Valtteri Bottaksen taistelu valui hukkaan, Max Verstappen nousi voittoon – näin Saudi-Arabian F1-kisa eteni

F1-kauden toinen osakilpailu ajettiin sunnuntai-iltana Saudi-Arabian Jeddan katuradalla. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Liveseuranta:

Lopputulokset: 
1) Leclerc, Ferrari, 2) Verstappen, Red Bull, 3) Perez, Red Bull, 4) Sainz, Ferrari, 5) Russell, Mercedes, 6) Ocon, Alpine, 7) Norris, McLaren, 8) Gasly, AlphaTauri, 9) Magnussen, Haas, 10) Hamilton, Mercedes... Bottas keskeyttänyt

MAALI! Max Verstappen ajaa ruutulipulle voittajana! Charles Leclerc onnistui haastamaan aivan viimeisissä mutkissa, mutta Red Bull -kuski piti tiukasti kiinni kärkipaikastaan. Carlos Sainz on Ferrarilla kolmas ennen Red Bullin Sergio Perezia. George Russell tuo Mercedeksen maaliin viidentenä ennen Esteban Oconia, Lando Norrisia, Pierre Gaslya, Kevin Magnussenia ja kymmenenneksi sijoittunutta Lewis Hamiltonia.

Kierros 50/50: Verstappen näkee Leclercin peräpeilissään ja valittaa, että miten tämä on päässyt noin lähelle. "Tuo on epäreilua!"

Kierros 49/50: Ykkössektorissa edelleen keltaiset, koska radalla on romua.

Kierros 48/50: Verstappen kärjessä, ykkössektorissa keltaiset liput. Stroll ja Albon ovat osuneet yhteen, mutta pääsevät jatkamaan. Tilanne kuitenkin vie Leclercilta mahdollisuuden avattaman takasiiven käyttöön.

Kierros 47/50: Nyt tulee Verstappen ohi pääsuoralla! Leclerc joutuu nyt ainakin hetkeksi antautumaan.

Kierros 44/50: Leclerc uunottaa Verstappenia hidastamalla DRS-viivan kohdalla ja päästää tämän liukumaan edelle. Näin hän saa vietyä vastustajalta avattavan takasiiven edun seuraavalta kierrokselta. Verstappen tekee lukkojarrutuksen ja väittää Leclercin ylittäneen jälleen varikkoviivan renkaallaan.

Kierros 43/50: Verstappen yrittää radan lopussa ja pääsee ohi. Leclerc onnistuu kuitenkin iskemään pääsuoralla takaisin kärkeen.

Kierros 42/50: Leclerc ja Verstappen taistelevat nyt voitosta! Red Bull -kuski haastaa kovaa Ferraria. Hamilton on varikkokäyntinsä jälkeen 12:s.

Kierros 41/50: Virtuaalinen turva-auto päättyy. Hamilton ei päässyt varikolle sen aikana, joten renkaidenvaihto joudutaan hoitamaan nyt, kun kisa on taas käynnissä. Hän tulee putoamaan kuudennelta sijalta kauas.

Kierros 39/50: Alonso keskeyttää, Ricciardo keskeyttää ja Bottas keskeyttää. Virtuaalinen turva-auto tulee radalle, mutta Lewis Hamilton ei pääse hakemaan tuoreita renkaita, koska varikon portit ovat yhä kiinni. Nyt hän joutuu odottamaan, että radalta haettavat autot saadaan turvallisesti varikolle.

Kierros 38/50: Bottas kurvaa varikolle ja keskeyttää. Suomalaisen loistava kisa päättyy teknisiin ongelmiin. Juuri kun Alonso oli pudonnut edeltä. Bottas olisi voinut kisata mahdollisesti viidennestäkin sijasta.

Kierros 37/50: Nyt hyytyy Ricciardon McLaren radalle. Bottaksella on selvästi ongelmia. Autoja tulee ohi puolelta ja toiselta.

Kierros 36/50: Alonson Alpinesta loppuu veto! Bottas tulee erikoisessa vaiheessa varikolle hakemaan keskikovat renkaat.

Kierros 35/50: Alonso tulee Magnussenin ohi seitsemänneksi. Ero Hamiltoniin kuusi sekuntia.

Kierros 34/50: Alonso yrittää nyt ohitusta Magnussenista. Bottas on jäänyt suoran mitan päähän taakse.

Kierros 31/50: Alonso ja Bottas ovat kiinni Magnussenissa. Käytännössä he ajavat siis kuudennesta sijasta, kun edellä ajavat vain poistuisivat varikolle. Näiden mahdollisuudet piilevät nyt vain siinä, että turva-auto tulee uudelleen radalle. Heillä on vielä aikaa odotella.

Kierros 27/50: Bottas jahtaa nyt Alonsoa edeltään. Kärjessä Leclerc, Verstappen, Sainz ja Perez ovat aivan yhdessä junassa. Verstappen huomauttaa tiimiradiossa Leclercin ylittäneen valkoisen viivan varikon kohdalla. Tuossa kohtaa sen yli saa ajaa vain varikolle tultaessa.

Kierros 25/50: Lopulta Hamilton ottaa paikkansa kuudentena. Hän ja Magnussen ovat siis edelleen liikkeellä startin renkaillaan.

Kierros 24/50: Bottas nousee! Alfa Romeo -kuski ohittaa kuluneilla renkailla olevan Hülkenbergin tieltään. Hamilton ohittaa Magnussenin, mutta Haas-kuski kuittaa kuudennen sijan takaisin itselleen. Tällaisiin taisteluihin ei Mercedes varmasti uskonut joutuvansa ennen kauden alkua.

Kierros 22/50: Tiimiradiokeskustelu paljastaa, että Perez antoi Sainzille sijoituksen aiemman tuomaritutkinnan seurauksena.

Kierros 21/50 Uusintalähtö! Leclerc pitää Verstappenin kurissa, Sainz nousee Perezin ohi jälleen kolmanneksi! Bottas pitää paikkansa kymmenentenä.

Kierros 20/50: Turva-auto poistuu tämän kierroksen jälkeen. Bottakselle muistutetaan, että edessä on kolme kuskia, jotka eivät ole vielä pysähtyneet.

Kierros 19/50: Sainzin ja Perezin välillä kävi läheltä piti -tilanne, kun Ferrari-kuski tuli ulos varikolta. Perez otti tiukasti paikkansa kolmosena, mutta Sainz oli turva-autojärjestyksen määrittävän viivan kohdalla edellä. Tämä menee tuomariston tutkintaan.

Kierros 18/50: Perezille kävi huono tuuri ajoituksen kanssa. Hän oli ainoa kärkikuski, joka ehti käydä varikolla ennen turva-auton tuloa. Näin Leclerc ja Verstappen pääsevät keulimaan hänen edelleen.

Kierros 17/50: Kaikki mediumrenkailla olleet kuskit tulevat turva-auton aikana renkaanvaihtoon. Kovilla aloittaneet Magnussen, Hamilton ja Hülkenberg eivät tee stoppia. Nyt he ovat peräkkäin sijoilla kuusi, seitsemän ja yhdeksän. Bottas jää nyt näiden taakse kymmenenneksi.

Kierros 16/50: Nicholas Latifin Williams on seinässä...turva-auto tulee radalle. Latifi ei pysynyt ratamuurien välissä myöskään eilisessä aika-ajossa. 

Kierros 15/50: Ferrarilta sanotaan Leclercille, että tehdään varikkokäynti ohitusta varten, mutta kun Perez tulee edeltä sisään, monacolainen jää radalle. Samoin tekee Sainz. Red Bull laittaa Perezille kovat renkaat, joten nyt on Ferrarilla iskunpaikka.

Kierros 14/50: Bottas nousee komeasti ohi Oconista! Alfa Romeo -kuski hyödyntää avattavan takasiiven edun Alpine-kuljettajaan ja nousee seitsemänneksi.

Kierros 13/50: Kärjessä tilanne ennallaan: Perez, Leclerc, Verstappen ja Sainz yhdessä jonossa. Russell on jäänyt 11 sekuntia, sitten Alonson johtama letka 9 sekuntia Mercedeksen takana. Alfa Romeon Zhou sai viiden sekunnin aikarangaistuksen alun osumasta Ricciardoon.

Kierros 12/50: Ocon käy Alonson edellä, mutta oikaisemisen ansiosta. Joutuu päästämään tämän takaisin edelleen.

Kierros 11/50: Magnussen lähtee ohitukseen Bottaksesta, mutta Alfa Romeo -kuski puolustaa tanskalaisen kauemmas.

Kierros 8/50: Perez johtaa Leclercia 2,5 sekunnilla. Verstappen roikkuu Ferrarin perässä kolmantena. Sainz on jäänyt hiukan Verstappenista. Bottas kisaa nyt keskenään taistelevia Alpinen autoja vastaan. Näiden nokittelu käy hyvin suomalaiselle, mutta Magnussen on myös aivan kiinni Bottaksessa!

Kierros 7/50: Alonso nousee Oconin ohi kuudenneksi. Helpolla ei espanjalainen tallikaveristaan eroon pääse.

Kierros 6/50: Bottas kertoo pidon heikentyneen ja pyytää tiimiä tutkimaan auton tilanteen. Hetken päästä hän kuitenkin sanoo, että nyt auto tuntuu taas normaalista. Kyse saattoi olla vain kiinni tarttuneesta irtoromusta.

Kierros 5/50: Ocon ja Alonso käyvät kovaa taistelua keskenään. Osumakin käy lähellä. Bottas toteaa tiimiradiossa, että hänellä on paremmin vauhtia kuin edellä ajavilla.

Kierros 4/50: George Russell ohittaa Mercedeksellä Alpine-kuski Esteban Oconin ja nousee viidenneksi. Ocon ja tallikaverinsa Fernando Alonso ovat nyt Bottaksen edellä.

Kierros 1/50: Bottaksen tallikaveri Zhou osuu yhteen McLaren-kuski Ricciardon kanssa ja putoaa viimeistä edelliseksi.

Lähtö! Max Verstappen nousee päättäväisesti Carlos Sainzin ohi kolmanneksi. Sergio Perez pitää kärjessä Charles Leclercin takanaan. Valtteri Bottas saa siistin lähdön ja pitää kahdeksannen sijansa. Lewis Hamilton nousee yhden sijan 14:nneksi.

Klo 20.03: Lämmittelykierros on ajettu ja nyt asettaudutaan lähtöruudukkoon!

Klo 19.58: Kaikki kuskit lähtevät kisaan keskikovilla renkailla lukuun ottamatta Kevin Magnussenia, Lewis Hamiltonia ja Nico Hülkenbergiä, joilla on kovat renkaat.

Klo 19.46: Ferrarin mukaan Sainzin auton pitäisi olla kunnossa. Ongelma oli polttoainejärjestelmässä.

Klo 19.31: AlphaTaurin Yuki Tsunoda jää pois myös kisasta. Pahat tekniset ongelmat autossa jatkuvat.

Klo 19.05: F1-toimittaja Will Buxton raportoi ongelmista Ferrarin pilttuussa. Carlos Sainzin autossa ei ole kaikki kunnossa.

Klo 19.00: Saudi-Arabian GP:n alkuun on tasan tunti, joten viimeistään nyt on hyvä alkaa asettautua illan kuumaan kisaan. Valtteri Bottaksen lähtökohdat kisaan ovat hyvät, mutta taustalla piilee epäilys viikko sitten ajetun Bahrainin GP:n lähdön ongelmista. Bottas uskoo, että Alfa Romeo on saanut ratkaistua kytkimen ongelman.

Viime kauden tallikaveri Lewis Hamilton lähtee kisaan vasta 15. lähtöruudusta. Mercedeksellä olisi mahdollisuus tehdä autoon muutoksia ottamalla Hamiltonin starttaamaan kisaan varikolta. Seuraamme tarkasti myös Mercedeksen ratkaisua ennen kisan alkua.

Lue myös:

    Uusimmat