Iivo Niskanen upeasti toinen Holmenkollenilla – näin kuninkuusmatka eteni

3:00

Maastohiihdon maailmancup jatkui lauantaina miesten 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökisalla Holmenkollenilla Norjassa. MTV Sport seurasi latutaistoa hetki hetkeltä.

Iivo Niskanen oli kisassa upeasti toinen taisteltuaan voitosta aivan loppuhetkille Norjan Martin Johnsrud Sundbyn kanssa. Norjalainen oli kuitenkin lopulta vahvempi. Kolmas oli Venäjän Aleksandr Bessmertnyh.

Liveseuranta alla!

Klo 15.53: Kiitos seuraajille! Jatketaan huomenna naisten 30 kilometrin merkeissä klo 12.55!

Sundbyn voittomarginaali lopulta siis 10,4 sekuntia. Bessmertnyh hävisi Niskaselle 1.12. Kusti Kittilä toiseksi paras suomalainen, hieno 25. sija.

Klo 15.50: Kolmanneksi tulee loppukiristä Venäjän Aleksandr Bessmertnyh. 

Klo 15.48: Sundby tulee maaliin voittajana toisena vuonna peräkkäin. Niskanen on toinen – se on Suomen ensimmäinen palkintosija miesten 50 kilometrillä Holmenkollenilla sitten vuoden 2000 ja Harri Kirvesniemen voiton.

49,2 km: Niskanen taistelee upeasti, vaikka voitto on karkaamassa.

48,4 km: Sundby johtaa nyt 10 sekunnilla Niskasta.

47,5 km: Sundby johtaa Iivoa 6,1 sekuntia. Niskanen näyttää nyt lyödyltä, Sundby vahvalta.

Sundby lähtee nyt hurjaan iskuun. Iivo taipuu vähän ja eroa tulee väkisin.

46,6 km: Kohta kaksi tuntia taivallettu. Niskanen vetää, Sundby aivan kannoilla. Hurja loppu tulossa!

Viisi kilometriä maaliin!

43,8 km: Kärjen ero jahtaajiin pysynyt ennallaan, se on 1.04.

Niskanen menee nyt vetämään kärkeen, hyvältä näyttää suomalaisen meno.

Kusti Kittilä tekee hyvää hiihtoa, hän taistelee tällä hetkellä sijoista 23-25. Ville Nousiainen on keskeyttänyt.  

41,7 km: Viides lenkki täyteen, yksi jäljellä! Iivo näyttää Sundbylle, että vedä vain sinä. Suomen huollolta myös pieni jekku norjalaisille: Niskasen karsinassa oli uudet sukset, mutta Iivo ei tullut vaihtoon.

40,1 km: Nyt voidaan sanoa, että voiton ratkaisevat Niskanen ja Sundby – niin pahasti ei kumpikin katkea! Jahtaajat edelleen reilun minuutin päässä.

38,3 km: Sundby ja Niskanen edelleen tasatahdissa. Edellinen suomalaisvoittaja tai palkinnoille Holmenkollenin 50 kilometrillä päässyt suomalainen on Harri Kirvesniemi, joka voitti vuonna 2000.

36,3 km: Jahtiryhmä nyt samassa vauhdissa kuin Sundby ja Niskanen. Tässä vaiheessa kolmannesta sijasta taistelevat siis Holund, Dyrhaug, Röthe, Harvey ja Bessmertnyh.

35,5 km: Niskanen antaa nyt Sundbyn vetää, pysyy rennosti norjalaisen mukana. Jahtaajat 1.01 perässä.  

Myös jahtiporukasta jokainen vaihtaa suksia, ero kärkeen hieman päälle minuutti.

33,3 km: Sekä Niskanen että Sundby menee vaihtamaan suksia! Näillä mennään loppuun!

31,7 km: Kärkikaksikon johto nyt jo minuutin. Kohta tullaan stadionille, vaihtuvatko sukset?

Sundbyn ja Niskasen meno näyttää täysin ylivoimaiselta muihin, hurja kaksikko!

29,9 km: Kärkikaksikon johto kasvaa koko ajan, jahtiviisikko nyt jo 48 sekunnin päässä.

Nyt Iivon suksessa alkaa näkyä hieman eroa Sundbyhyn, lipsumista ylämäessä ja laskuissa suomalainen jää hieman. Tämän lenkin jälkeen Iivon on tultava kyllä vaihtamaan suksia, mikä saattaa olla Sundbynkin mielessä.

27,1 km: Niskanen ja Sundby karussa muilta jo 31 sekuntia! Toiseksi parhaana suomalaisena on Kusti Kittilä sijalla 28, reilun kolmen minuutin päässä kärjestä.

24,9 km: Kolmas lenkki takana eli ollaan puolimatkassa. Iivon suksi näyttää loistavalta, edelleen. Kumpikaan ei tule vaihtamaan suksia. Ero jahtaajiin on edelleen 22 sekuntia.

24,2 km: Ero kasvaa. Niskanen ja Sundby 22 sekunnin päässä jahtaajista. Niskasen hiihto näyttää loistavalta, jopa helpolta. 

22,2 km: Niskasen ja Sundbyn ero jahtaajiin kasvanut jo 20 sekuntiin. Jahtiporukassa viisi hiihtäjää: Holund, Dyrhaug, Röthe, Harvey ja Bessmertsnyh. Niskanen siis ainoa kärkinimistä, joka ei ole vielä vaihtanut suksia. 

Asiantuntija Roposen kehotus Iivolle: suksien vaihtoon ainoastaan silloin jos hän häviää selvästi suksella Sundbylle. Nyt ei kannata jättää Sundbyn vetoapua kuin pakkoraossa, koska siinä tapauksessa myös jahtiporukka tulee ohi.

21,6 km: Niskanen ja Sundby keulilla. Ero jahtaajiin jo 15 sekuntia.

Sundby on pistänyt hurjan kirivaihteen silmään ja kaventanut eroa Niskaseen selvästi. Sundby ja Iivo voisi olla tappava yhdistelmä muille.

Niskanen on aivan hurjassa lennossa! Ei mitään merkkejä siitä, että suomalaistähti olisi hidastamassa tahtia. Huh huh!

19,6 km: Sundby nipistänyt eron 13 sekuntiin.

18,8 km: Niskanen keulassa 15,4 sekunnin erolla Sundbyhyn, ero on siis käytännössä sama kuin stadionilla. Holund, Röthe, Bessmertnyh, Larkov, Dyrhaug ja Harvey ovat noin 5 sekunnin päässä Sundbystä.

Sundby jahtaa nyt Niskasta aktiivisemmin, hän on tehnyt hieman eroa muuhun jahtiporukkaan.

MTV Sportin asiantuntija Toni Roponen epäili, että Niskanen saattoi tehdä taktisen virheen jatkaessaan matkaa ilman suksien vaihtoa. Roponen epäilee, että Niskasen pitää vielä vaihtaa suksia, jolloin hän joutuu tekemään sen yksin. Jahtiporukka saa nyt hyötyä peesistä varsinkin laskuosuuksilla, joten Iivon stadionilla saama hyöty saatetaan ajaa nopeastikin kiinni.

Niskasen ero kärkeen on Sundbyn porukkaan nyt 16 sekuntia. Larkov välissä 8 sekunnin päässä.

16,6 km: Kaikki muut kärkimiehet menivät suksien vaihtoon stadionilla, Niskanen jatkaa kärjessä selvässä johdossa!

15,9 km: Jahtiryhmässä on nyt peräti kuusi venäläistä, mutta ero kärkiporukkaan on edelleen se 8-9 sekuntia. Kittilä ja Nousiainen ovat kärjestä nyt hieman yli minuutin päässä sijoilla 28 ja 31, Jauhojärven ja Ojansivun ero jo reilusti yli kaksi minuuttia.

Niskanen veti nippua Holmenkollenin stadionilla hetki sitten tähän tyyliin:

14,2 km: Sundby on nyt siirtynyt vetäjäksi, Niskanen aivan kannoilla. Ustjugovin johtama venäläisten rintama on nyt jäänyt lisää kärkiseitsikosta, ero 9 sekuntia.

13,3 km: Niskanen vauhti ei hyydy! Iivo vetää seitsemän hiihtäjän nippua, Ustjugov tulossa lähimpänä halukkaana joukkoon 6 sekunnin päässä.

Seitsemän hiihtäjää vajaat kymmenen sekuntia muilta karussa: Niskanen, Sundby, Röthe, Dyrhaug, Holund, Burman ja Harvey. Eli kärkinipussa neljä norjalaista.

10,5 km: Niskanen vetää letkaa todella vauhdikkaasti, Sundby kannoilla. Nyt aivan kärkiporukassa kuusi hiihtäjää, takana oleva letka rakoilee. Nousiainen ja Kittilä nyt reilun 30 sekunnin päässä Iivosta, Jauhojärvi jo puolentoista minuutin päässä.

Niskanen laittaa heti lisää löylyä ensimmäisen lenkin jälkeen ja nousee kärkeen Sundbyn kanssa. Nyt mennään kovaa!

8,3 km: Liechtensteinin Philipp Haelg ottaa kaiken irti tilaisuudesta ja painelee pitkälle kärkeen norjalaisyleisön hurratessa. Väliaikapisteelle tultaessa Petter Northug ottaa kuitenkin ykköspaikan. Iivo Niskanen on kolmantena 0,5 sekunnin päässä.

5,0 km: Venäjän Bessmertnyh nyt letkan kärjessä, Niskanen kolmantena. Muista suomalaisista Kittilä ja Nousiainen 40 hiihtäjän pääjoukon perällä, Jauhojärvi on tippunut kärjestä jo 24 sekunnin päähän. Ojansivu on Jauhojärven kannoilla.

Holmenkollenille on tullut upeasti yleisöä paikalle:

3,0 km: Ustjugov ottaa isoimman potin ensimmäiseltä bonuspaikalta. Kanadan Alex Harvey, joka uhkaa lähimpänä Matti Heikkisen kolmospaikkaa kokonaismaailmancupissa, saa ensimmäiseltä paikalta 5 bonuspistettä. Heikkinen ei ole tänään mukana ladulla, hän säästää paukkuja ensi viikon Kanadan kisoihin, jotka päättävät maailmancupin.

2,2 km: Ustjugov ja Sundby kärjessä aivan tasatahdissa, Niskanen siinä kannoilla. Sami Jauhojärvellä hieman huonot asemat aivan letkan häntäpäässä. Hän on kärjestä 16 sekunnin päässä. 

Norjan Martin Johnsrud Sundby, Venäjän Sergei Ustjugov ja Niskanen lähtevät vetämään porukkaa keulasta.

Klo 13.45: Pyssy paukahtaa ja miehet ryntäävät ladulle! Kisassa on jaossa myös bonuspisteitä. Jokaisella kuudella 8,3 kilometrin lenkillä on yksi väliaikapiste, josta saa bonuspisteitä maailmancupiin. Maksimipotti bonuspaikoilta on 80 pistettä.

Klo 13.42: Kisan aikana saa vaihtaa suksia, ja MTV Sportin asiantuntija Toni Roponen totesi tv-lähetyksessä, että vaihtoja nähdään tänään hyvin todennäköisesti. Lahden MM-kisojen vapaan 50 kilometriä mentiin huippunimien osalta samoilla suksilla.

Klo 13.41: Holmenkollenilla on upea kevätsää: aurinko paistaa ja lämpötilä on muutaman asteen plussalla.

Klo 13.33: Ennen kisan alkua on hyvä katsoa alla oleva video, jossa Niskanen kertoo huippurankasta harjoittelustaan kohti Lahden MM-kisoja. Nehän menivät Iivolta nappiin!

10:00

Klo 13.25: MTV Sportin hiihtoselostaja Antero Mertaranta povaa, että Iivo Niskasen kunto on jopa jalostunut MM-kisoista. Lue Mertarannan kisaennakko kokonaisuudessaan tästä.

Klo 13.25: Tervetuloa liveseurantaan! Kilpailu Holmenkollenilla starttaa 20 minuutin päästä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja