Lewis Hamilton nousi Michael Schumacherin rinnalle, Valtteri Bottakselle karmiva pettymys – näin Eifelin GP eteni

F1-kauden 11. osakilpailu ajettiin tänään sunnuntaina Saksan Nürburgringin radalla. MTV Urheilu seurasi Eifelin GP:n tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Eifelin GP:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Verstappen +4,4
3. Ricciardo +14,6
4. Perez +16,0
5. Sainz +21,9
----------------------
12. Räikkönen +41,4
DNF Bottas

Maali: Ja näin, Hamilton ruutulipulle ykkösenä ja hän nousee Schumacherin rinnalle voittotilaston kärkeen. Verstappen tekee vielä loppuun nopeimman kierroksen (1.28,139). Ricciardo kolmeasti kolmas. Australialaiselle kauden ensimmäinen palkintopallipaikka. Räikkönen lopulta 12:s. Valtteri Bottaksen kisa katkesi keskeytykseen.

Kierros 60/60: Hamilton on nousemassa Michael Schumacherin rinnalle kaikkien aikojen voittotilastossa. Schumacherilla voittoja on 91, samoin Hamiltonilla, kohta.

Kierros 59/60: Kärjessä Hamilton täräyttää hurjan keirroksen, 1.28,145. Verstappen yli kolmen ja puolen sekunnin päässä.

Kierros 57/60: Ricciardo nappaamassa palkintopallipaikan. Tämä tietäisi Renaultin tallipäällikölle Cyril Abiteboulille tatuointia. Taustalla on Ricciardon ja Abiteboulin keskinäinen veto.

Kierros 56/60: Räikkönen koko ajan Vettelin imussa. Ero alle sekunti. Kymmenen kärjessä Grosjean komeasti yhdeksäntenä. Grosjean ei käynyt ollenkaan varikolla turva-auton aikana.

Kierros 55/60: Vettel ja Magnussen käyvät aggressiivista taistoa. Ja Räikkönen ohittaa Magnussenin komeasti ulkokautta. Räikkönen nyt sijalla 12.

Kierros 54/60: Loppukierrokset meinaavat mennä nyt jonossa mateluksi. Hamilton tehnyt kolmen sekunnin eron Verstappeniin. Ricciardon ja Perezin välillä puolentoista sekunnin ero.

Kierros 53/60: Ja uusi ennätys perään, 1.28,335. Taaempana Räikkönen ohittaa Williamsin Nicholas Latifin. Räikkönen on nyt 13:s. Edessä Ferrarin Sebastian Vettel.

Kierros 52/60: Kärjessä Hamiltonille uusi rataennätys: 1.28,487.

Kierros 51/60: Hülkenberg noussut komeasti jo kahdeksanneksi. Lähtöpaikka: 20. Hieno tuurauskisa menossa.

Kierros 51/60: Kärjessä Hamilton menee menojaan. Yli puolentoista sekunnin ero heti Verstappeniin. Kolmannesta sijasta käydään kova taistelu Ricciardon ja Perezin välillä.

Kierros 50/60: Sitten mennään. Hamilton ottaa väkevän uusintalähdön. Ricciardo haastaa Verstappenin, joka pystyy pitämään kakkospaikkansa. Samalla Perez haastaa Ricciardon. Tapahtumia!

Kierros 49/60: Turva-auto sisään tältä kierrokselta. Verstappen jatkaa valittamista. Hollantilaista huolettaa se, että kärkeä kiinni ottavat kuljettajat pystyvät lämmittämään renkaitaan, kun he ajavat käytännössä täyttä vauhtia. Kärjessä kuljettajien renkaat aivan kylmänä.

Kierros 48/60: Järjestys:

1. Hamilton
2. Verstappen
3. Ricciardo
4. Perez
5. Sainz
6. Leclerc
7. Grosjean
8. Gasly
9. Hülkenberg
10. Giovinazzi
11. Magnussen
12. Latifi
13. Vettel
14. Räikkönen
15. Kvjat

Kierros 47/60: Hamilton ja Verstappen molemmat valittavat, että turva-auto pitää ottaa nopeasti sisään. "Renkaat kylmenevät", on viesti molemmilta. Räikkönen kävi myös varikolla, missä hän kärsi kymmenen sekunnin aikarangaistuksen. Räikkönen nyt sijalal 14.

Kierros 46/60: Kaikki kärkikuskit varikolle. Pehmeän seoksen renkaat alle. Hamilton ja Verstappen käyvät vielä kunnon taiston voitosta.

Kierros 45/60: Turva-auto!

Kierros 44/60: Norris joutuu keskeyttämään. Britille asennettiin uusi moottori tähän kisaan, mutta ongelmat eivät tähän loppuneet.

Kierros 44/60: Perez ajaa väkevästi. Meksikolainen ottaa 0,7 sekuntia per kierros kiinni Ricciardoa. Vieläkö hän nousee palkintopallitaisteluun mukaan?

Kierros 43/60: Vettel varikolle. Kovan seoksen renkaat eivät kestä loppuun asti. Saksalaiselle pehmeän seoksen renkaat alle. Vettel nyt sijalla 15.

Kierros 42/60: Ja seuraavaksi tuuraaja Hülkenberg ohi Vettelistä. Hülkenberg on nousemassa hienosti pisteille pikakomennuksen jälkeen.

Kierros 41/60: Gasly ohittaa päättäväisesti Vettelin. Gasly nyt kahdeksas ja Vettel yhdeksäs.

Kierros 40/60: Gasly ohittaa Räikkösen. Ja perään Hülkenberg ohi suomalaisesta. Samalla Leclerc meinaa osua Vetteliin. Monacolainen on nyt seitsemäntenä.

Kierros 39/60: Vain viisi kuljettajaa samalla kierroksella. Isot erot. Kärjessä Hamilton repinyt lähes yhdeksän sekunnin kaulan Verstappeniin.

Kierros 39/60: Nyt Leclerc pääsee ohi Räikkösestä. Pitkä sukellus monacolaiselta. Räikköselle tuli pieniä vaurioita Russell-osumasta.

Kierros 38/60: Räikkönen sijalla kahdeksan. Vettel puolentoista sekunnin päässä.

Kierros 37/60: Giovinazzi sisään. Räikkönen nyt sijalla kahdeksan.

Kierros 36/60: Leclerc varikolle. Uudet keskikovan seoksen pyörät alle. Leclerc tipahtaa sijalle kymmenen. Räikkönen nyt yhdeksäntenä.

Kierros 35/60: Ja Perez ohi Leclercistä. Perez nyt neljäs ja Lecelerc viides. Sainz aivan Leclercin tuntumassa.

Kierros 34/60: Leclercillä ja Perezillä hyvä taisto käynnissä. Perez yrittää ohitusta, mutta Leclerc pitää paikkansa. Samalla Norris päästää tallikaverinsa Sainzin edelle.

Video:

Bottaksen keskeytys:

Kierros 33/60: Räikkönen pysyy hyvin Vettelin tahdissa. Ero alle sekunti. Samalla Räikkösen pitää tehdä eroa takana tuleviin, sillä hänellä on 10 sekunnin aikarangaistus.

Kierros 32/60: McLaren yrittää ratkoa Norrisin ongelmaa. Britin mukaan säätäminen ei auta mitenkään. Norris kuudentena ja hän on tippunut Perezin tahdista.

Kierros 31/60: Ricciardo nyt kolmantena, Leclerc neljätenä, Perez nousee Norrisin ohi ja on viidentenä. Norris kuudes. Taaempana Räikkönen on nyt sijalla 10.

Kierros 30/60: Norrisin mukaan ongelmat vain pahenevat. Mutta britti pystyy jatkamaan kisaa. Norris varikkopysähdyksen jälkeen viidentenä.

Kierros 29/60: Perez ja Sainz sisään. Molemmille keskikovan seoksen renkaat.

Kierros 28/60: Norris kyselee, että pitäiskö hänen pysähtyä, kun Perez pysähtyi.

"Perez on yhä takanasi. 1,5 sekunnin päässä", Norrisin kisainsinööri vastaa.

"Okei, minun moka. Taidan olla sokea", Norris kuittaa.

Kierros 25/60: Nyt Norrisilla ongelmia. Britin autossa sensorivika. Norris on tällä hetkellä kisassa kolmantena.

Videoita:

Bottakselle paha lukkojarru, Hamilton ohi:

Räikkönen osuu Russelliin:

Kierros 24/60: Ja sitten Albon keskeyttää. Neljä kuljettajaa ulkona (Albon, Ocon, Bottas ja Russell).

Kierros 23/60: Albonille viiden sekunnin aikarangaistus. Thaimaalainen ohitti Kvjatin niin, että hän teilasi venäläisen autosta etusiiven irti.

Kierros 22/60: Oconilla ongemlia. Ranskalainen oli sijalla viisi. Mutta nyt kisa päättyy keskeytykseen.

Videoita:

Eifelin GP:n startti:

Startti in-car:

Kierros 21/60: Räikköselle kymmenen sekunnin aikarangaistus Russell-osumasta.

Kierros 20/60: Lämpöenergian keruuseen liittyvä ongelma Bottaksella (MGU-H). Se siitä.

Kierros 19/60: Se on sitten Bottaksen MM-taisto siinä. Suomalainen joutuu keskeyttämään.

Kierros 18/60: Ja Bottaksella teknisiä ongelmia. Voi, voi, voi, voi.

Kierros 17/60: Kvjat leikkaa mutkan suoraksi ja radalle palatessaan Albon osuu häneen. Kvjatilta etusiipi irti.

Kierros 16/60: Hamilton ja Verstappen varikolle, kun radalle tuodaan virtuaalinen turva-auto. Molemmille keskikovan seoksen renkaat alle. Bottas kokee tämän myötä pahan takaiskun.

Kierros 15/60: Bottas ohittaa Ricciardon ja nousee kolmanneksi.

Kierros 14/60: Räikkönen osuu Russelliin mutkassa yksi. Britin auto heittää ympyrää. Räikkönen osui Russellin takarenkaaseen, mutta mitä ilmeisemmin suomalaiselle ei tule pahempia vaurioita. Russell joutuu keskeyttämään.

Kierros 13/60: Voi että. Bottakselle paha lukkojarru ensimmäiseen mutkaan ja renkaisiin paha flat spot. Bottas tipahtaa Hamiltonin taakse. Ja sitten varikolle. Bottakselle keskikovan seoksen pyörät alle.

Kierros 12/60: Vettelille kovan seoksen renkaat alle. 

Kierros 11/60: Leclerc varikolle. Monacolaiselle keskikovan seoksen renkaat. Ja Leclerc tipahtaa joukon hännille. Samalla Vettel pyörähtää samalla kun hän yrittää ohittaa Giovinazzin. Ja Kimi varikolle. Räikköselle mediumit, sija 20.

Kierros 10/60: Kärjessä Bottaksen ja Hamiltonin ero pysyy koko ajan sekunnin ja puolentoista välissä. Verstappen parin sekunnin päässä Hamiltonista. Sitten tuleekin jo 18 sekunnin ero Ricciardoon.

Kierros 9/60: Ricciardolta päättäväinen ohitus Mercedes-Arena -mutkissa. Ulkokautta ohi Leclercistä. Ricciardo nyt neljäs ja Leclerc viides.

Kierros 7/60: Sainzille raportoidaan, että pieni sadekuuro on tulossa rata-alueelle noin viiden minuutin kuluttua. Samalla Albon varikolle. Thaimaalainen tipahtaa joukon hännille. Albonille keskikovan seoksen pyörät alle.

Kierros 6/60: Haasin Grosjean raportoi, että hän on saanut hiekkaa Räikkösen auton kautta näpeillensä. Grosjeanin keskisormi on pahasti kipeytynyt.

Kierros 6/60: Bottas tykittää nopeimpia kierroksia kärjessä. Hamilton ei kuitenkaan jää, vaan kierrosajat ovat jatkuvasti kymmenyksen sisällä.

Kierros 4/60: Leclerc vaikeuksissa viidentenä olevan Renaultin Daniel Ricciardon kanssa.

Kierros 3/60: Kärjessä Bottas ja Hamilton vetävät samaan tahtiin. Verstappen puolestaan Hamiltonin tuntumassa. Neljäntenä oleva Leclerc on tippunut kärkikolmikon tahdista.

Kierros 2/60: Alfa Romeon Antonio Giovinazzi on noussut hienosti jo sijalle 11. Räikkönen sijalla 19.

Kierros 1/60: Hamilton ajatti Bottaksen lähes radan ulkopuolelle. Mutta sitten suomalainen iski. Bottas ei antanut periksi, vaan hän hyökkäsi päättäväisesti toiseen mutkaan. Täten Hamilton jäi toiseksi.

Lähtö: Hamilton ehtii jo hetkeksi Bottaksen edelle, mutta suomalainen on aggressiivinen! Bottas ei myy nahkaansa ja on edelleen kärjessä. Hamilton toisena ja Verstappen kolmantena.

Kello 15.11: Lämmittelykierros käynnissä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 15.08: Vettel, AlphaTaurit (Pierre Gasly ja Daniil Kvjat) sekä Romain Grosjean kisaan keskikovan seoksen renkailla. Muilla mediumit eli keskikovan seoksen pyörät.

Kello 15.05: Valtteri Bottas yrittää taistella myös tilastofaktoja vastaan. Nürburgringillä paalumies on voittanut vain kolmesti yhteensä 18 kisan aikana.

Kello 15.01: Kohta mennään. Viimeiset valmistelut käynnissä.

Kello 14.59: Mercedeksen suurin uhka on varsin tuttu, Red Bullin Max Verstappen, joka lähtee kisaan ruudusta kolme.

– Haluan aina lisää pitoa ja eilinen oli hyvä päivä. Otimme askeleen eteenpäin. Kisassa on paljon muuttuvia tekijöitä, Verstappen sanoi startin alla.

Kello 14.55: Vartti lähtöön. Kisan aikana 40% mahdollisuus sateelle. 

Kello 14.52: Päivän juhlakalu, Kimi Räikkönen:

– Eilinen oli kaukana ideaalista. Mutta yritämme uudelleen tänään. Se on ainoa juttu, mikä on mielessäni juuri nyt, Räikkönen totesi kisan alla.

Räikkönen lähtee kisaan ruudusta 19.

Kello 14.50: Tämän päivän kisassa ajetaan 60 kierrosta. Kisan yhteismitta on 308,863 kilometriä.

Kello 14.47: F1 palaa Saksan Nürburgringin radalle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013.

Tuoreimmat voittajat:

2013 Sebastian Vettel, Red Bull
2011 Lewis Hamilton, McLaren
2009 Mark Webber, Red Bull
2007 Fernando Alonso, McLaren
2006 Michael Schumacher, Ferrari

Historian aikana suomalaisista vain Mika Häkkinen on pystynyt voittamaan Nürburgringillä. Häkkinen oli ykkönen vuonna 1998.

Kello 14.43: Tämän päivän isoin kysymysmerkki liittyy renkaisiin. Kukaan ei tiedä, miten ne tarkalleen toimivat ja kestävät, sillä Nürburgringillä ei päästy ollenkaan ajamaan perjantain aikana. Tämän myötä tallit eivät pystyneet tekemään pitkiä kisavetoja.

Samalla olosuhteet ovat poikkeukselliset. Radan lämpötila on huomattavasti matalammalla kuin normaalisti.

Kello 14.40: MM-taistossa Hamiltonilla on 44 pisteen etumatka Bottakseen nähden.

Kuljettajien TOP 5:

Sijoitus

Kuljettaja

Tallit

Pisteet

1.

Lewis Hamilton

Mercedes

205

2.

Valtteri Bottas

Mercedes

161

3.

Max Verstappen

Red Bull

128

4.

Lando Norris

McLaren

65

5.

Alexander Albon

Red Bull

64

Valmistajien TOP 5:

Sijoitus

Talli

Pisteet

1.

Mercedes

366

2.

Red Bull

192

3.

McLaren

106

4.

Racing Point

104

5.

Renault

99

Kello 14.36: Mercedeksen Lewis Hamilton kyselee, että onko talli korjannut hänen autonsa ratin. Mercedes vastaa, että ei, koska se on sääntöjenvastaista.

Kello 14.34: Racing Pointin Sergio Perez valittelee, että jokin on vialla hänen autossaan. 

Kello 14.31: Varikkosuoran päässä valo vaihtuu vihreäksi. Autot radalle valmistaville kierroksille.

Nürburgringillä pilvinen sää. Ilman lämpötila +10 ja radan +19.

Kello 14.30: C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa siirrytään lähtösuoran puolelle.

Kello 14.27: C Moren studiossa käytiin läpi Kimi Räikkösen uraa. Sauber, McLaren, Ferrari, tauko, Lotus, Ferrari ja Alfa Romeo. Ja nyt kaikkien aikojen kisatilaston kärkeen.

Kello 14.25: 323 syytä hymyilyyn ja nauruun. Tänään on Kimin päivä.

Kello 14.20: C Moren F1-asiantuntija Toni Vilander havaitsi, että Bottas pystyi pitämään ikään kuin "kaasun auki" paalukierroksensa aikana. Suomalaiskuski tekikin koko ajan pientä eroa tallikaveriinsa Hamiltoniin, joka oli kuin myrkyn niellyt aika-ajon jälkeen.

– Vaikutti siltä, että tuo tulos meni aika pahasti tunteisiin Hamiltonilla, Vilander mietti.

Kello 14.16: Bottas ennen kisaa:

– Kaikki on valmista kisaa varten. Eilinen oli hyvä päivä, mutta tänään on uusi päivä. Aloitetaan taas nollasta. Onneksi on hyvät lähtöasetelmat kisaan. Uskon, että tiimikaverin kanssa tulee varmasti vääntöä, ja Red Bull on varmaan aika vahva. Mutta saa nähdä. Tuleeko taivaalta mitään kisan aikana ja miten renkaat kestävät. Se on kysymysmerkki. 

– Sen näkee kun menee mäkeen, Bottas letkautti.

Kello 14.13: McLarenin Lando Norrisille vaihdettiin uusi moottori aiemmin sunnuntaina. McLaren havaitsi vian, joka pakotti tallin muutosten tielle. Norris ei saa kuitenkaan lähtöruuturangaistuksia, sillä hänen autoonsa asennettavat osat menevät vielä kiintiön sisään.

Kello 14.10: Tämän päivän kisan pitäisi alkaa kuivalla kelillä. Vielä lauantaina uumoiltiin, että vesisade saattaisi sotkea startin. 

Kello 14.08: Racing Pointin mukaan Stroll on sairastellut Venäjän GP:stä lähtien. Stroll ei ole kuitenkaan antanut positiivista koronanäytettä.

Kello 14.05: Kuten lähtöjärjestyksestä näkyi, F1-ruudukossa on yksi uusvanha nimi, Nico Hülkenberg. 33-vuotias saksalainen hyppäsi pikakomennuksella tv-kommentaattorin tehtävistä ajohommiin lauantaina. Hülkenberg korvasi Lance Strollin, joka on sivussa myös tämän päivän kisasta.

Kello 14.00: Ennakkotunnelmat käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja ensimmäisen puolituntisen ajan MTV3-kanavalla.

Kello 13.57: Tämän päivän iso juhlittu nimi on Kimi Räikkönen. Jäämiehen entinen talli McLaren liittyi mukaan onnittelijoiden joukkoon.

Kello 13.55: Bottas on paalulla, mutta miten sitten muuten? 

Eifelin GP:n lähtöjärjestys:

1. Valtteri Bottas, Mercedes

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Charles Leclerc, Ferrari

5. Alexander Albon, Red Bull

6. Daniel Ricciardo, Renault

7. Esteban Ocon, Renault

8. Lando Norris, McLaren

9. Sergio Perez, Racing Point

10. Carlos Sainz, McLaren

11. Sebastian Vettel, Ferrari

12. Pierre Gasly, AlphaTauri

13. Daniil Kvjat, AlphaTauri

14. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

15. Kevin Magnussen, Haas

16. Romain Grosjean, Haas

17. George Russell, Williams

18. Nicholas Latifi, Williams

19. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

20. Nico Hülkenberg, Racing Point

Kello 13.50: Mercedeksellä on tämän päivän kisaan varsin... yksinkertainen suunnitelma: ajaa kovaa ja voittaa. Eli tuttu taktiikka.

Kello 13.46: Mercedeksen Lewis Hamilton oli näreissään lauantain aika-ajojen jälkeen. Hamilton ei tykännyt siitä, miten saksalaistalli ei kuunnellut hänen pyyntöään toisessa osiossa. Hamilton olisi halunnut aloittaa kisan keskikovan seoksen renkailla. Mercedes oli toista mieltä.

Kello 13.42: Tältä näytti puolestaan Valtteri Bottaksen paalukierros:

Kello 13.38: Bottaksen mukaan renkaat nousivat keskiöön lauantain aika-ajoissa. Suomalainen sai ehjän kierroksen kasaan juuri oikealla hetkellä.

Kello 13.33: Lauantain aika-ajoissa Red Bullin Max Verstappen oli kärjessä vielä kolmannen osion ensimmäisten vetojen jälkeen. Sitten estradille asteli Valtteri Bottas, joka pisti kaikki istumaan.

Kello 13.26: Tervetuloa Eifelin GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat käynnistyvät C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla kello 14. Kisa alkaa puolestaan kello 15.05.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja