliaikapisteen, josta jaetaan taas maailmancupin bonuspisteitä. Kärjessä jälleen Johannes Kläbo. Niskanen sijalla kahdeksan. Muut suomalaiset pääryhmän jälkijoukoissa.

Klo 11.57 Edelleen taivalletaan melko rauhallista vauhtia, ja siksi koko ryhmä on edelleen kasassa. Andrew Musgrave kaatuu polvilleen ylämäessä, mutta tällä kertaa hän selviää ilman väinerikkoa. 

Klo 11.51 Andrew Musgraven sauva hajoaa. Hän saa uuden sauvan melko nopeasti, mutta valahtaa sijalle 50. Toki hänen eronsa kärkeen on tässä vaiheessa 12,8 sekuntia, joten hän on hyvin mukana pelissä.

Klo 11.47 Anttola ottaa nopeasti pääjoukon kiinni, ja hän hiihtää sen peräpäässä. Ero kärkeen on enää alle 14 sekuntia.

Klo 11.45 Anttola tulee viiden kilometrin väliaikapisteelle yli 20 sekuntia kärjen perässä, joten kaatumiseen meni noin 10-15 sekuntia. Niskanen siirtyy nyt ensimmäisen kerran koko joukon kärkeen.

Klo 11.44 Niko Anttola kaatuu alamäessä. Hän mätkähtää selälleen ja vauhti tyssää. Onneksi hän pystyy kuitenkin jatkamaan matkaa, mutta hän jää nyt todella kauas kärkiryhmästä.

Klo 11.39 Kolme kilometrin kohdalla on ensimmäinen kirimaali, johon tullaan norjalaisten johdolla. Kläbo ottaa suurimman pistepotin. Niskanen ei ota yhtään ylimääräistä työntöä kirimaalia kohti. Hän on aloittanut rauhallisesti ja ohittaa väliaikapisteen sijalla 18.

Klo 11.36 Toistaiseksi hiihtäjät ovat edelleen yhtenä suurena joukkona, kun liikkeelle on lähdetty melko rauhallisesti. Ison-Britannian Andrew Musgrave on tällä hetkellä kärjessä. Hän on myös yksi hiihtäjistä, joka voi yltää aina voittoon asti.

Klo 11.30 Kilpailijat säntäävät matkaan maailmancupin johtajan Harald Östberg Amundsenin johdolla. Iivo Niskanen on mukana kärjen takana.

Klo 11.27 Kläboa pidetään Niskasen kovimpana vastustajana, mutta lähtölistalla on myös nippu muita kovia kilpailijoita. Kaikki norjalaiset pitää ottaa huomioon voittotaistossa. Esimerkiksi Simen Hegstad Krüger voidaan nostaa voittajasuosikkien joukkoon, sillä hän voitti tämän kilpailun viime vuonna. Silloin hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla.

Klo 11.22 Niskasen lisäksi suomalaisia on mukana viisi kappaletta: Markus Vuorela, Arsi Ruuskanen, Niko Anttola, Ville Ahonen ja Lauri Lepistö. Heiltä ei odoteta sijoituksia kärkeen, mutta vahvalla hiihdolla voidaan puhua sijoituksista ainakin 20 joukkoon. Esimerkiksi Ville Ahonen esitti viime viikonloppuna Lahdessa uransa parasta hiihtoa sijoittumalla 20 kilometrin kilpailussa 14:nneksi.

Klo 11.15 Tervetuloa seuraamaan Holmenkollenin legendaarista miesten 50 kilometrin kilpailua. Iivo Niskanen on puhunut jo vuosia siitä, että haluaa voittaa "Kollenilla". Viimeaikaisten tulosten perusteella Johannes Kläbo on Niskasen yksi pahimmista vastustajista. Viime viikonlopun Salpausselän kisojen jälkeen Jari Isometsä heitti arvion, mitä kilpailussa tänään tapahtuu. Voit lukea jutun tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat