Murhasyytteet luettiin oikeudessa – syyttäjän mukaan 19-vuotias kuoli veitseniskuihin, syytetty pakeni ikkunasta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus aloittaa tänään Vantaan Myyrmäessä helmikuussa tapahtuneen henkirikoksen käsittelyn.

Poliisi tutki asunnossa tapahtunutta henkirikosta tappona, mutta syyttäjä luki teosta epäillylle 28-vuotiaalle miehelle murhasyytteet.

Uhri on 19-vuotias mies ja syytetyn kaveri. Rikos tapahtui uhrin kotona.

Syyttäjä kertoi istunnon alussa, että syytetty löi uhria yli 12 kertaa suurikokoisella veitsellä. 

Uhri makasi aluksi sängyllä, mutta pääsi pakenemaan olohuoneeseen. Syyttäjän mukaan kaksi iskuista lävisti uhrin sydämen. Hän kuoli olohuoneeseen, jolloin syytetty pakeni ikkunan kautta.

Syyttäjä nosti esiin, että rikos on poikkeuksellisen törkeä, sillä se kohdistui yllättäen puolustuskyvyttömään uhriin. Syyttäjä vaatii myös, että syytetty määrätään mielentilatutkimukseen.

Rikoksen uhrin omaiset vaativat syytetyltä korvauksia. Uhrin veli saapui käräjäoikeuteen henkilökohtaisesti.

Kiistää syytteet

Syytetty saapui oikeuteen vankilan t-paitaan ja collegehousuihin pukeutuneena, eikä peitellyt kasvojaan. Hän kiistää syyllistyneensä murhaan ja tappaneensa uhrin.

Syytetty kertoi olleensa kyllä paikalla, mutta hänen mukaansa tapahtumat etenivät eri tavalla. Syytetyn mukaan uhri hyökkäsi hänen kimppuunsa. Syntyneessä kamppailutilanteessa hän sai veitsen haltuunsa ja muistaa puolustautuneensa sillä yhden iskun verran. Sen jälkeen hän poistui asunnosta.

Syyttäjän mukaan syytetty asusteli uhrin asunnolla jo jonkin aikaa ennen tekopäivää, vaikka hänellä oli omakin osoite Helsingin puolella. Syyttäjä nosti esiin myös, että syytetyn vastaukset ovat vaihdelleet tutkinnan vaiheissa ja tämä kertoi oikeudessa ensimmäistä kertaa joutuneensa itse hyökkäyksen kohteeksi.

Meidän käsityksemme on, että he ovat olleet tapahtuma-aikaan kahdestaan. Asunto oli 30 neliön yksiö. Se on ollut tavanomainen illanvietto, mutta sen aikana vastaaja on alkanut uhkailemaan asianomistajaa. Asianomistaja on illan aikana soittanut ystävälleen ja kertonut tästä uhkailusta, että vastaaja uhkaa tappaa hänet, syyttäjä sanoi.

Tapahtumien kulusta kertoo ylipäätään se, että uhri sai vammoja sekä rintakehään että selkään, syyttäjä sanoi. Lisäksi hänellä oli puolustautumisvammoja.

– Vastaajalle on kyllä aiheutunut viiltohaava kämmeneen, mutta se on syntynyt kun hän on itse käyttänyt veistä. Veitsi on lipsahtanut hänen kämmeneensä. Hänen täällä esiin tuomansa selitys ei pidä paikkaansa.

Kertoi rikoksesta todistajille

Syyttäjän mukaan ei ole myöskään mitään merkkejä siitä, että asunnossa olisi ollut muita henkilöitä, kuin uhri ja syytetty.

Mies poistui asunnolta junalla Helsinkiin, mutta palasi Myyrmäkeen myöhemmin samana päivänä. Syyttäjän mukaan hän kertoi henkirikoksesta todistajana kuultavalle henkilölle todeten, että hänellä on yhä veriset vaatteet päällään.

Oikeudessa näytettiin kuva syytetyn hupparissa. Siinä on runsaasti suuria veritahroja ja pienempiä roiskeita rinnassa, hihoissa ja selässä. Syyttäjän mukaan verta löytyi poliisin tutkimuksissa myös syytetyn piposta, kengistä, huivista, housuista ja paidasta.

Syytetyn puolustus nosti kuvien katselun yhteydessä esiin, ettei niiden perusteella voi vielä tehdä suuria johtopäätöksiä siitä, mitä on oikein tapahtunut.

Syyttäjän mukaan todistajat soittelivat asiasta eri henkilöille ja yrittivät tavoittaa uhria tämän asunnolla. 

Kun se ei onnistunut, he soittivat hätäkeskukseen. Toiset todistajat taas pidättelivät syytettyä Myyrmannin kauppakeskuksella, kunnes poliisi tuli paikalle ja otti heidät kaikki kiinni. Syyttäjän mukaan tässä oli kyse kielimuurista ja siitä, että tapahtumien kulku oli epäselvä.

Syytetyllä ei ole aiempaa rikostaustaa ainakaan viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

Käräjäoikeuden on tarkoitus käsitellä tapausta vielä kahtena muunakin päivänä. Viimeinen käsittelypäivä on alustavasti 28. toukokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat