Analyysi: Markku Kanerva löysi Venäjästä yhden selvän heikkouden, joka luo Huuhkajille herkullisen asetelman: "Hyödynnetään ne hetket"

Huuhkajilla jättimahdollisuus keskiviikkona – Suomi voi varmistaa jatkopaikkansa Venäjä-ottelussa 7:09
Huuhkajilla jättimahdollisuus keskiviikkona – Suomi voi varmistaa jatkopaikkansa keskiviikon Venäjä-ottelussa.

Vaikka Venäjä on pienimuotoisessa pelillisessä kriisissä vuotavan puolustuksensa ja epävarman maalivahtinsa kanssa, se on lähtökohtaisesti silti suosikki EM-kisojen ottelussa Suomea vastaan.

Stanislav Tshertshesovin valmentama joukkue on täynnä taitavia pelaajia niin Venäjän pääsarjasta kuin Euroopan huippuliigoista. Keskikenttäpelaajistossa riittää leveyttä ja hyökkäyksessä häärivät isokokoinen Artjom Dzjuba sekä taitavat Aleksandr Golovin ja Aleksei Mirantshuk.

Pelaajamateriaali on kapeampi laidoilla ja puolustuspäässä, jossa ykkösmaalivahdiksi on valikoitunut 34-vuotias Anton Shunin ikään kuin paremman puutteessa.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva löysi yhden mainittavan heikkouden Venäjän joukkueesta, joka liittyy pelikuriin. Joukkueen neljä ylintä pelaajaa reagoi heikosti pallonmenetyksiin.

Kun Suomen yhtenä vahvuutena voi pitää tarkkaa puolustamista ja vastaiskupelaamista, yhdistelmä on Huuhkajien hyökkäyksien kannalta herkullinen.

– Nopeasti hyödynnetään ne hetket, kun riistetään palloa ja mennään eteenpäin. Kyllä sieltä tulee 6–7 kaveria aika vauhdilla alaspäin, mutta se on ehkä se yksi heikkous heidän pelissään, ettei ole ihan yhtenäistä se tilanteenvaihtopelaaminen, Kanerva ruoti Huuhkajien lehdistötilaisuudessa tiistaina.

"Sieltä tulee hillitön prässi"

Venäjän joukkue joutuu pelaamaan kovan paineen alla Suomea vastaan, sillä se hävisi avausottelunsa rumasti 0–3 Belgialle. Maalieron kannalta turhan isomaaliseksi venyneessä tappiossa  lukemien lisäksi itse peliesitys tuomittiin Venäjällä surkeaksi.

– Kritiikki oli ansaittua, Tshertshesov myönsi tiistaina.

Nyt kun Venäjän pitää pestä kasvojaan Suomea vastaan, sen on voitettava kolmen pisteen lisäksi myös kotiyleisön luottamus. Painetila voi luoda kentälle turhaa kiireen tuntua, mikä saattaa taas avata sauman Huuhkajille.

– Se on ihan varma, että sieltä tulee hillitön prässi ottelun alusta. Totesin, että meidän pitää olla kylmäpäisiä, että päästään sen prässin ohi. Sitä kautta saadaan luotua tilanteita, Kanerva suunnitteli.

– Toivottavasti pystytään järkyttämään heitä heti alussa ja tekemään maalin, jolloin paine kasvaa entisestään.

Kaikki lähtee perusasioista

Suomen ottelu Tanskaa vastaan onnistui maksimaalisella tavalla, kun tulosta peilaa Kööpenhaminassa nähtyyn peliesitykseen.

Maalivahti Lukas Hradeckyn johtama puolustus piti nollan uhrautuvalla otteellaan ja Hradeckyn torjunnoilla. Hyökkäyksessä yksi ainoa maalintekoyritys tuotti tuloksen, kun Joel Pohjanpalo nikkasi pallon ohi Kasper Schmeichelin hienon kuvion päätteeksi.

Aivan vastaavanlaista nappionnistumista on vaikea uskoa toiseen perättäiseen otteluun, jos ote pelistä ei muutu tiukemmaksi. Tanskan rumputuli tuotti Parkenilla peräti 23 maalintekoyritystä Suomen yhtä vastaan.

Lukujen tasapainottamiseksi Suomi tarvitsee enemmän ja parempaa pallonhallintaa.

– Syöttötarkkuus, sitä pitää saada paremmaksi. Totta kai siihen liittyy myös se, että saadaan oikeat liikkeet tehtyä ja pystytään mahdollisesti positiivisessa peliasennossa pallon kanssa kääntymään. Tanska prässäsi hyvin, se oli odotettavaa. Niin tekee varmasti Venäjäkin. Tätä on painotettu pelaajille aamupalaverissa, että perusasiat pitää saada toimimaan paremmin, Kanerva totesi.

Kanervan mukaan Venäjän prässin purkamiseen on erilaisia vaihtoehtoja, mutta niiden toteuttaminen vaatii onnistuneita perussuorituksia.

– Puhutaan sitten syöttöjen laadusta, liikkeellelähdöstä, haltuunotosta. Se on ihan selvä, että se on perusedellytys, jotta sitä hyökkäyspeliä pystytään toteuttamaan.

Onnistuneet pallolliset suoritukset toisivat kaivattua pelirohkeutta ja rauhallisuutta. Niitä molempia kaivataan, kun Krestovsky-stadionin 30 000 katsojaa luovat tunnelmaa vihellyskonsertilla.

– Toivon enemmän laukauksia maalia kohti kuin Tanska-pelissä. Toivottavasti saadaan myös käyttää meidän harjoiteltuja erikoistilanteitamme hyökkäyspäässä, Kanerva lisäsi.

Läksyt Zenicasta opittu

Venäjän hyökkäyspelaaminen perustuu hyvin pitkälle laitalinkkien tai wingbackien nousuihin ja keskityksiin, jotka hakevat 196-senttisen hyökkääjäkorston Artjom Dzjuban päätä.

Dzjuban kanssa vääntävältä keskuspuolustajalta Paulus Arajuurelta vaaditaan nappionnistuminen ilmapelissä, mutta myös hujoppikärjen taustalla operoiva taiturinelikko on saatava kuriin.

– Dzjuban alapuolella olevat pelaajat liikkuvat paljon ja vaihtelevat paikkaa. He pyrkivät luomaan alueellisia ylivoimia laidoille. He pyrkivät sitä kautta sekoittamaan vastustajan aluevartiointia, houkuttelemaan pelaajia pois muodosta ja sitten pelaamaan sinne tyhjiin tiloihin muodon sisään, Kanerva tietää.

Suomi oli pinteessä kisapaikan tuoneissa EM-karsinnoissa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan vieraissa syksyllä 2019, kun kotijoukkue ylimiehitti jatkuvasti laitoja. Huuhkajien puolustusmuoto repesi levälleen Zenicassa, mikä toi Suomelle niiden karsintojen runsaslukuisimman tappion.

Tuon ottelun jälkeen Kanerva pohti ryhmitystä 4–4–2 ja luultavasti huomasi sen olleen virhe. Läksy Zenicasta on opittu, eikä samanlaista virhettä nähdä keskiviikkona Pietarissa.

Huuhkajat kohtaa EM-kisojen toisessa ottelussaan Venäjän keskiviikkona kello 16.

Suomen mahdollinen avauskokoonpano

(3–5–2)

Lukas Hradecky;

Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Daniel O’Shaughnessy;

Jukka Raitala, Glen Kamara, Tim Sparv, Joni Kauko, Jere Uronen;

Robin Lod, Teemu Pukki.

Lue myös:

    Uusimmat