Max Verstappen järjesti mielettömän show'n – näin Belgian F1-kisa eteni

F1-sarjan Belgian osakilpailuun lähdettiin poikkeuksellisesti asetelmista, kun suuri osa kärkipään kuskeista oli rangaistusten takia lähtöruudukon huonommalla puolella. MTV Urheilu seurasi kisaa hetki hetkeltä.

Liveseuranta:

Kärjen tilanne:
1)  Verstappen, Red Bull, 2) Perez, Red Bull, 3) Sainz, Ferrari, 4) Russell, Mercedes, 5) Alonso, Alpine, 6) Leclerc, Ferrari, 7) Ocon, Alpine, 8) Vettel, Aston Martin, 9) Gasly, AlphaTauri, 10) Albon, Williams.

Klo 17.34: Leclercille mätkäistiin vielä viiden sekunnin aikarangaistus varikkosuoran ylinopeudesta viimeisellä varikkokäynnillä! Alonso nousee kuin nouseekin viidenneksi.

Ruutulippu! Verstappen tulee 18 sekunnin turvin ykkösenä maaliin! Perez täydentää Red Bullin kaksoisvoiton ja Sainz pitää kolmospaikkansa. Russell on neljäs ja Leclerc punnertaa lopussa Alonson ohi. Ja se nopein kierros jää tietysti Verstappenille.

Kierros 43/44: Leclerc tulee kolmannen kerran varikolle. Hakee softit ja lähtee yrittämään nopeinta kierrosta. Joutuu nyt yrittäämään Alonson ohitusta, sillä espanjalainen tulee armotta ohi. Mahtoiko tämäkään olla Ferrarin papereissa mahdollista...

Kierros 42/44: Verstappen ajaa edelleen puoli sekuntia Perezia ja Sainzia nopeampia kierroksia. Russell tulee ihan kelpo vauhtia, mutta matka taitaa loppua kesken.

Kierros 38/44: Mitään suurempaa taistelua ei näytä tulevan mistään kärkisijoista. Sainz onnistuu pitämään Russellin yhä 2,5 sekunnin päässä.

Kierros 37/44: Verstappenin johto Pereziin 15,5 sekuntia, Sainziin 25 ja Russelliin 27 sekuntia. Leclerc on jäänyt Russellistakin 20 sekuntia.

Kierros 36/44: Vettel pääsee uudella yrityksellä Gaslyn ohi. Ocon nyt seitemäs, Vettel kahdeksas.

Kierros 35/44: Sainz kysyy, mitä tapahtuisi, jos hän tulisi vielä kolmannen kerran varikolle. "Sijoittuisit neljänneksi Russellin takana", kuuluu lakoninen vastaus. Sain on jäänyt Perezistä jo 9,5 sekuntia. Russll on 3,5 sekuntia Sainzin takana. Vettel ohittaa Gaslyn ja nousee hetkellisesti seitsemänneksi. Sitten tulevat sekä Ocon ja Gasly ohi!

Kierros 34/44: Sainzia tsempataan ajamaan samanlaisia kierroksia kuin edellinen oli. "Jätkät, ajan aika kovaa". Nyt tulee myös Vettel varikolle kuutospaikalta. Hakee kovat renkaat ja jatkaa kahdeksantena.

Kierros 33/44: Verstappen tempaisee tauluun reilusti yli kaksi sekuntia nopeamman kierrosajan kuin Perez ja Sainz!

Kierros 31/44: Verstappen tekee leppoisan 2,3 sekunnin varikkokäynnin. Valitsee muista kärkikuskeista poiketen keskikovat renkaat kovien sijaan. Ero Pereziin 8,5 sekuntia, Sainziin reilut 16.

Kierros 30/44: Russell käy nyt hakemassa kovat renkaat. Ottaa paikan kahdeksan sekuntia Sainzin takana neljäntenä.

Kierros 28/44: Perez hakee kovat renkaat. Putoaa Russellin taakse kolmanneksi. Tämä peruukin päätöksensä tulla seuraavalta kierrokselta sisään. Verstappen on kasvattanut jo 23,3 sekunnin kaulan Russelliin.

Kierros 27/44: Verstappenin johto Pereziin nyt 11,8 sekuntia. Sainz on turvallisesti 33,8 sekunnin päässä toisen varikkostopin tekemistä varten.

Kierros 26/44: Sekunnin kierroksella Verstappenille hävinnyt Sainz tulee toista kertaa varikolle. Ottaa kovat renkaat. Leclerc tulee perässä. Saa uudet mediumit ja putoaa seitsemänneksi. Sainz menettää vain yhden sijan ja on nyt Russellin takana neljäs.

Kierros 24/44: Leclercin keskikovissa renkaissa on nyt jo 20 kierrosta ikää. Hän on jäänyt edellä ajavasta Russellista 12,5 sekuntia.

Kierros 21/44: Perez tulee Sainzin ohi toiseksi mutkassa viisi. Verstappen johtaa nyt seitsemällä sekunnilla tallikaveriaan.

Kierros 20/44: Leclercille kerrotaan, että Ferrari on tekemässä jo toisen pysähdyksen tässä kohtaa. Häneltä kysytään mieleistä rengasvalintaa. Melkoista epäröintiä taas punaisilta. Leclerc ei nyt ole siinä mielentilassa, että jaksaisi laskea taktiikkaa varikkomuurin puolesta.

Kierros 18/44: Verstappen tulee jyräämällä Sainzin ohi kärkeen! Käy jo ykkösmutkassa aivan kiinni Ferrarin takasiivessä. Kemmelin suoralla ei jäänyt mitään epäselväksi.

Kierros 17/44: Varikkostoppien jälkeen Sainz johtaa Verstappenia 3,3 sekunnilla. Takana Perez (+5,0), Russell (+10,0) ja Leclerc (+12,5). Sainz raportoi tallille, että pito alkaa parantua viiden kierroksen jälkeen. Leclercille kerrotaan, että nyt Ferrari ottaa käyttöön D-suunnitelman. Pelottaa ajatella, mitä se Ferrarin asteikolla tarkoittaakaan.

Kierros 16/44: Nyt tulee Verstappen varikolle! Ajoi edelleen hyviä kierroksia Sainziin nähden. Vaihtaa pehmeistä mediumeihin. Russell ohittaa Leclercin nelossijalle!

Kierros 15/44: Perez hakee uudet mediumit. Kaksi stoppia tulossa siis hänelle. Ottaa paikan Leclercin edeltä kolmosena.

Kierros 14/44: Russell ja Norris tulevat tältä kierrokselta varikolle. Russellille keskikovat, Norrisille, Oconille ja Ricciardolle kovat.

Kierros 13/44: Ei ota Red Bull vieläkään Verstappenia sisään. Sen sijaan Ricciardo ja Ocon tulevat tässä kohtaa.

Kierros 12/44: Sainz tulee jo tässä vaiheessa varikolle. Vaihtaa softeista mediumeihin. Palaa radalle vasta kuudennelle sijalle. Verstappen ottaa kärkipaikan päästyään Perezin ohi!

Kierros 11/44: Albon tulee sijalta seitsemän varikolle. Vaihtaa koviin renkaisiin. Perez ei päästä Verstappenia helpolla ohi, vaikka hänet on selvästi siihen ohjeistettu. "Menetämme niin paljon aikaa tässä", Verstappen tuhisee.

Kierros 10/44: Verstappen raportoi pahasta kulumasta pehmeissä renkaissa. Näillä ovat liikkeellä enää Sainz ja Verstappen, sillä Leclerckin vaihtoi mediumeihin jouduttuaan jarrujen kuumenemisen takia muutenkin varikolle. Leclerc on nyt noussut 12:nneksi.

Kierros 8/44: Russell ei tee pienintäkään vastarintaa, kun Verstappen tulee vastustamattomasti ohi. Red Bull -kuski on noussut kahdeksassa kierroksessa kisan kolmoseksi ja tästäkin on puolet ajettu turva-auton perässä.

Kierros 7/44: Verstappen on noussut kisassa jo neljänneksi. Aivan jäätävää menoa. Sainzille kerrotaan, että Ferrari on vaihtamassa suunnitelma B:hen.

Kierros 5/44: Turva-auto poistuu radalta. Sainz pitää kärkipaikkansa, ja myös Perez onnistuu pitämään Russellin takanaan. Alonso edelleen neljäntenä. Bottas ja Hamilton ovat siis keskeyttäneet. Leclerc ja Latifi ovat varikolla käyneinä viimeisinä.

Kierros 4/44: Leclerc raportoi savua oikean etupyöränsä puolelta. Hän ajaa varikolle ja jotain sieltä irrotetaan. Latifi käy hakemassa uuden etusiiven. Turva-auto pitää letkaa koossa.

Alonso antaa palaa Hamiltonin suuntaan oikein kunnolla. Britti leikkasi ulkopuolelta suoraan ajolinjalle. "Mikä idiootti! Tämä kaveri tietää vain, miten kärjessä ajetaan!"

Kierros 2/44: Keltaiset liput Hamiltonin keskeytyksen takia. Nyt on Bottaksen kisa pilalle. Latifi ajaa leveäksi soralle, pyörähtää poikittain ja jyrää Bottaksen ulos kisasta. Voi surkeus. Myös Gasly ja Latifi ovat pudonneet viimeisille sijoille.

Kierros 1/44: Alonso ja Hamilton osuvat yhteen! Sinne meni Alonson hyvä lähtö. Hamilton putoaa leikistä, ja Alonsokin näyttää nyt erittäin hitaalta. Jatkaa neljäntenä kuitenkin.

Startti: Sainz ottaa upean lähdön ja pitää helposti paikkansa! Alonso ponkaisee Perezin ohi toiseksi, joten espanjalaisilla on heti kaksoisjohto.

Klo 15.58: Starttirenkaat ovat nyt selvillä. Sainz lähtee ainoana kuskina kärkikymmeniköstä pehmeillä renkailla! Kaikilla muilla on mediumit. Softit on myös Bottaksella, Verstrappenilla ja Leclercilla.

Klo 15.44: Tähtifutari Kevin De Bruyne on paikalla gridillä.

Klo 15.30: Verstappen ehti ajoissa lähtöruudukkoon, joten isompaa draamaa ei vika toistaiseksi aiheuttanut.

Klo 15.29: Belgiassa on tänään mukava sää: aurinkoista ja 22 astetta. Radan pinta on nyt 36 astetta.

Klo 15.27: Max Verstappen raportoi ongelmasta voimayksikön kanssa. Varikkomuurilta kerrotaan hänelle, että vielä on aikaa käydä korjaamassa vika. Ilmeisesti kyse on jostain sensori- tai ohjelmistopuolen ongelmasta. Hollantilainen on nyt varikolla.

Klo 15.17: F1-sarja tiedotti ennen kisaa, että Belgian GP jatkaa kalenterissa myös ensi vuonna. Sopimus on toki lyhyt, mutta tärkeintä on tämän upean radan säilyminen ohjelmistossa jatkossakin.

Klo 15.03: Mukavaa sunnuntaita ja tervetuloa jännittämään Belgian GP:n tapahtumia seuraamme! Kisa starttaa kello 16 Suomen aikaa. Tässä lähtöjärjestys päivän kisaan:

1. Carlos Sainz, Ferrari

2. Sergio Pérez, Red Bull

3. Fernando Alonso, Alpine

4. Lewis Hamilton, Mercedes

5. George Russell, Mercedes

6. Alexander Albon, Williams

7. Daniel Ricciardo, McLaren

8. Pierre Gasly, AlphaTauri

9. Lance Stroll, Aston Martin

10. Sebastian Vettel, Aston Martin

11. Nicholas Latifi, Williams

12. Kevin Magnussen, Haas

13. Valtteri Bottas, Alfa Romeo

14. Max Verstappen, Red Bull

15. Charles Leclerc, Ferrari

16. Esteban Ocon, Alpine

17. Lando Norris, McLaren

18. Zhou Guanyu, Alfa Romeo

19. Mick Schumacher, Haas

20. Yuki Tsunoda, AlphaTauri*

* Yuki Tsunoda starttaa kilpailuun varikolta, koska hänen autoonsa tehtiin muutoksia aika-ajojen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat