Helsingin Kallion asuntolamurhasta luettiin syytteet: Kaksi pikkutyttöä menetti isänsä julmassa teossa – uhrilla oli yli sata pistohaavaa

Nelikymppiselle miehelle luettiin tänään syyte murhasta Helsingin käräjäoikeudessa. Henkirikos tapahtui Helsingin Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa maaliskuun alussa.

Syytteen mukaan mies tappoi uhrin tahallaan lyömällä häntä lukuisia kertoja veitsellä, saksilla ja haarukalla päähän, kaulaan, niskaan, eri puolille vartaloa sekä raajoihin. Uhri seisoi teon alkaessa, mutta pian lyöntien alettua hän kaatui lattialle. Tekijä jatkoi silti lyöntejään.

Uhri pyysi syytettyä lopettamaan väkivallan, mutta mies ei kuunnellut. Lopulta tekijä lähti asunnosta ja jätti uhrin verta vuotavana asunnon lattialle makaamaan.

Uhrille aiheutui teosta yhteensä 106 pisto- ja viiltohaavaa. Vakavimmat vammat kohdistuivat aivoihin, keuhkoihin ja munuaiseen. Lopulta uhri kuoli verenvuotoon ja ilmarinnasta aiheutuneeseen hapenpuutteeseen.

Syyttäjän mukaan henkirikos tehtiin erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Syytetty myönsi esitutkinnassa lyöneensä uhria joitakin kertoja saksilla ja veitsellä. Hän kiistää kuitenkin murhan.

Nainen ei soittanut apua

Jutussa on syytettynä myös 31-vuotias nainen, jota syytetään pelastustoimen laiminlyönnistä.

Syytteen mukaan nainen tiesi uhrin olevan hengenvaarassa, mutta hän ei silti soittanut hätäkeskukseen tai hakenut tälle apua. 

Nainen oli paikalla asunnossa, kun henkirikos tapahtui, mutta hän ei puuttunut tilanteeseen tai auttanut uhria millään tavalla. Teon jälkeen nainen lähti asunnosta yhdessä syytetyn kanssa.

Nainen ja mies menivät kauppaan vähän matkan päähän ja palasivat sitten takaisin asuntola-alueelle. Heidän liikkeensä tallentuivat valvontakameroihin.

Naista epäiltiin aluksi murhasta

Henkirikos tapahtui Kalliossa Diakonissalaitoksen asumisyksikössä 2.-3. maaliskuuta välisenä yönä. Asuntolasta soitettiin hätäkeskukseen, kun yhdestä asunnosta löytyi kuollut mies. Hätäkeskus hälytti paikalle poliisin.

Kolmekymppinen nainen otettiin kiinni heti seuraavana päivänä 3. maaliskuuta. Aluksi häntä epäiltiin murhasta.

Murhasta syytetty mies otettiin kiinni vasta neljä päivää teon jälkeen.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta ja naiselle sakkoja.

Syytetty haluaa mielentilatutkimukseen

Nelikymppinen mies kiistää syyllistyneensä murhaan. Hänellä ei ollut oman kertomansa mukaan tarkoitus surmata uhria. Mies myöntää syyllistyneensä vain törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Miehen mukaan uhrin viiltohaavat olivat pinnallisia eivätkä ne yksittäisinä aiheuttaneet uhrin kuolemaa. Uhri kuoli verenvuotoon.

Syytetyn mukaan tilanne asuntolassa sai alkunsa, kun uhri tavoitteli ensin veistä. Syytetty sai teräaseen käteensä ja ryhtyi puolustautumaan.

Miesten välille oli puhjennut riita, koska tekijän mukaan uhri oli varastanut häneltä aikanaan rahaa ja kohdellut väkivaltaisesti hänen kaverinsa vaimoa.

Syytetty vaatii päästä mielentilatutkimukseen.

"Tilanne oli järkyttävä"

Myös 31-vuotias nainen kiistää syytteen pelastustoimen laiminlyönnistä. Nainen ei uskaltanut hälyttää apua asunnossa eikä myöskään sen jälkeen, kun hän poistui paikalta tekijän kanssa. 

Naisen mukaan tilanne ja tapahtuma kokonaisuudessaan oli järkyttävä. Siinä vaiheessa, kun hän oli sellaisessa tilanteessa ja kunnossa, että hänen olisi pitänyt hankkia apua, uhri oli hyvin mahdollisesti ehtinyt jo kuolla.

Naisen puolustuksen mukaan kuoleman jälkeen pelastustoimen laiminlyönti ei ole enää rangaistavaa.

8:31
Miksi henkirikokset raaistuvat, sisäministeri Ohisalo? "Täytyy tunnustaa, että hyvinvointivaltio epäonnistuu"

Uhrilta jäi kaksi pientä lasta

Henkirikoksen uhriksi joutuneella miehellä oli 4- ja 5-vuotiaat tyttäret sekä 13-vuotias tytär. Miehen entinen vaimo ja kahden nuoremman tyttären äiti vaatii syytetyltä kärsimyskorvauksia 10 000 euroa ja 2000 euroa hautajaiskuluista.

Naisen mukaan ex-puolisoilla oli yhä läheinen yhteys, vaikka he olivat jättäneet avioerohakemuksen. Puolisot huolehtivat yhdessä lapsista ja isä osallistui kykyjensä mukaan perheen elatukseen.

Ex-vaimo kirjoitti oikeudelle, että hänen entisen puolisonsa kuolema erityisen raa'alla tavalla on aiheuttanut hänelle kärsimystä ja voimakasta pahaa oloa. Erityisen pahalta ex-vaimosta on tuntunut lasten puolesta, jotka jäivät isättömiksi.

Jokainen uhrin kolmesta lapsesta vaatii syytetyltä 15 000 euroa korvausta kärsimyksestä. Lisäksi syytetyltä vaaditaan kaikkien kolmen lapsen osalta korvausta menetetystä elatuksesta siihen asti, kunnes jokainen tytöistä on täyttänyt 18 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja