Internetiin vuotaneella intiimillä videolla kohauttanut hyökkääjäkorsto on pelaaja, joka Huuhkajien pitää nyt pysäyttää: "Iso, aika selkeä Venäjän ase"

Artjom Dzjuba on pelaaja, josta jokaisella on mielipide Venäjällä. Urheilulehti Sport-Ekspressin jalkapallokirjoittajan Gosha Tshernovin mukaan Dzjubaa joko vihataan tai rakastetaan. Keskiviikkona Suomen puolustuksen tärkein tehtävä on pysäyttää hänet.

Artjom Dzjuba nousi Venäjän kansallissankariksi kolme vuotta sitten järjestetyissä MM-kisoissa, jossa kotijoukkue ylsi aina puolivälieriin saakka. Järkälemäinen hyökkääjä latoi kolme maalia ja ihastutti kansaa suorasukaisuudellaan.

Kommentteja lonkalta laukovasta Dzjubasta tuli Venäjällä MM-kotikisojen aikaan niin suosittu, että ilmiötä alettiin kutsua dzjubamaniaksi. Valtaisassa suosiossa on myös kääntöpuolensa.

Moskovan Spartakin kannattajat seurasiirrollaan Pietarin Zenitiin raivostuttanut Dzjuba on yksi Venäjän tunnetuimmista jalkapalloilijoista, mutta ei pelkästään kovan maalivireensä ansiosta.

Viime vuonna Dzjuba pudotettiin maajoukkueesta, kun Venäjällä levisi internetiin vuotanut video tähtihyökkääjästä masturboimassa sängyllään.

Dzjuba sai kuulla videosta rajua kuittailua jopa oman seuransa Pietarin Zenitin kannattajilta, eikä Venäjän päävalmentaja Stanislav Tshertshesov halunnut maajoukkueen ympärille ylimääräistä hälinää.

–  Teen virheitä, kuten kaikki ihmiset. Arvostan ihmisiä, jotka ovat tukenani vaikeina aikoina. Tämä on minun polkuni, eikä se ole helppo. Toivon, että voin olla hyvä ihminen, Dzjuba kommentoi kohua marraskuussa Instagramissa.

– En ole täydellinen, olemme kaikki syntisiä, mutta voin vain syyttää tästä itseäni.

Aiemmin Dzjuba oli kohauttanut juhliessaan Zenitin voittoa pukukopissa rivoin eilen. Tänä keväänä hän puolestaan nouti Venäjän liigamestaruusmitalin sarjakuvien rääväsuiseksi antisankariksi Deadpooliksi pukeutuneena.

32-vuotias Dzjuba oli Zenitin mestaruusmarssin avainpelaaja ja laukoi joukkueelle 20 liigamaalia 27 ottelussa.

"Ykköskohde keskityksissä ja pitkissä avauksissa"

Myös Venäjän maajoukkueessa 196-senttinen Dzjuba on ratkaisevassa roolissa ja määrittää kentällä ollessaan koko joukkueen hyökkäyspelaamista.

– Se on yksi iso, aika selkeä Venäjän ase, mitä he käyttävät. Se on nähty, Suomen keskikenttäpelaaja Joni Kauko totesi tiistaina.

Kaukon ja päävalmentaja Markku Kanervan puheiden perusteella kapteeni Dzjuban nimi on kirjoitettu isolla tussilla Huuhkajien papereihin. Hänet on saatava kuriin ilmatilassa, sillä muuten tuho voi olla suurta.

– Sanotaan näin, että kyllä meiltäkin löytyy voimaa toppariosastolta. Meidän pitää vastata siihen painimiseen. Eikä pelkästään toppareiden, kyllä meillä keskikentältäkin sitä löytyy, Kauko lupasi.

Kanervan mukaan Dzjuba on parempi pitää kaukana Suomen maalista, sillä hänen vaarallisuutensa korostuu rangaistusalueella. Isokokoiseksi pelaajaksi hän on suhteellisen taitava myös jalalla.

– Boksipuolustamisen pitää toimia yhtä hyvin kuin Tanskaa vastaan. Dzjuba on tietenkin se ykköskohde keskityksissä ja pitkissä avauksissa. Olemme miettineet, miten pystyisimme hänet mahdollisesti tuplaamaan ja estämään jo se pallon saaminen ja pääsisimme katkaisemaan syötön jo etupuolelta. Tällaisia asioita on mietitty, Kanerva tuumasi.

Dzjuban kanssa pääpallotaistelussa eniten työllistyy luultavasti keskustoppari Paulus Arajuuri, mutta hänen vierellään pelaavat Joona Toivio ja Daniel O’Shaughnessy saavat varmasti myös osansa painiurakasta.

Keskikentällä Kaukon ja kumppanien tehtävänä on pitää kurissa Dzjubaa ruokkivat taiturit Aleksei Mirantshuk ja Aleksandr Golovin.

– Tästä tulee todella tiukka ottelu. Lähdetään antamaan sama panos, mitä annettiin Tanska-matsissa eli taistelemaan viimeiseen sekuntiin saakka, Kauko paalutti.

Suomi kohtaa Venäjän EM-kisojen toisessa ottelussaan keskiviikkona kello 16 Pietarissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja