Venäjällä hämmästellään Huuhkajien liitoa – Alexei Eremenko varoittaa kotijoukkuetta pelottavasta ottelusta: "Ei se ollut ensimmäinen kerta"

6:50
MTV Urheilun asiantuntija Perparim Hetemaj ennakoi Venäjä-ottelua Tulosruudussa.

Venäjän ja Suomen maajoukkueet hyvin tunteva Alexei Eremenko junior kertoi näkemyksistään venäläiselle urheilulehdelle Sport-Expressille. 57 ottelua Suomen A-maajoukkueessa pelanneen Eremenkon tuntemukset ottelun alla ovat ristiriitaiset.

Panokset iltapäivän otteluun eivät voisi enää olla suuremmat, kun Venäjä ja Suomi iskevät yhteen Pietarin Ristisaarella sijaitsevalla suurstadionilla. Voitolla tai tasapelillä Suomi käytännössä varmistaisi paikkansa Euroopan 16 parhaan maan joukossa.

Venäjälle tappio olisi katastrofi ja mahdollisesti jopa kuolettava isku jatkoonpääsyn kannalta.

Joukkueet lähestyvät ottelua muutenkin hyvin erilaisesta tilanteesta. Suomi ylitti odotukset Kööpenhaminassa, vaikka olikin Tanskaa vastaan suuren osan ottelusta vastaanottavana osapuolena. Venäjällä tulos Belgia-ottelusta oli tyly 0–3-tappio, mutta esitys oli jopa lukemiakin surkeampi.

– Laatuero vastustajaan oli tietenkin ymmärrettävissä. Belgia on yksi parhaista maajoukkueista. Samaan aikaan mielestäni Belgia ei pelannut parasta peliään ja käytti vain 75 prosenttia kyvyistään, Alexei Eremenko junior arvioi venäläislehti Sport-Expressille.

Eremenkon mukaan Venäjän joukkue kaipaisi enemmän tuulahduksia Euroopasta. Nykyisestä ryhmästä vain kolme pelaajaa tulee muista sarjoista kuin Venäjän liigasta.

– Kaikella kunnialla Venäjän liigaa kohtaan, tulos on nyt nähtävillä, Eremenko toteaa.

Suomen maajoukkueen pelaajat tulevat eri seuroista ympäri Eurooppaa, kuten Eremenko muistuttaa.

– Se johtuu erilaisesta mentaliteetista ja elämänasenteesta. Nuoret suomalaiset jalkapalloilijat unelmoivat pelaamisesta Euroopassa, kun he ovat 14–16-vuotiaita. He haluavat lähteä paikallisesta sarjasta. Venäjällä pelaajia kasvatetaan yleisesti Venäjän liigaa varten. Nuoret haluavat pelata Moskovan Spartakissa tai Pietarin Zenitissä. Sen on mielestäni muututtava hieman, Eremenko sanoo.

"Ottelusta tulee erittäin vaikea"

Venäjällä Huuhkajien voittoa Tanskaa vastaan on pidetty hämmentävänä onnenkantamoisena. Eremenko myöntää, että myös onni oli Suomen puolella Kööpenhaminassa, mutta suuri kiitos tuloksesta kuuluu myös Markku Kanervan pelisuunnitelmalle.

– Katso, juuri noin suomalaiset suunnittelivatkin pelaavansa. Yritetään välttää virheitä ja iskeä vastahyökkäyksien kautta. Me käytimme ainoan paikkamme. Eikä se ollut ensimmäinen kerta, kun näin tapahtui. Joten miksi valmennusryhmän pitäisi muuttaa taktiikkaa, joka tuo tuloksia? Vain kaikkein kurinalaisimmalla puolustuspelillä ja sataprosenttisella tehokkuudella voimme saavuttaa menestystä Tanskan kaltaisia joukkueita vastaan, Eremenko opasti.

Eremenkon mukaan Venäjän ja Suomen välistä ottelua on etukäteen jopa pelottava kuvitella.

– Ottelusta tulee erittäin vaikea. Venäläisten on murrettava Suomen puolustusmuuri. Onko Stanislav Tshertshesovin joukkue valmis alueelliseen hyökkäyspeliin? Minusta se sopii paremmin vastahyökkäyksiin, ja suomalaiset vetäytyvät varmuudella alas koko joukkueen voimin, Eremenko ennakoi.

– Venäjän on oltava kärsivällinen ja odotettava tilaisuuttaan. Samaan aikaan Suomi voi yhtä hyvin päästä iskemään vastahyökkäyksestä.

Nälkä kasvaa syödessä

Eremenkon omat tuntemukset ottelusta ovat ristiriitaiset. Hän sanoo toivovansa tasapeliä.

– Se tulos tyydyttäisi meitä. Minun kohdallani "me" tarkoittaa tosin molempia joukkueita, Eremenko selvittää.

– Olen pelannut lähes 60 ottelua Suomelle ja tietenkin välitän tästä joukkueesta. Samaan aikaan haluaisin sekä Suomen että Venäjän menevän jatkoon. Vaikka se on luultavasti 97 prosentin todennäköisyydellä mahdotonta.

Eremenko perustaa prosenttiarvionsa Belgian ja Tanskan tasoon. Tasapeli antaisi kuitenkin Venäjälle mahdollisuuden päästä kiinni jatkopaikkaan.

– Mutta Suomelle neljä pistettä kahdesta ottelusta olisi jättipotti!

Latvialaisseura Spartaks Jurmalan urheilutoimenjohtajana toimiva Eremenko selvittää venäläisille, miten Suomessa suhtaudutaan Huuhkajien jatkomahdollisuuksiin.

Tanska-voitto on vain kasvattanut kannattajien ruokahalua.

– Ajatus on, että miksi ei tarttuisi tähän tilaisuuteen ja menisi vielä jatkoon? Miten yllättävältä kuin se kuulostaakin, maajoukkueelta odotetaan jälleen uusia onnistumisia. Ennen turnausta järkeiltiin, että jo sinne pääsy on hienoa, ja jos häviämme, se on ihan okei. Mutta nyt kunnianhimo on kasvanut, Eremenko kuvailee.

Suomi kohtaa Venäjän Pietarissa tänään kello 16 alkavassa EM-kisaottelussa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja