Mainos

MTV Norjassa: Sukellusta turmaluolassa ei haluta kieltää

Norjalaiset eivät halua kieltää sukeltamista vaarallisessa Plurdalenin luolastossa, jossa kuoli kaksi suomalaista sukeltajaa kuun alussa. Paikalla valmistaudutaan parhaillaan suomalaisten ruumiiden nostamiseen.

Paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Kari Lumikero kertoo kyselleensä sekä paikallisilta että pelastusoperaatioon osallistuneilta, eikö vaarallista sukeltamista luolastoon pitäisi valvoa, rajoittaa tai kieltää.

– Kukaan ei halua kieltää tätä, ei esimerkiksi nosto-operaatiosta vastaava paikallispoliisi Sturla Storrö. Kaikkien mielestä ihmisillä pitää olla mahdollisuus harjoittaa tällaisia extreme-lajeja. Lisäksi sukeltajien mainittiin tuovan turisteja alueelle, kertoo Lumikero puhelimitse paikan päältä.

Suomalaisten ruumiita yritetään nostaa joko huomenna tai ylihuomenna. Tänään on tehty valmisteluja.

– Luolastoon vie kaksi suuaukkoa. Suomalaiset sukelsivat lammen kautta, mutta pelastajat menevät toisen suuaukon kautta, jossa on ensin 300-400 metriä pitkä kapea ja kuiva käytäväluola. Sukellus alkaa vasta avoluolasta pohjavesikorkeudelta, Lumikero kertoo.

Nosto-operaatioon osallistuu tavalla tai toisella yhteensä 25 sukellusalan ammattilaista. Heistä kolme on brittejä, jotka nostivat jo vuonna 2006 luolaan kuolleen norjalaisen sukeltajan. Britit sukeltavat 110-130 metrin syvyyteen hakemaan suomalaisia, muut auttavat heitä muun muassa kuljettamalla välineistöä matalammalla luolastossa.

– Sukellusryhmän vetäjä Mark Doughertyn mukaan teoriassa on mahdollista, että suomalaisia ei saada ylös tai heitä ei löydy. Vesi on todella kylmää, mutta kirkasta, näkyvyys on jopa 40 metriä.

Ainakin toinen suomalaisuhri on jäänyt kiinni luolaan.

Jos ruumiit saadaan syvyyksistä pois, ruumiit täytyy vielä saada kapean kuivakäytävän läpi maan pinnalle.

Lisää MTV3-kanavalla kello 19.00 Seitsemän UutisissaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.