Mainos

MTV:n kysely: Niinistö kyvykkäin presidentiksi

Naimisiinmenokohussa pyöritelty eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) on suomalaisten mielestä kyvykkäin henkilö seuraavaksi presidentiksi.

MTV:n uutisten TNS Gallupilla teettämässä tutkimuksessa suomalaisia pyydettiin arvioimaan 30 politiikan, talouden ja muuten tunnetun henkilön kykyjä presidentiksi. Seuraavat presidentinvaalit järjestetään kolmen vuoden kuluttua, vuonna 2012.

Toiseksi kyvykkäimmäksi tutkimuksessa nostettiin Nobel-palkinnon pokannut presidentti Martti Ahtisaari. Ahtisaaren kannatus oli tasaista kaikissa ikä- ja tuloluokissa.

Sauli myös työttömien suosikki

Yli neljä kymmenestä vastaajasta piti Sauli Niinistöä täysin kyvykkäänä ja kolmannes melko kyvykkäänä presidentin virkaan. Erityisesti akateemisesti koulutetut, johtaja-asemassa työskentelevät ja Etelä-Suomessa asuvat liputtivat Niinistön puolesta.

Vuoden 2006 presidentinvaaleissa "työväen presidenttinä" itseään mainostanut Niinistö on yllättäen myös työttömien suosiossa. Tutkimuksen mukaan 29 prosenttia työttömistä on sitä mieltä, että Niinistö on täysin kyvykäs presidentiksi. Kolmenkymmenen ehdokkaan joukosta Niinistö sai työttömien keskuudessa eniten plussaa.

Niinistö oli ykkönen kaikkien puoluiden kannattajien keskuudessa. Puoluiden puheenjohtajat eivät pärjänneet Niinistölle edes omien kannattajiensa keskuudessa.

Urpilainen yksi kyvyttömimmistä

Kolmanneksi kyvykkäimmäksi suomalaiset arvioivat ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.). Hänen taakseen jäivät hallituspuoluiden puheenjohtajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.). Näin ollen kokoomuksen puheenjohtaja Katainen hävisi tutkimuksessa kahdelle kokoomuslaiselle ollen vasta kolmanneksi suosituin puolueensa edustaja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ylsi sijalle 14. Vajaa viidennes vastaajista luotti hänen kykyihinsä.

Erityisen huonosti tutkimuksessa pärjäsi oppositiojohtaja Jutta Urpilainen (sdp.), jonka yli puolet vastaajista arvio kyvyttömäksi presidentin virkaan. Urpilainen sijoittui sijalle 25. kolmenkymmenen henkilön joukossa.

- Urpilainen on suhteellisen nuori, häntä pidetään ehkä kokemattomana ja hän ei oikein ole löytänyt omaa juttuaan tässä politiikassa, sanoo MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

Presidentin virkaan kyvyttömimmiksi suomalaiset arvioivat Urpilaisen lisäksi Leif Fagernäsin, Anni Sinnemäen (vihr.), Jyri Häkämiehen (kok.) ja Martti Korhosen (vas.).

Ei naisia kymmenen joukossa

Yhtään naista ei mahtunut kymmenen joukkoon. Kyvykkäimmäksi naiseksi arvioitiin vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala, joka oli sijalla kaksitoista. Liki samoihin lukemiin ylsi myös entinen vasemmistovaikuttaja, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Asiantuntijan mukaan naiset voivat kuitenkin kiriä kärkisijoille ennen vaaleja.

- Ei naisten aika ole ohi suinkaan vielä. Me elämme tällä hetkellä tällaista tilannetta suosiomittauksissa ja ehkä vuoden parin päästä tilanne voi olla osittain toinen, sanoo TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen.

Tutkimuksen näyte edustaa maan 18-74 vuotta täyttänyttä väestöä poislukien Ahvenanmaa. Haastattelut tehtiin 6.-11.1.2009 välisenä aikana ja tutkimukseen haastateltiin 1221 ihmistä.

Huomisaamuna keskustelu aiheesta jatkuu Huomenta Suomessa. Vieraina ovat tutkija Ville Pitkänen Eduskuntatutkimuksen keskuksesta Turusta ja SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.