Nainen puukotettiin rappukäytävään toistuvista lähestymiskielloista huolimatta – "Ei siitä lähestymiskiellosta ollut mitään hyötyä"

MTV Rikostoimittajat ja viikon puhutuimmat rikosaiheet 10:28

59-vuotiasta miestä syytetään 29-vuotiaan naisen murhasta Espoon Haukilahdessa helmikuussa. Puolustus haluaa, että miehen mielentila tutkitaan.

Espoon Haukilahden murhaoikeudenkäynnissä kuultiin maanantaina uhrin entisiä miesystäviä, jotka kertoivat naisen elämää päivittäin varjostaneesta pelosta ja ahdistuksesta.

29-vuotias nainen kuoli 59-vuotiaan ex-miesystävänsä puukottamana helmikuussa. Mies oli viime vuoden toukokuussa määrätty naista koskevaan lähestymiskieltoon, jota hän syyttäjän ja todistajien mukaan ei kuitenkaan noudattanut.

–  Syytetty rikkoi lähestymiskieltoa jatkuvasti. Se oli viestittelyä, sähköposteja ja tekstiviestejä. Hän oli myös selkeästi käynyt (uhrin) asunnolla, siellä oli tuotu kukkia oven taakse ja jätetty kortteja, uhrin kanssa viime kesästä seurustellut mies kertoi.

Myös uhrin tätä aiempi seurustelukumppani kertoi, ettei lähestymiskielto ollut tehonnut.

–  Käsittääkseni läheskään jokaisesta rikkomisesta uhri ei tehnyt poliisille ilmoitusta ja ymmärrän sen täysin, koska siitä kiellosta ei tuntunut olevan mitään hyötyä. Samanlainen sekopäinen käytös jatkui siitä huolimatta, hän sanoi oikeudelle.

Miehen piti aloittaa raiskaustuomion istuminen samana päivänä

Mies ja nainen olivat tutustuneet kehonrakennusharrastuksen kautta ja seurustelleet aiemmin usean vuoden ajan. Mies on myöntänyt iskeneensä naista yli 30 kertaa veitsellä naisen asuintalon rappukäytävässä, mutta katsoo syyllistyneensä murhan sijasta tappoon.

Mies sanoo, että halusi selvittää asiat naisen kanssa ennen kuin menisi vankilaan suorittamaan ehdotonta vankeusrangaistusta. Hänet oli lokakuussa tuomittu kahden vuoden vankeuteen raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Helsingin hovioikeuden mukaan hän oli hierojana toimiessaan raiskannut alaikäisen asiakkaansa.

–  Syytetyllä ei ole ollut aikeita käyttää väkivaltaa. Hänen oli tarkoitus aloittaa vankeuden suorittaminen ja hän halusi sitä ennen puhua uhrin kanssa ja sopia erimielisyydet, asianajaja Heikki Uotila sanoi.

Puolustuksen mukaan miehellä "pimentyi päässä" tekohetkellä eikä hän muista itse veriteosta juuri mitään. Puolustus on vaatinut syytetyn määräämistä mielentilatutkimukseen. Tämän takia Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antaa ensi viikon torstaina jutussa joko jo lopullisen käräjätuomion tai sitten vasta välituomion, jolla miehen mielentila määrätään tutkittavaksi.

Syyttäjä vaatii miehelle ensisijaisesti elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

–  Syytetty on tajunnut, että nyt kun hän samaisena iltana joutuu vankilaan, hän on todella menettänyt uhrin tälle uudelle miehelle, syyttäjä Max Bock sanoi oikeudelle.

Jos käräjäoikeus arvioisi teon tapoksi, syyttäjän mukaan rangaistuksen pitäisi olla ainakin 12 vuoden vankeus. Syyntakeettomaksi todetut passitetaan yleensä tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat