Frida Karlssonilta hurjaa tykitystä – Kerttu Niskanen taipui lopussa

Frida Karlsson paineli naisten Holmenkollenin 50 kilometrillä ylivoimaiseen voittoon. Kerttu Niskanen ja Johanna Matintalo taistelivat tiukasti palkintopallisijoituksesta loppun asti, mutta joutuivat lopussa taipumaan.

Niskanen oli lopulta paras suomalainen viidennellä sijallaan. Suomalainen hävisi voiton vieneelle Karlssonille tänään reilut puolitoista minuuttia. Mitalista Niskanen jäi kahdeksan sekunnin päähän.

Johanna Matintalo hiihti komean kilpailun ja oli maalissa kahdeksas. Krista Pärmäkoski jaksoi kärkiporukassa noin puolet matkasta, ja hän oli lopputuloksissa kymmenes.

SijaUrheilijaMaaaika
1.Frida KarlssonRuotsi2.20.20,3
2.Ebba AnderssonRuotsi+1.19,3
3.Katharina HennigSaksa+1.25,2
4.Teresa StadloberItävalta+1.25,4
5.Kerttu NiskanenSuomi+1.33,2
6.Jonna SundlingRuotsi+1.35,5
7.Astrid Öyre SlindNorja+1.36,4
8.Johanna MatintaloSuomi+1.42,3
9.Victoria CarlSaksa+1.57,5
10.Krista PärmäkoskiSuomi+3.59,1

Seuranta

Klo 14.05 Kati Roivaskin tulee maaliin. Hän on tänään kisan 35:s, eroa kärkeen kertyi lähes 14 minuuttia. Seuranta päättyy tähän. 

Klo 14.01 Anne Kyllönen hiihtää tänään sijalle 27. Eroa kärkeen kertyy tänään 10.43,4.

Klo 13.56 Frida Karlsson oli tyytyväinen kilpailun jälkeen.

– Oli hauskaa tänään. Hiihdin niin kovaa, kun lähdin karkuun, että viimeinen kierros oli todella raskas, Karlsson sanoi Viaplayn lähetyksessä.

Klo 13.55 Krista Pärmäkoski hiihtää maaliin kymmenentenä noin neljä minuuttia kärjelle jääneenä. Suomalainen kellahtaa lumen pintaan maaliin tullessaan. Diggins on tänään yhdestoista.

Klo 13.53 Katharina Hennig tulee kolmanneksi. Niskanen on viides, eroa kärkeen 1.33,2. Mitali jäi tänään kahdeksan sekunnin päähän. Matintalolta tänään komea veto, sijoitus kahdeksas. Hänen eronsa kärkeen 1.42,3

Klo 13.52 Andersson tulee toiseksi. Niskanen yrittää kaikkensa, mutta ei taida saada Stadloberia ja Hennigiä kiinni. 

Klo 13.52Karlsson laskettelee loppusuoralle Ruotsin lipun kanssa. Ruotsalainen on tänään ylivoimainen ja ylittää maalilinjan hymyssä suin.

Klo 13.50 Niskanen on kolmossijasta nyt seitsemän sekunnin päässä ja yritys on kova. Suomalainen ei kuitenkaan pysy mukana. Matintalo sijalla kahdeksan.

Klo 13.49 MItalitaistelu käy kiivaana. Stadlober ja Hennig ovat karanneet Niskaselta.

Klo 13.43 Anderssonin kakkossija ei ole vielä varma, sillä takaa-ajajat ovat enää 13 sekunnin päässä. Ruotsalainen iskee kuitenkin hyvää kyytiä karkuun.

Klo 13.39 Toisena hiihtävän Anderssonin on onnistunut karata takaa-ajajilta nyt 14 sekunnin päähän. Matintalo ja Niskanen ovat edelleen mukana taistelussa kolmossijasta.

Klo 13.35 Karlsson tulee 43,7 kilometrin väliaikapisteelle kärjessä. Andersson toisena karussa muista. Anderssonin ero takaa tuleviin on noin kahdeksan sekuntia, eli peli ei ole vielä pelattu kakkossijan suhteen.

Klo 13.32 Niskanen on kolmantena, ja suomalainen yrittää vastata Anderssonin nyppäykseen. Anderssonin etumatka Niskaseen ja muihin noin neljä sekuntia. 

Klo 13.31 Ruotsin Ebba Andersson iskee nyt ylämäkeen ja hyökkää kohti hopeasijaa. Eroa on noin kymmenen metriä muihin.

Klo 13.30 Naiset lähtevät viimeiselle kierrokselle. Frida Karlssonin voitto näyttää lähes varmalta, sillä johto on jo minuutin ja 11 sekuntia. Niskanen ja Matintalo ovat edelleen mitalitaistelussa mukana. 

Klo 13.27 Victoria Carl ja Johanna Matintalo ovat pienissä vaikeuksissa takaa-ajoryhmässä, mutta vielä ratkaisevaa eroa ei kuitenkaan ole syntynyt. 

Klo 13.24 Ebba Andersson vaikuttaa hyvävoimaiselta, ja hän johtaa nyt takaa-ajajien joukkoa. Niskanen on hyvissä asemissa, Matintalo pitää joukon perää, mutta pysyy edelleen hienosti mukana.

Klo 13.22 Yksin hiihtävä Pärmäkoski on edelleen sijalla 10. Hänen eronsa kärkeen on 1.42,3.

Klo 13.20 Naiset ovat hiihtäneet nyt 38,2 kilometriä. Karlssonin etumatka jo hulppeat 49 sekuntia. Niskanen on toisena, mutta hänen vetämässään ryhmässä on mukana myös seitsemän muuta hiihtäjää, joista yksi on Johanna Matintalo.

Klo 13.18 Karlsson hiihtää edelleen hurjana. Ruotsalainen on karannut jo yli 40 sekunnin päähän muista.

Klo 13.13 Karlssonin johto 35,4 kilometrin väliaikapisteessä 30,4 sekuntia. Niskanen ja Matintalo ovat edelleen mukana mitalitaistossa. Pärmäkoski on sijalla 10, ero kärkeen 1.14,5.

Klo 13.10 Ruotsalaisen Karlssonin meno on tällä hetkellä komean näköistä, ja hän taivaltaa ylhäisessä yksinäisyydessään. Ero takaa-ajajiin on jo lähes puoli minuuttia. 

Klo 13.06 Karlssonin vauhti on nyt selkeästi kovinta. Hän on repäissyt jo noin 20 sekunnin eron takana tuleviin. Vaikuttaa siltä, että Niskanen ja Matintalo ovat jääneet taistelemaan kakkossijasta. 

Klo 13.03 Karlsson on repäissyt ykli yhdeksän sekunnin eron muihin. Matkaa on kuitenkin vielä lähes 18 kilometriä. Niskanen sijalla seitsemän ja Matintalo yhdeksäntenä.

Klo 13.01 Karlsson on karussa. Eroa takana tulevaan ryhmään on noin kuusi sekuntia. Niskanen on vielä takaa-ajoryhmässä mukana. Matintalolla on vaikeuksia, mutta hän roikkuu toistaiseksi kyydissä.

Klo 12.59 Frida Karlsson iskee nyt kovaa! Ruotsalainen on jo muutaman metrin muista irti, kun matkaa on taivallettu vajaat 31 kilometriä.

Klo 12.57 Kärkijoukossa on enää jäljellä yhdeksän hiihtäjää. Pärmäkoski on jäänyt siitä noin 20 sekuntia. Matintalon hiihto näyttää edelleen vahvalta, vaikka hän hiihtääkin kärkiryhmän viimeisenä.

Klo 12.53 Ruotsalaiset pitävät nyt hyvää kyytiä. Suomalaisista Niskanen ja Matintalo ovat vielä mukana ryhmässä, mutta enää ei vaikuta niin vahvalta kuin hetki sitten.

Klo 12.51 Ruotsalaiset kiristävät jälleen kohti kirimaalia. Kärkikolmikko 27,9 kilometrissä Karlsson, Sundling ja Andersson. Niskanen sijalle seitsemän ja Matintalo sijalla yhdeksän. Pärmäkoski on jäänyt kärkeen nyt 18,5 sekuntia.

Klo 12.51 Diggins kaatuu ylämäessä, ja hän jää Pärmäkoskesta muutaman sekunnin lisää. 

Klo 12.50 Nyt Pärmäkoski jää kärkiryhmästä huolestuttavan paljon. Eroa on jo 11,7 sekuntia kärkeen. 

Klo 12.48 Diggins kykenee edelleen roikkumaan mukana kärkiryhmässä sijalla 11. Hänen hiihtonsa näyttää kuitenkin erittäin väsyneeltä, mutta sitkeäsi maailmancupin johtajahiihtää kärkijoukon peränpitäjänä.

Klo 12.44 Anne Kyllönen on 24,9 kilometrin kohdalla 2.32 kärjen perässä sijalla 18. 

Klo 12.40 Kaikki hiihtäjät kurvaavat vaihtamaan suksia ja Sundling lähtee ensimmäisenä matkaan sen jälkeen. Suomalaisilla sujuu suksienvaihto hyvin. Svahn jää tässä vaiheessa melko ratkaisevasti kärkeen. Hänen eronsa kärkeen 16,6 sekuntia.

Klo 12.36 Pärmäkoski ei ole missään vaiheessa kilpailua pitänyt vauhtia vaan ollut jatkuvasti kärkiporukan jälkijoukoissa. Tällä hetkellä suomalainen on sijalla 10 vajaat kahdeksan sekuntia johtaja Jonna Sundlingin perässä. Niskanen sen sijaan on koko ajan kärkikolmikossa tai ainakin sen tuntumassa. Matintalo sijalla yhdeksän. 

Klo 12.28 Bonuspisteitä jaetaan taas. Päivän kolmas kirimaali on 19,6 kilometrin kohdalla, johon tullaan ruotsalaiskomennossa. Karlsson on kärjessä ja Niskanen on toinen. Matintalollekin kaksi kiripistettä sijalla yhdeksän.

Diggins ja Svahn nousivat kirimaalin kohdalla Pärmäkosken ohi, joka säästeli viimeiset sadat metrit. Pärmäkoski edelleen hyvissä asemissa, mutta nyt kärkiryhmässä on taas 12 urheilijaa.

Klo 12.22 Jessie Diggins ja Linn Svahn putoavat kärkiporukasta! Yhdysvaltalainen taistelee, mutta eroa syntyy muutamia sekunteja. 

Klo 12.14 Pärmäkoski ja Matintalo laskevat kärkiporukan kiinni, joten kärkikjoukossa on taas 12 hiihtäjää. 

Klo 12.12 Nyt on kahdeksan hiihtäjän ryhmä repäissyt muutaman sekunnin raon muihin. Siinä porukassa on mukana suomalaisista vain Kerttu Niskanen. Matintalo ja Pärmäkoski ovat kuitenkin vain reilun kuuden sekunnin päässä kärjestä.

Klo 12.08 13 kilometrin kohdalla kärkiryhmässä on mukana enää 12 urheilijaa, joista suomalaisia on kolme kappaletta. Jessie DIggins on kärkiryhmän viimeisenä, ja vaikuttaa siltä, että meno ei ole enää kovin kevyttä.

Klo 12.04  Jälleen maailmancuin kärkinimi Jessie Diggins sujahtaa kärkeen, kun jaetaan maailmancupin bonuspisteitä 11,3 klometrin kohdalla. Linn Svahn ottaa isoimman potin ja Diggins tulee kirimaaliin toisena. Niskanenkin on kirimaalissa neljäs. Pärmäkoski ja Matintalo eivät ota kiriä ja jäävät tässä vaiheessa kärkeen hiukan. Edessä on kuitenkin kassaava lasku, joten he ovat hyvissä asemissa.

Klo 11.59 Kärkiryhmässä ei ole tapahtunut muutoksia. Saksan Victoria Carl on tällä hetkellä kärjessä ja Jessie Diggins hiihtelee sakalaisen vieressä. Suomalaisista Niskanen, Pärmäkoski ja Matintalo ovat edelleen hyvissä asemissa aivan kärjen tuntumassa. Kyllönen on vielä mukana kärkiryhmän jälkijoukoissa, mutta on jatkuvasti vaikeuksissa pysyä sen mukana.

Klo 11.52 Anne Kyllönen on joutunut antamaan hieman kärjelle periksi. Hän hiihtää sijalla 18, eroa kärkeen on 11 sekuntia.

Klo 11.46  Viiden kilometrin kohdalla Frida Karlsson on keulassa. Suomalaiset Niskanen, Matintalo, Pärmäkoski ja Kyllönen ovat vielä hyvissä asemissa vain sekuntien päässä kärjestä. Kärkiryhmässä on mukana noin 20 hiihtäjää.

Klo 11.41  Kolmen kilometrin väliaikapisteessä jaetaan bonussekunteja, joista Diggins ottaa isoimman potin. Niskanen on väliaikapisteellä kolmantena ja Pärmäkoski sekä Matintalo hyvissä asemissa. Kyllönen on jo noin 16 sekunnin päässä kärjestä. Roivas on jäänyt tässä vaiheessa yli puoli minuuttia kärkeen.

Klo 11.38  Suomalaisia on mukana yhteensä viisi kappaletta. Pärmäkosken ja Niskasen lisäksi Suomelta hiihtävä Kati Roivas, Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen. 2,2 kilometrin väliaikapisteellä kaikki suomalaiset ovat mukana isossa pääjoukossa. 

Klo 11.32  Suomen maajoukkueen voitelupäällikkö Heikki Tonteri kertoi Viaplaylla, millainen kisa huollon näkövinkkelistä on luvassa.

– Olosuhde on samanlainen joka paikassa, mutta latu tulee murenemaan. Se on todella pehmeä jo nyt. Siinä kun hiihdetään kuusi kierrosta, se voi olla aikamoista sohkaa jossain vaiheessa, Tonteri kommentoi.

Klo 11.30 Paukku kajahtaa ja hiihtäjät lähtevät matkaan! Maailmancupin johtaja Jessie Diggins lähtee kärjestä johtamaan joukkoa. Suomalaiset ovat hyvissä asemissa kärjen takana.

Klo 11.18  Viime vuonna naiset hiihtivät Holmenkollenilla 50 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Silloin voittoon hiihti Norjan Ragnhild Haga ennen maannaistaan Astrid Öyre Slindiä. Niskanen oli viime vuonna parhaana suomalaisena kahdeksas. Viime vuonna kisassa oli mukana vain reilu 30 hiihtäjää, sillä kisat käytiin heti hiihdon MM-kisojen jälkeen. Tänä vuonna mukana on 39 hiihtäjää.

Klo 11.10 Tervetuloa seuraamaan Holmenkollenin naisten 50 kilometrin kilpailua. Suomalaisittain on odotettavissa erittäin mielenkiintoinen otatus, sillä Kerttu Niskanen on nostettu jopa suurimmaksi ennakkosuosikiksi kilpailuun.

Suomen joukkueessa on myös mukana yllätysnimi, sillä pitkän matkan kilpailuja kiertänyt Kati Roivas tekee debyyttinsä maailmancup-tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat