MTV:n kysely: Homoliitot tiukkaan äänestykseen

Eduskunta päättää syyskuun aikana homo- ja lesboparien mahdollisuudesta rekisteröidä suhteensa. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa. Asian käsittely alkaa eduskunnassa huomenna. MTV:n uutisten kyselyssä 131 tavoitetusta kansanedustajasta 72 hyväksyy homoliittojen rekisteröinnin. 54 on sitä vastaan. Eniten rivit repeävät kahtia kokoomuksessa ja keskustassa.

-

Nais- ja miesparien suhteen rekisteröintihanke sai vastustajat liikkeelle vuonna 1996. Adresseihin nimensä kirjasi 59 000 suomalaista. Eduskunta hylkäsi esityksen seuraavana vuonna.

Myös tämänkertaisesta äänestyksestä odotetaan tiukkaa. Lakiesityksen käsittely oli hidasta ja tuskaista eduskunnan lakivaliokunnassa, jossa se hyväksyttiin niukasti.

-Lakivaliokunnssa luvut olivat 9-8. Jos linjaus jatkuu samana luvut ovat todennäköisesti hyvin samantyyppiset, Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie sanoo.

-Luulen että lopputulos saattaa olla kymmenen äänen marginaalilla kohtuullisen tiukka, kokoomuksen kansanedustaja Petri Salo arvioi.

MTV:n uutiset selvitti sähköpostitse ja puhelimitse kansanedustajien kantaa homo- ja lesboliittojen rekisteröintiin. Lakiesityksen hyväksyy 72 ja sitä vastustaa 54 kansanedustajaa. Kysely tavoitti 131 edustajaa.
-Kannatan homoliittojen rekisteröintiä. Se on ihmisoikeuskysymys joka perustuslain mukaankin kuuluu hoitaa kuntoon, Lapintie perustelee.

Esitystä vastustava perustuslakivaliokunnan jäsen Petri Salo on eri mieltä ihmisoikeusnäkökulmasta.

-Ihmisoikeuksien kannalta laki ei ole tarpeellinen. Jokin yksittäinen laki joka koskisi perintöoikeutta ja oikeutta saada tietoa lähiomaisesta olisi ollut paikallaan, Salo sanoo.

Lakiesitys ei sisällä samaa sukupuolta olevien parien yhteistä adoptio-oikeutta tai lupaa adoptoida kumppanin aikaisemmasta liitosta olevat lapset. Myöskään eduskunta ei lämpene tälle MTV:n kyselyssä. Vastanneista 88 oli sitä vastaan. Annika Lapintie haluaa perheen sisäisen adoption.

-Se on mielestäni aikamoinen virhe laissa ja voitaisiin korjata vielä.

Vihreät ovat tiukimmin homo- ja lesboparien virallisten liittojen takana. Kristillisdemokraatit taas tuomitsevat esityksen. Kyselyn mukaan varsin paljon tukea homoparien rekisteröinnille löytyy myös vasemmistopuolueista.
Selvimmin omantunnon mukaan tapahtuvassa äänestyksessä revennevät keskustan ja kokoomuksen rivit. Naiskansanedustajat suhtautuvat asiaan taas selvästi miehiä myönteisemmin.

Verkkouutiset: Niukka enemmistö kansasta hyväksyisi parisuhdelain

45 prosenttia kansalaisista on kokoomuksen Verkkouutisten kyselyn mukaan valmis hyväksymään samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamista koskevan lakiesityksen, kun 41 prosenttia kannattaa esityksen hylkäämistä.

Lakiesitystä puoltavat erityisesti nuoret. Kun 15-23-vuotiaista 60 prosenttia hyväksyisi lakiesityksen, tippuu kannattajien osuus yli 50-vuotiaissa 32 prosenttiin.

Työväestön ja eläkeläisten parissa esitykselle löytyy enemmän vastustajia kuin puoltajia. Toimihenkilöistä, johtavassa asemassa olevista ja muista ammattiryhmistä selvä enemmistö kannattaa esitystä.

Puoluekannan mukaan vankimmin parisuhdelakia puoltavat vihreiden kannattajat, mutta myös SDP:n ja vasemmistoliiton äänestäjistä selvä enemmistö kelpuuttaisi lakiesityksen.

Kokoomuksen kannattajien näkemykset jakautuvat; eniten vastustajia löytyy keskustalaisten parista.

Asuinpaikan perusteella homoparien suhteiden virallistamista kannatetaan Etelä-Suomessa ja suurissa kaupungeissa laveammin kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Länsi-Suomessa puntit ovat tasan.

Taloustutkimus haastatteli Verkkouutisten tilauksesta puhelimitse noin tuhatta 15-74-vuotiasta syyskuun alkupuolella. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Nuoret naiset suopeimpia


Nuorten suopeaa asennoitumista vahvistavat myös ennakkotiedot Nuorisobarometristä. Kun 15-29-vuotiailta kysyttiin kantaa väitteeseen "hyväksyn samaa sukupuolta olevien avioliitonomaiset suhteet", 61 prosenttia ilmoitti olevansa täysin tai jokseenkin samaa mieltä.

Nuorten naisten ja miesten kannat erosivat selvästi. Naisista väitteen kanssa oli vähintään jokseenkin samaa mieltä 74 prosenttia, kun miehillä osuus jäi 48 prosenttiin.

Myös nuorilla suopeimmat asenteet löytyvät pääkaupunkiseudulta ja vihreiden kannattajien parista.

Nuorisoasiain neuvottelukunnan kyselyssä haastateltiin elokuun puolivälissä 1800:aa nuorta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat