Venäjä löi Huuhkajat kirvelevässä trillerissä – näin EM-ottelu eteni

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue hävisi toisessa alkulohko-ottelussaan Venäjälle keskiviikkona maalein 0–1. MTV Urheilu seurasi Pietarissa pelatun taiston tapahtumia hetki hetkeltä.

Suomi–Venäjä 0–1

2. jakso:

Klo 17.58: Taisto on tauonnut. Venäjä ottaa 1–0-voiton. Suomikin heilutti verkkoa avausjaksolla, mutta Joel Pohjanpalo oli niukasti paitsiossa, joten osumaa ei hyväksytty.

Näin Suomella ja Venäjällä on molemmilla kahden ottelun jälkeen kasassa kolme pistettä. Belgia on kolmessa pinnassa yhden ottelun jälkeen, Tanska nollilla yhden pelin jälkeen. Lohkotilanne siis kimurantti. Suomi kohtaa lohkon päätösottelussaan suursuosikki Belgian ensi maanantaina.

90. min: Barinov pitelee kasvojaan lisäajan viidennellä minuutilla ja makaa maan pinnassa. Kontakti Arajuuren kanssa puskutilanteessa on tehnyt kipeää, ja aikaa kuluu.

90. min: Lappalainen pinkoo tuoreilla jaloillaan oikeaa kaistaa ylös. Pallo Kaukolle rangaistusalueen lähettyvillä, mutta jatko painuu venäläisille.

90. min: Venäjällä huiopupaikka lisäajan kolmannella minuutilla, mutta Zhemaletdinov ampuu yli.

90. min: Pallo on lisäajan toisella minuutilla Suomen kannalta väärässä päässä. Venäjälle rajaheitto ylhäällä.

90. min: Lisäaikaa annetaan viisi minuuttia. Sobolevia hoidetaan kuitenkin kentän pinnassa, mikä vie aikaa, joten peli voi jatkua vielä tovin pidempään.

89. min: Vapaapotkun jälkitilanteesta pallo pomppii Venäjän maalilla. Paulus Arajuuri puskee, mutta pallo kaartaa juuri Venäjän rysän yli.

88. min: Soiri saa kovan tällin oikealla laidalla, Dzhikija saa keltaista.

87. min: Muhin keskittää, venäläislaukaus kuitenkin perään reilusti yli maalin.

85. min: Suomi vaihtaa neljännen pelaajansa: Fredrik Jensen kentälle, Joona Toivio sivuun. Venäjältä samaan aikaan kaksi vaihtoa: Dzjuba ja Mirantshuk pois, Aleksandr Sobolev ja Maksim Muhin sisään.

83. min: Suomi hallitsee. Venäjä on keskittänyt voimiaan puolustukseen ja pudottanut pakkansa alas.

81. min: Joona Toivio ja Dzjuba iskevät kirjaimellisesti yhteen pallontavoittelutilanteessa: Dzjuba tarjoaa mojovan taklauksen suomalaiselle, joka lentää kumoon ja tuskailee hetken nurmessa.

79. min: Venäjä on kontrolloinut pelivälinettä viime tovit. Suomen suurin paine on ainakin hetkeksi tauonnut.

76. min: Pohjanpalo rikkoo kovia jo kokenutta Dzhikijaa, jonka nilkka taittuu ilkeän näköisesti. Pohjanpalo pyytää tilannetta anteeksi.

75. min: Suomi tekee kaksi vaihtoa: Raitala ulos, Pyry Soiri sisään. Ja Pukki ulos, Lassi Lappalainen sisään. Huuhkajat hakee loppuun nopeita, tuoreita jalkoja kehiin.

73. min: Suomi on luomassa vaaraa. Kauko pelaa Pukille boksin liepeille oivan pystysyötön, mutta hyökkääjä ei aivan ennätä siihen.

72. min: Lukas Hradecky ottaa haamutorjunnan! Kuzjajevin laukaus on painumassa hänestä katsottuna kohti oikeaa kulmaa, mutta suomalaismaalivahti on tiellä!

71. min: Suomi vyöryttää! Keskityksiä viuhuu vasemmalta ja oikealta, mutta ne eivät ole napsuneet haetulle pelaajalle maalin edustalle.

70. min: Venäjän Dzhikija makaa pitkän pätkän tuskaisena nurmessa, mutta nousee lopulta ylös.

68. min: Nyt Suomi jauhaa jälleen Venäjän rangaistusalueen rajan tuntumassa. Kaukon laukaus päätyy kuitenkin kauas kohteestaan.

67. min: Schüller ulos ja Kauko sisään.

66. min: Joni Kauko ottaa vaihdossa pelipaidan päälle ja on kohta tulossa kehiin. Venäjä luo sen jälkeen huippuvaarallisen tontin nopeasta hyökkäyksestä, mutta vaihdosta sisään otetun Zhemaletdinovin laukaus painuu täpärästi ohi.

64. min: Venäjällä vahva vaihe Suomen päässä, mutta Huuhkajat ottaa sen perään pallonhallinnan. Pelivälinettä kierrätetään oikealla laidalla.

62. min: Nyt Dzjuban laukaus pysähtyy Suomen puolustukseen.

61. min: Venäjä reagoi: Keskikentän laidalla pelannut Ozdoev kentältä pois ja Rifat Zhemaletdinov sisään.

60. min: Huuhkajien vahva vaihe jatkuu. Pukin keskityksen jälkeen Pohjanpalolta kääntölaukaus, joka kopsahtaa kuitenkin venäläisjalkoihin.

59. min: Venäläisyleisö viheltää jo äänekkäästi, kun pallo kiertää pitkään Huuhkajien hallussa.

58. min: Suomi pitää nyt palloa ja luo mylläkkää Venäjän maalille. Toistaiseksi punapaidat ovat paineen selvittäneet, mutta Suomi jatkanee samaan malliin.

56. min: Robin Lod nousee rangaistusalueelle pallon kanssa oikeaa kaistaa pitkin. Vasemmalla jalalla lähtevässä vedossa kestää aavistuksen liian kauan.

53. min: Teemu Pukki mellestää jälleen. Nyt h'n saa boksin rajalla vetojalkansa vapaaksi, mutta Venäjän maalivahti Safonov torppaa pallon.

52. min: Golovin virittää painavan, matalan laukauksen, mutta kuti painuu niukasti Suomen maalin ohi.

49. min: Lod pelaa ahnaan pallonriistonsa jälkeen pelivälineen pystyyn Pukille. Puolittain läpi karannut suomalaistykki pääsee ampumaan, mutta Venäjän toppari Divejev saa kurotettua jalkansa vedon väliin.

47. min: Daler Kuzjajev nousee vasemmalta Suomen rangaistusalueelle, mutta matala keskitys laidalta päätyy suoraan Hradeckyn syliin.

46. min: Lod harhauttelee elegantisti pomputellen venäläispuolustusta. Suomelle rajaheitto, mutta tilanne kariutuu.

Klo 17.06: Toinen jakso on käynnistynyt!

1. jakso:

Klo 16.52: Avausjakso on takana. Venäjä johtaa 1–0 Aleksei Mirantshukin lisäajalla viimeistelemällä maalilla.

45. min: Suomi luo pirteän hyökkäyksen. Raitala keskittää maalille, mutta Pohjanpalo on rikkonut Georgi Dzhikijaa maalin edessä ja Venäjä saa vapaapotkun.

45. min: Dzjuba pääsee puskemaan maalin edustalta. Suomen veskari Hradecky on kuitenkin hereillä ja koppaa häntä päin suntaavan pallon varmasti haltuunsa.

45. min: Suomi on mankelissa. Punapaidat iskevät Schüllerin pallonmenetyksestä maalille, Aleksei Mirantshuk sijoittaa pallon takayläkulmaan ja Venäjä siirtyy avausjakson lisäajan toisella minuutilla 1–0-johtoon.

45. min: Ensimmäisellä jaksolla annetaan peräti kuusi minuuttia lisäaikaa. Pelitaukoja on ollut sen verran.

44. min: Rasmus Schüller katkoo jälleen yhden venäläistilanteen Suomen maalin lähettyvillä.

40. min: Venäjän Barinov, jolla on jo keltainen kortti alla, tarraa Pukkia kädellään kasvoihin. Barinov selviää kuitenkin ilman toista korttia tuomarin puhuttelulla.

37. min: Dramatiikkaa! Jere Uronen siivoaa Suomen maalin kulmalle tulevan pallon, johon on iskemässä Karavajev. Näin venäläinen ei pääse iskemään palloa tyhjiin. Karavajev rysäyttää päin tolppaa, ja hänen kenkänsä pamahtaa Urosen päähän. Kaksikolla tekee kipeää.

35. min: O'Shaughnessy linkoaa sivurajaheiton pitkänä, mutta se lentää suoraan Venäjän veskarin Safonovin haltuun.

34. min: Ozdoev rikkoo Glen Kamaraa, kun hän on ampaisemassa nopeasti omalta kenttäpuoliskolta ylös. Keltainen kortti venäläiselle. Venäjä on sumelematta rikkonut paikan tullen, kun Suomi on ollut päästä iskemään vastaan.

32. min: Suomi luo upeita lyhytsyöttökombinaatioita vasemmalla laidalla! Lod on päästä vapaasti ampumaan, mutta liikkeet ovat hieman kömpelöitä. Pukki laukoo perään matalan pallon ohi maalin, mutta Suomi on rikkonut ja Venäjä saa vapaapotkun.

31. min: Igor Divejev puskee kulmapotkusta pallon relusti yli Suomen maalin.

30. min: Tukalaa painetta Suomen maalilla. Dzjuba ei saa kuitenkaan lähietäisyydeltä voimaa puskuunsa. Piakkoin tämän jälkeen punapaidat saavat kulman.

28. min: Pohjanpalo puikahtaa jälleen pystyjuoksuun. Hän kuitenkin hakee ahtaalle jouduttuaan harhautusta ja Venäjän puolustus hoitelee tilanteen.

27. min: Venäjän Dmitri Barinoville heilautetaan keltaista korttia, kun hän repii Kamaran paidasta nurin.

25. min: Fernandes joudutaan nostamaan paareille. Vjatsheslav Karavajev otetaan kentälle tilalle.

23. min: Venäjä luo hässäkkää taas Suomen maalilla. Dzjuba ei saa aavistuksen liian korkeaa palloa kuitenkaan kesytettyä. Mario Fernandesilla tekee puolestaan kipeää ja hän makaa nurmen pinnassa. Venäläinen tuli puskupallon jälkeen kipeästi alas selälleen.

22. min: Glen Kamara saa keltaisen kortin. Roman Zobninilla tekee kipeää, kun Kamaran jalka jää hänen nilkkansa päälle.

20. min: Huuhkajilla huippupaikka. Lod pelaa hienon läpisyötön Pohjanpalolle, mutta Venäjän toppari Igor Divejev blokkaa laukauksen liu'ullaan.

19. min: O'Shaughnessy ja Arajuuri kolaroivat Huuhkajien maalilla, ja pallo kimpoaa vaarallisesti Dzjuban eteen, mutta hänen askeleensa eivät Suomen onneksi ole riittävän nopeita.

14. min: Joel Pohjanpalo mylleröi Venäjän maalilla, mutta ympärillä on rutosti punapaitoja. Pohjanpalo hakee jalkaa auki vedolle, mutta ratkaisun kestäessä ei sitä saa, ja Venäjä selviää.

13. min: Artjom Dzjuba tällää pallon tolppaan Lukas Hradeckyn jähmettyessä paikoilleen Suomen maalille. Hän odotti mahdollisesti paitsiotuomiota, ja se tilanteen jälkeen tulikin.

11. min: Venäjän Dmitri Barinov talloo Glen Kamaraa nilkkaan. Kamara jää hetkeksi kentän pintaan, ja selkeä rike jää viheltämättä.

10. min: Venäjä luo huippupaikan. Mirantshuk petaa paikan maalin kulmalle Magomed Ozdoeville, mutta hänen kutinsa painuu Suomen onneksi yli maalin.

8. min: Venäläisyleisön raivokas kannustus on selvästi hiljentynyt Suomen maalin – joskin hylätyn sellaisen – jälkeen.

6. min: Dzjuba ja Mirantshuk luovat nyt vaaraa Suomen maalilla, mutta Huuhkajat-puolustus selvittää tilanteen.

5. min: Osuma tarkistetaan VARilla. Pohjanpalo on niukin naukin paitsiossa, eikä maalia hyväksytä. Tilanne säilyy 0–0:ssa.

3. min: Jukka Raitala keskittää Joel Pohjanpalolle, ja Pohjanpalo puskee pallon sisään! Hän iski Tanskaa vastaan ottelun ainoan maalin.

1. min: Venäjä saa heti ensimmäisellä minuutilla kulmapotkun. Aleksandr Golovin antaa sen, mutta Joel Pohjanpalo siivoaa pelivälineen väljemmille vesille päällään.

Ottelu on käynnissä!

Klo 15.57: Venäjän kansallislaulu raikaa. Stadionilla on runsaasti katsojia, jotka yhtyvät säveliin.

Klo 15.56: Come on, äijät! Paulus Arajuuri huutaa Maamme-laulun jälkeen.

Klo 15.55: Maamme-laulu soi, ja Suomen joukkue laulaa tunteella!

Klo 15.54: Pelaajat suuntaavat pukusuojasta kentälle pelin alla, pian kansallislaulujen aika.

Klo 15.51: Kokoonpanossa vaihtopelaajana oleva Tim Sparv harjoitteli hieman sivussa muista pelaajista. Kapteeni teki harjoitukset normaaliin tapaansa eikä osoittanut merkkejä siitä, etteikö pystyisi pelaamaan. Sparvia on ennen kisoja vaivannut polvi, joka mahdollisesti vihoitteli Tanska-ottelun jälkeen.

Klo 15.45: Venäjän maalivahti on mennyt Belgia-ottelun jälkeen vaihtoon. Kolme maalia päästäneen ja jokseenkin haparoivasti esiintyneen Anton Shuninin sijaan tolppien välissä on tänään Matvei Safonov. Nähtäväksi jää, miten tämä vaikuttaa.

Klo 15.43: Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva tuumii Ylen tv-haastattelussa, että Venäjällä on lähes pakkovoiton paikka. Kanerva povaa, että kannustusta on varmasti luvassa paikalla olevan runsaan yleisön myötä. Fiilistä hän kuvaa odottavaksi.

Klo 15.34: Suomen pelaajat marssivat kentälle lämmittelemään upea kannanotto t-paidoissaan: "GET WELL CHRISTIAN!" Ele on osoitettu Tanskan keskikenttätähti Christian Eriksenille, joka tuupertui sydänpysähdyksen myötä kentälle lauantain ottelussa Suomea vastaan, sai elvytystä ja päätyi sairaalahoitoon.

Klo 15.30: Huuhkajien on onnistuttava pysäyttämään tänään kova venäläiskorsto, koko joukkueensa hyökkäyspelaamista kentällä ollessaan määrittävä 196-senttinen Artjom Dzjuba. Lisää tematiikasta pääset lukemaan tästä linkistä.

Klo 15.26: MTV Urheilun Timo Innanen ennakoi kommentissaan, että Huuhkajien avaimia Venäjää vastaan ovat pelirohkeus ja kärsivällisyys. Hän katsoo, että ottelun asetelma suosii Suomea, eikä "siitä ole kahta sanaa".

Klo 15.18: Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva on havainnut mainittavan heikkouden Venäjän joukkueesta: joukkueen neljä ylintä pelaajaa reagoi heikosti pallonmenetyksiin. Asetelma on suomalaisittain sikäli herkullinen, että Huuhkajien yhtenä vahvuutena voi pitää tarkkaa puolustamista ja vastaiskupelaamista.

Klo 15.08: Venäjän fanit ovat viime päivinä solvanneet maansa pelaajia, kun EM-avausottelusta tuli Belgiaa vastaan 0–3-tappio. Duuman urheilu-, turismi ja nuorisokomitean jäsen Dmitri Svishtshev tuomitsi tämän käytöksen jyrkästi.

Klo 14.55: Huuhkajilla on vankat tukijoukot, joissa seisoo myös huippuhiihtäjä Iivo Niskanen. Olympiavoittaja jakoi kannustusta laulun muodossa – lue lisää tästä linkistä.

Klo 14.45: Ja Huuhkajien avauskokoonpano Venäjää vastaan on julki (kuva alla)! Rasmus Schüller korvaa kapteeni Tim Sparvin keskikentällä, muuten miehistö on sama kuin Tanska-ottelussa.

Klo 14.43: Myös Huuhkajista tuttu Alexei Eremenko junior on varoitellut venäläisiä tulevasta kohtaamisesta Suomea vastaan. Aiheesta listää tässä linkissä.

Klo 14.43: Huuhkajien tekemiset kiinnostavat Venäjällä. Jopa siinä määrin, että Suomen joukkueen harjoituksia on salakuvattu. Aiheesta lisää tässä linkissä.

Klo 14.40: Alla olevalla videolla Huuhkajien tiistaisia tunnelmia tulevasta Venäjä-ottelusta.

Klo 14.40: Ottelun avauskokoonpanojen pitäisi tulla julki pian. Saa nähdä, luottaako päävalmentaja Markku Kanerva voitokkaaseen kokoonpanoon vai onko miehistössä muutoksia esimerkiksi loukkaantumisten takia. Ainakin keskuspuolustaja Joona Toivio sai kolhun Tanska-ottelussa.

Klo 14.40: Tervetuloa seurannan pariin!