Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja turvallisuuskonferenssin alla: Syyria-sovulla suuri merkitys

2:12

Münchenin suuri turvallisuuspoliittinen konferenssi alkaa tänään. Kokouksessa puidaan muun muassa Syyrian tilannetta, pakolaiskriisiä ja Euroopan turvallisuutta. 

Suomesta kokoukseen osallistuu tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Juuri ennen koferenssin alkua kansainvälisissä neuvotteluissa saavutettiin sopu sotatoimien keskeyttämisestä Syyriassa. 17 maasta koostuva ryhmä neuvotteli asiasta turvallisuuspoliittisen konferenssin alla ja päätyi sopuun, jonka mukaan sotatoimet Syyriassa kesekytetään viikon kuluessa.

Saksan kirjeenvaihtajamme Tapio Nurminen ennakoi, että Syyria-sopu vaikuttaa merkittävästi konferenssin ilmapiiriin. 

– On aivan selvää, että keskustelut nyt helpottuvat. Pystytään sopimaan asioista ja tekemään uusia aloitteita. Lähtökohta on se, että Saksa ja muut länsimaat arvostelivat Venäjää taisteluista ja pommituksista. Niiden pelättiin torpedoivan kaikki aloitteet. Nyt voidaan odottaa jopa läpimuroaloitteita.

Nurminen arvioi, että Syyrian pakolaistulva ja Euroopan pakolaistilanne nousevat keskusteluissa suureen rooliin.

– Sopu tarkoittaa toivon mukaan sitä, että kymmenien tuhansien ihmisten ei tarvitsisi lähteä kodeistaan Syyriasta kohti Eurooppaa tai muita turvallisempia kohteita, ja paine Euroopassa vähenee. On aivan selvää, että Venäjä käyttää tilannetta hyväkseen. Delegaatiota johtaa pääministeri Dmitri Medvedev. Hän tulee painostamaan länttä pakoteasioissa. Hän ottaa kantaa pakolaiskriisiin ja on ehkä valmis auttamaan siinä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.