Vastaamon entinen johto vastustaa liki 9,7 miljoonan vakuustakavarikkoa – ex-toimitusjohtaja vastustaa vaatimuksia, tästä on kyse

3:12
Näin vapaa toimittaja pääsi Vastaamo-kiristyksen jäljille – 32 000 potilaskertomusta poliisille välikäden kautta

Psykoterapiakeskus Vastaamon entinen johto vaatii Helsingin käräjäoikeutta hylkäämään lähes 9,7 miljoonan euron vakuustakavarikon.

Entisen toimitusjohtajan Ville Tapion käräjäoikeuteen toimittaman vastauksen mukaan hän ei ollut tietoinen tietomurroista ennen viime syksyllä tullutta kiristysviestiä.

–  Tapio on tullut vasta (tietoturvayhtiö) Nixun tutkimuksen jälkeen tietoiseksi tutkimuksessa havaituista, 20.12.2018 sekä 15.3.2019 tapahtuneista tietomurroista ja jäljempään tietomurtoon liittyvästä kiristysviestistä, käräjäoikeuden torstaina julkistamassa vastauksessa sanotaan.

Valviralle tehtiin alusta vaarailmoitus maaliskuussa 2019

Kun tietomurto tuli viime syksyllä julkisuuteen, Vastaamon hallitus vapautti Tapion tehtävästään. Tiedotteessa sanottiin näyttävän ilmeiseltä, että Tapio on tullut tietoiseksi tietomurrosta maaliskuun hyökkäyksen jälkeen.

Tapion mukaan Valviralle tehtiin alustava vaarailmoitus, kun Vastaamon toiminnanohjausjärjestelmä maaliskuussa 2019 kaatui.

Ilmoituksen mukaan viitteitä potilasturvallisuuden vaarantumisesta ei ollut.

Ilmoituksen perusteella Valvira kirjasi asiassa asiakastietolain mukaisen poikkeamailmoituksen ja totesi loppuraportin toimittamisen riittävän jatkotoimeksi, vastauksessa sanotaan.

Vakuustakavarikon lisäksi Tapio pyytää käräjäoikeutta hylkäämään kaikki uuden omistajan vaatimukset. Tapio katsoo, ettei uudella enemmistöomistajalla ole oikeutta kaupan purkuun. Näkemys aiheutuneesta vahingosta perustuu Tapion mukaan spekulaatioon.

–  Hakija ei ole hakemuksessaan yksilöinyt yhtäkään vahinkoa, joka sille olisi aiheutunut, puhumattakaan siitä, että hakija olisi esittänyt väittämistään vahingosta näyttöä.

Vaatimuksia vastustavat myös ex-toimitusjohtajan vanhemmat

Hallintayhtiön vaatimuksia vastustavat Ville Tapion lisäksi hänen vanhempansa. Ennen yrityskauppaa Tapion perhe omisti Vastaamon kokonaisuudessaan, ja yrityskaupan jälkeenkin Ville Tapio ja tämän äiti jatkoivat yhtiössä omistajina.

Uusi omistaja vaatii kaupan purkuaHelsingin käräjäoikeus määräsi lähes 9,7 miljoonan euron vakuustakavarikon viime lokakuussa. Takavarikkoa vaati Vastaamon osakkeista 70 prosenttia touko-kesäkuussa 2019 ostaneen Intera Partnersin hallintayhtiö PTK Midco.

Hallintayhtiö perusteli vakuustakavarikkoa muun muassa vaatimuksellaan purkaa kauppa ja saada maksettu kauppahinta takaisin. Vastaamon entinen johto antoi hallintayhtiön mukaan virheellistä tietoa Vastaamon tietoturvasta.

Yhtiön mukaan se ei olisi tehnyt kauppaa, jos se olisi tiennyt tietomurrosta.

6:44
MTV kävi Vastaamo-murtajaa jahtaavan valkohattuhakkerin kotona – tällaisia tietoja mahdollisesta tekijästä on löydetty

Varastetussa tietokannassa kymmenientuhansien tiedot

Vastaamo tiedotti julkisesti viime lokakuun lopulla, että se oli joutunut tietomurron ja kiristyksen kohteeksi, minkä seurauksena sen asiakkaiden luottamuksellisia tietoja oli joutunut vääriin käsiin.

Sittemmin useat ihmiset ovat kertoneet saaneensa tietomurtoon liittyviä henkilökohtaisia kiristysviestejä.

Varastetussa tietokannassa oli kymmenientuhansien ihmisten tiedot.

Vastaamo teki poliisille rikosilmoituksen tietomurrosta syyskuun 29. päivä.

Tästä lähtien keskusrikospoliisi (KRP) on selvittänyt asiaa. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Joulukuussa KRP kertoi STT:lle tutkivansa, onko Vastaamon työntekijöitä syyllistynyt tietosuojarikokseen.

Uusi omistaja teki tutkintapyynnön

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa, että Vastaamon nykyinen omistaja Intera Partners on tehnyt poliisille tutkintapyynnön yrityskaupasta, jossa yhtiö myytiin nykyiselle omistajalle.

Lehdellä ei ole tietoa, mitä yrityskauppaan liittyvää asiaa tutkintapyyntö koskee.

Intera Partners ei ole kommentoinut HS:n tietoja STT:lle.

Kela purkaa lääkinnällisen kuntoutuksen sopimuksiaKela kertoi tällä viikolla purkavansa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen sopimuksia Vastaamon usean toimipisteen kanssa. Kelan mukaan on selvinnyt, että osa Vastaamon terapeuteista ei täytä vaatimuksia, jotka terapeuteille on asetettu vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen yksilöterapian kilpailutuksessa.

Kela kertoi sopimusten purkamisen vaikuttavan noin sadan asiakkaan käynnissä oleviin terapioihin.

5:19
MTV haastatteli Vastaamon väliaikaisena toimitusjohtajana toimivaa Heini Pirttijärveä marraskuussa – miten yhtiö aikoi palauttaa luottamuksen?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja