MTV:n tiedot: Pikku Huopalahden uhri teki murhaajaltaan salaa abortin ulkomailla – mies oli aiemmin kieltänyt naiselta ehkäisyn

Murharyhmä: Pikku Huopalahden julmassa murhassa kunniaväkivallan piirteitä 9:31
Pikku Huopalahden julmassa murhassa oli kunniaväkivallan piirteitä – tämä kaikki viittaa siihen. Katso keskustelu videolta.

49-vuotias Roohullah Khaleq tuomittiin tällä viikolla elinkautiseen vankeusrangaistukseen viime huhtikuussa Helsingin Pikku Huopalahdessa tapahtuneesta murhasta.

Uhri, 37-vuotias nainen, löydettiin 20. huhtikuuta vakavasti loukkaantuneena parkkihallissa olleesta autosta. Nainen oli ollut noin vuorokauden kateissa, kunnes omaiset löysivät hänet puhelinpaikannuksen avulla.

Hänet löydettiin tajuttomana kuljettajan paikalta ja kuljetettiin sairaalaan, jossa hän kamppaili hengestään kahden viikon ajan. Uhri kuoli vammoihinsa toukokuun alussa.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli kohdistanut vakavaa fyysistä väkivaltaa ja henkistä kontrollointia naisystäväänsä kohtaan vuosien ajan. Murhan motiivina oli parisuhteen päättyminen sekä tieto siitä, että uhrilla oli uusi poikaystävä. Käräjäoikeus kuvaili miestä hyvin mustasukkaiseksi.

Teossa kunniaväkivallan piirteitä

Uhri oli pitkään halunnut erota miehestä ja päättää suhteen, mutta hän pelkäsi miestä. Todistajien mukaan tuomittu oli myös useita kertoja uhannut tappaa naisen.

Poliisin mukaan teossa oli kunniaväkivallan piirteitä, mutta oikeus ei ottanut tähän asiaan kantaan, koska syyttäjäkään ei tuonut tätä syytteessä esiin. 

Rikospaikan Murharyhmässä käsiteltiin tällä viikolla tuoretta elinkautistuomiota.

– Tässä oli piirteitä, jotka viittaavat kunniaväkivaltaan. Mies oli syntynyt Afganistanissa ja siellä talebanit pitävät valtaa ja heillä on naisen asemasta aivan meistä poikkeavat näkökulmat. Poliisi oli tutkinut tässä kunniaväkivallan piirteitä. Mies oli avoimesti kertonut, mikä naisen asema oli perheessä, ja hänen näkemyksensä mukaan naisen piti pukeutua peittävästi. Selvästi naisen asema oli heikompi kuin mitä me ymmärrämme parisuhteen tasa-arvolla, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala sanoo.

– Mies kiisti koko teon, joten sillä (kunniaväkivallalla) ei ollut merkitystä asian kannalta, koska kysymys on motiivista. Jos mies olisi puhunut motiivista, hän olisi samalla myöntänyt koko teon, joten tästä asiasta ei päästy keskustelemaan, Rainiala lisää.

– Olisi ollut ehdottomasti tärkeää kirjata tuomioon kunniaväkivalta, koska tässä oli selvästi loukattu suvun ja miehen kunniaa, kun sharialain mukainen vaimo halusi erota miehestä. Meillä on huomattava määrä kunniaväkivaltaa, ja siitä olisi tärkeää puhua, rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoo.

Teki salaa abortin

MTV Uutisten tietojen mukaan murhan uhriksi joutunut 37-vuotias nainen kävi ystäviensä avustuksella tekemässä mieheltä salaa abortin Englannissa pari kolme vuotta sitten, koska nainen ei halunnut synnyttää kaksoslapsia miehelle. Mies oli aiemmin kieltänyt naiselta ehkäisyn ja hän halusi lapsia.

Naisen raskaus oli edennyt yli 20. viikolle ja keskeyttäminen ei olisi ollut Suomen lain mukaan mahdollista. Englannissa raskauden keskeyttäminen on mahdollista 24. viikkoon asti. 

Suomessa abortti kirjattiin myöhemmin tietokantaan keskenmenona, vaikka lääkäri oli nähnyt, että keskeyttäminen oli tehty lääketieteellisesti. 

Murhasta tuomittu mies luuli oikeudenkäyntiin asti naisen saaneen keskenmenon. Vasta oikeudessa hänelle selvisi totuus siitä, että nainen oli tehnyt häneltä salaa abortin.

Abortin jälkeen nainen kävi vielä laitattamassa itselleen kierukan mieheltä salaa raskauden estämiseksi.

– Meillä on – halutaan tai ei – rinnakkaisyhteiskuntia, joissa pelataan omilla säännöillä ja tämä on yksi esimerkki siitä. Naisen asema on todellakin ollut huono tässä tilanteessa, rikosylikomisario Jari Kinnunen totesi Murharyhmän keskustelussa.

– Näyttää siltä, että tämä nainen on elänyt hyvin alisteisessa ja kontrolloidussa tilanteessa, jos tällaisia asioita ei ole pystynyt millään tavalla tuomaan esiin ja jopa viranomaisten taholta se (abortti) on papereihin salattu. Se on todella poikkeuksellista, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo.

Katso Murharyhmän koko keskustelu aiheesta yllä olevalta videolta.

Poliisin kuvat: Pikku Huopalahden murhan uhri löytyi autosta – näin syytetyn uskotaan peitelleen jälkensä 1:01
Poliisin kuvat: Pikku Huopalahden murhan uhri löytyi autosta – näin syytetyn uskotaan peitelleen jälkensä.

Lue myös:

    Uusimmat