Lewis Hamiltonilta karmea moka viimeisillä kierroksilla – näin Red Bullin musta päivä kääntyi sittenkin voitonjuhliksi

F1-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajettiin kiperäksi paikaksi osoittautuneella Azerbaidzhanin Bakun katuradalla. MTV Urheilu seurasi dramaattista kisaa hetki hetkeltä.

Liveseuranta:

Azerbaidzhanin GP (51 kierrosta):

Kisan lopputulokset:
1. Perez, Red Bull
2. Vettel, Aston Martin
3. Gasly, AlphaTauri
4. Leclerc, Ferrari
5. Norris, McLaren
6. Alonso, Alpine
7. Tsunoda, AlphaTauri
8. Sainz, Ferrari
9. Ricciardo, McLaren
10. Räikkönen, Alfa Romeo
...
12. Bottas, Mercedes
16. Hamilton, Mercedes

Verstappen, Red bull keskeytti

MAALI! Sergio Perez ajaa Red Bullille voiton ja hän joutuu jättämään auton heti radan varteen ilmeisesti riittävän bensamäärän varmistamiseksi. Sebastian Vettel on toinen ja Pierre Gasly kolmas! Mercedes jää kokonaan ilman pisteitä.

Kierros 51/51: Hurjaa taistelua palkintosijoista! Vettel on kakkonen, Leclerc ja Gasly ohittelevat toisiaan kolmossijalle! Kimi Räikkönen on 10:s, Bottas 12:s. Hamilton nilkuttaa sijalla 16 eli viimeisenä mukanaolijana.

Klo 17.14: Lewis Hamilton haastaa uusintastartissa ja nousee jo Sergio Perezin ohi, mutta ajaa ykkösmutkan suoraksi! Mercedeksen jarrut savusivat rajusti jo startissa, mutta nyt kävi pahemman luokan moka.

Klo 17.10: Autot suuntaavat lämmittelykierrokselle. Perezilla on allaan kovat renkaat, samoin McLarenin Norrisilla ja Ricciardolla. Muilla pehmeät.

Klo 17.09: Minuutti uusintalähtöön.

Klo 17.06: Nicholas Latifi on tuloslistalla Valtteri Bottaksen edellä kaiketi siitä syystä, että Williams käski hänen erehdyksessä pysyä radalla, kun hänen olisi pitänyt seurata turva-autoa varikon portista sisään.
– "Pysy ulkona" tarkoittaa, että "pysy radalla", Latifi kouluttaa kisainsinööriään. Tästä on tulossa rangaistus.

Klo 17.04: Nyt tuli tieto, että kisa jatkuu lähtöruudukosta.

Klo 16.56: Kisa jatkuu klo 17.10 Suomen aikaa.

Klo 16.54: Pirellin autourheilujohtaja Mario Isola on nyt suosittu juttukumppani varikolla. Red Bull -pomo Helmut Marko tenttaa italialaisvalmistajalta, miten renkaat voivat räjähtää tällä tavalla ilman varoitusta.

Klo 16.50: FIA:n Masi saa puhelun McLarenilta, jonka mukaan AlphaTaurin Yuki Tsunoda ei hidastanut riittävästi tuplakeltaisten lippujen aikana. Masi vastaa, että hänen näkemyksensä mukaan jokaikinen kuski syyllistyi samaan. Hän ei anna mitään saumaa protesteille.

Klo 16.41: Vielä saadaan yksi käänne tähän päivään. Kisan viimeiset kaksi kierrosta aiotaan ajaa uusintalähdöllä. Red Bullin varikkomuurin keskustelu kuuluu tv-lähetykseen. Tallipäällikkö Christian Horner kertoo Helmut Markolle, että kyseessä oli sama rengas eli vasen takarengas, joka poksahti myös Strollin autosta. Pian lähetyksessä kuuluu Hornerin ilmoitus FIA:n kilpailujohtaja Michael Masille, ettei Red Bullin datassa näkynyt mitään viitteitä tulevasta rengasrikosta. Mitään tärinää tai muuta signaalia ei ollut ilmassa ennen kuin rengas yhtäkkiä hajosi. Red Bull vinkkaa samalla Masille, että nyt kannattaa keskeyttää kisa punaisille lipuilla ja antaa muille mahdollisuus renkaidenvaihtoon.

Kierros 49/51: Red Bullille oli tarjolla ensimmäinen kaksoisvoitto sitten Malesian GP:n 2016, jossa Daniel Ricciardo voitti ja Max Verstappen oli toinen. Voitto on tulossa nytkin, mutta MM-taistelun kannalta tämä tulos oli nyt todella iso isku Red Bullille. Pisteitä on edelleen tulossa enemmän kuin Mercedekselle. Jättipottikin oli tarjolla.

Kierros 47/51: Punainen lippu! Romua on radalla niin paljon, ettei kisaa taideta jatkaa loppuun. Sergio Perez on tuomassa Red Bullille kisavoiton Lewis Hamiltonin edellä. Ja Sebastian Vettel on kolmas!

Kierros 46/51: Max Verstappenin rengas räjähtää! Upea kisavoitto valuu hollantilaiselta hukkaan. Auto on seinässä ja keula palasina.

Kierros 45/51: MM-pisteille kärkiviisikon takana ovat tällä hetkellä ajamassa: 6) Leclerc, 7) Tsunoda, 8) Norris, 9) Sainz ja 10) Ricciardo. Ennen Räikköstä on Alonso.

Kierros 44/51: Seuraavana Bottaksen kimpussa on Russell. Todella pahasti lipsuu nyt Mercedes-kuskilla. Toivotaan, ettei tästä tule uutta Imolaa Russellin kanssa...

Kierros 43/51: Verstappen johtaa Perezia tasan neljällä sekunnilla. Hamilton on sekunnin meksikolaisen takana. Vettelin ero kärkeen 7,7 sekuntia. Gasly on jäänyt neljä sekuntia Vettelistä.

Kierros 42/51: Kuvayhteydet Pasilaan ovat poikki kovan ukkoskuuron takia. Cmore.fi-suoratoistopalvelun onboard-kamerat ovat ainoat kuvat, jotka tänne välittyvät. Bottas on nyt pudonnut jo molempien Alfa Romeoiden takia sijalle 15.

Kierros 37/51: Vettel ajaa kuin uudelleensyntynyt! Saksalainen paahtaa nyt Gaslyn ohi kisan neljänneksi!

Kierros 36/51: Hamilton haastaa uusintalähdössä tiukasti Perezin, muttei ihan riitä. Vettel ohittaa Leclercin! Tämä maistuu varmasti entiselle Ferrari-kuskille. Bottas putoaa hetkessä sijalta yhdeksän sijalle 13, jopa Kimi Räikkösen taakse.

Kierros 35/51: Turva-auto poistuu radalta. Kohta mennään taas.

Kierros 35/51: Mick Schumacher käy varikolla, mutta se menee Haasilta pieleen. Saksalaiskuskille huudetaan heti perään, että auto seis. Joko pyörä jäi irti tai renkaat menivät sekaisin...

Kierros 34/51: Koko joukosta Leclercilla on ainoana pehmeät renkaat, kaikilla muilla kovat. Nyt on varikko auki, jos joku haluaa tulla renkaidenvaihtoon.

Kierros 33/51: Punaisia lippuja ei otettu käyttöön, sillä Strollin auto on näkyvällä paikalla pääsuoralla. Turva-auto vetää letkaa, eikä tämä siivousoperaatio näytä nyt kovinkaan ripeältä.

Kierros 31/51: Stroll ajaa lopulta itse seinään! Turva-auton odottelu ei tuottanut hänelle tulosta, vaan renkaat pettivät 31 kierroksen jälkeen. Auton keula on pahasti romuna, mutta kuski on onneksi kunnossa. Koko pääsuoran leveydeltä on irronneita palasia.

Kierros 26/51: Verstappen johtaa Perezia 5,2 sekunnilla. Hamilton on jäänyt 7 sekuntia kärjen taakse. Stroll ajelee edelleen nelossijalla hyviä kierroksia starttiin ottamillaan kovilla renkailla. Bottas on pudonnut 2,5 sekunnin päähän 9. sijalla olevasta Norrisista. Räikkönen on tallikaverinsa Giovinazzin takana 15:ss.

Kierros 25/51: Mazepin ulkoilee mutkassa 4. Pääsee jatkamaan. Strollia pidetään nyt radalla ihan pelkästään turva-autoa odotellen.

Kierros 24/51: Keltaiset liput vilahtavat, mutta katoavat saman tien. Bottas kävi hetkellisesti leveänä mutkassa 16. Hamilton kertoo radiossa, ettei pysy Perezin perässä.

Kierros 21/51: Perez kertoo Hamiltonin tulevan turkasen kovaa perästä. Hamilton puolestaan kertoo radiossa, ettei meinaa pysyä meksikolaisen perässä.

Kierros 20/51: Verstappen johtaa Perezia reilulla kolmella sekunnilla. Hamilton on aivan Perezin kannassa. Bottas edelleen kymmenentenä eikä vauhti riitä ainakaan vielä haastamaan McLaren-kuski Norrisia yhdeksännestä paikasta.

Kierros 19/51: Vettel tulee varikolle. Tulee takaisin seitsemänneksi Tsunodan eteen.

Kierros 18/51: Vettel ajaa kärjessä edelleen hyviä kierrosaikoja. Hän petaa parhaillaan paikkaa noin 8. sijalle, kun palaa radalle varikolta.

Kierros 15/51: Räikkönen kävi niin ikään varikolla ja palaa radalle sijalla 15.

Kierros 14/51: Perezin stoppi ei mene aivan nappiin, mutta silti hän ennättää radalle Hamiltonin eteen. Red Bullilla kaksoisjohto (kunhan Vettel väistyy pian varikolle)! Kaikki ovat ottaneet varikolta siis kovat renkaat, joten näillä mennään nyt mitä todennäköisimmin loppuun asti. Turva-autotilanteet toki sotkevat heti suunnitelmat.

Kierros 13/51: Verstappen nousee 1,9 sekunnin stopilla kisan kärkeen! Perez ajaa sillä välin kisan nopeimman kierroksen ja tulee seuraavaksi varikolle.

Kierros 12/51: Mercedes ottaa Hamiltonin ja Bottaksen peräjälkeen varikolle. Kaikki menee kivuttomasti. Hamilton palaa radalle Sebastian Vettelin taakse neljänneksi, Bottas putoaa Norrisin taakse 10:nneksi.

Kierros 11/51: Hamilton ei pääse Red Bulleilta karkuun. Verstappen on alle sekunnin päässä, Perez 2,5 sekuntia takana. 

Kierros 10/51: Leclerc tulee kärkiviisikosta ensimmäisenä varikkokäynnille. Hän palaa radalle Räikkösen eteen 10:nneksi.

Kierros 9/51: Bottas nousee yhdeksänneksi Alonson tultua varikolle.

Kierros 8/51: Seuraavaksi myös Sergio Perez ohittaa Leclercin. Verstappen raportoi varikolle, että edellä ajavalla Hamiltonilla on ongelmia auton tasapainon kanssa. Mercedeksellä ei ole helppoa tänäänkään.

Kierros 7/51: Max Verstappen ohittaa Charles Leclercin ja pääse nyt ajamaan tuulta halkovaa Hamiltonia kärjessä. Eroa kärkikaksikon välillä on vain 1,2 sekuntia.

Kierros 6/51: Norris on pudonnut Bottaksen taakse. Häntä kehotetaan ohittamaan tämä, mutta se ei ole Norrisin mukaan helppoa: "Hän kylläkin tekee paljon virheitä, joten ehkä siihen on mahdollisuus", britti vastaa.

Kierros 4/51: Esteban Ocon joutuu kurvaamaan Alpinensa varikolle. Hänen kisansa päättyy tehojen puutteeseen.

Kierros 3/51: Hamilton nousee Leclerc ohi kisan kärkeen.

Lähtö: Kisa saadaan käyntiin erittäin siististi. Ei isoja osumia radan alun 90 asteen mutkissa. Sergio Perez nousee kaksi sijaa neljänneksi ohi Sainzin ja Gaslyn. Alonso ohittaa Tsunodan 7:nneksi. Vettel ja Bottas pääsevät Norrisin ohi tämän jäätyä mutkassa pussiin. Vettel ohittaa myös Bottaksen, joten Valtteri on edelleen kymmenes. Alfa Romeon Giovinazzi nousi peräti viisi sijaa, mutta tulee varikolle heti seuraavilla kierroksilla. Hidastus kertoo, että Stroll ja Schumacher osuivat startissa yhteen.

Klo 15.01: Pirelli mukaan oletettava taktiikka kärjelle on aloitus pehmeillä renkailla ja vaihto koviin kierroksilla 11-15. Räikkönen on ensimmäinen kuski, joka on valinnut alleen keskikovat renkaat. Viimeisestä rivistä starttaavalla Lance Strollilla on ainoana kovat renkaat.

Klo 15.00: Renkaanlämmittelet otetaan pois ja autot suuntaavat järjestäytymiskierrokselle.

Klo 14.42: Bakussa vietetään ennen kansallislaulua hiljainen hetki hiljattain menehtyneen entisen FIA-puheenjohtaja Max Mosleyn sekä tänä aamuna poisnukkuneen McLaren-omistaja Mansour Ojjehin muistolle.

Klo 14.41: Ilman lämpötila on tällä hetkellä hieman alle 25 astetta. Se on pari astetta viileämpi kuin eilisissä aika-ajoissa. Radan pinta on  sen sijaan pilvipeitteen ansiosta 10 astetta viileämpi kuin lauantaina.

Klo 14.35: Max Verstappen on saanut kilpailunjohdolta luvan vaihtaa kisarenkaansa toiseen käytettyyn pehmeään settiin. Hänen aika-ajorenkaisiinsa tarttui maalia lauantain punnituksen yhteydessä.

Klo 14.34: Williamsin George Russell kertoo tiimiradiossa olleensa erittäin lähellä ajaa mutkassa 15 seinään jo lämmittelyajon aikana.

Klo 14.15: Tervetuloa seuraamaan formula ykkösten kauden kuudetta osakilpailu, joka ajetaan Azerbaidzhanin pääkaupungin Bakun kaduilla. Lähtöjärjestyksestä tuli lauantain lukuisten punaisten lippujen takia varsin poikkeuksellinen, kun Valtteri Bottas jäi vasta kymmenenteen lähtöruutuun. Paalupaikalta starttaa Ferrarin Charles Leclerc rinnallaan Mercedeksen Lewis Hamilton.

Lue myös:

    Uusimmat