MTV:n kirjeenvaihtaja: Thaimaan kriisi on syventynyt

Thaimaan Bangkokissa mieltään osoittavat kieltäytyvät neuvottelemassa maan hallituksen kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters. Entistä pääministeriä Thaksin Shinawatraa kannattavat mielenosoittajat vannoivat myös, että he eivät aio luovuttaa ennen kuin hallitus eroaa ja uudet parlamenttivaalit järjestetään.

Eilen mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen väkivaltaisissa yhteenotoissa kuoli 21 ihmistä ja liki 900 loukkaantui. Turvallisuusjoukot käyttivät muun muassa kumiluoteja ja kyynelkaasua tuhansien protestoijien taltuttamiseksi. Mielenosoittajat taistelivat puolestaan vastaan aseiden, kranaattien ja palopommien kanssa.

Reutersin mukaan kuolonuhrien joukossa oli neljä sotilasta sekä uutistoimisto Reutersin tv-kameramies, japanilainen Hiro Muramoto.

- Kiersin kaikki ne paikat läpi, jossa oli eilen näitä yhteenottoja, ja siellä on hyvin harras tunnelma. Iltapäivällä järjestetyssä joukkokokouksessa kunnioitettiin eilisiä uhreja, kertoo Bangkokissa oleva MTV:n uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Saraste kuvailee Bangkokissa vallitsevaa tilannetta tällä hetkellä rauhalliseksi, mutta uusia yhteenottoja saattaa olla luvassa jälleen illalla paikallista aikaa.

- Kaduilla on edelleen mielenosoittajia. He ovat entistä päättäväisempiä eikä heillä ole aikomustaan lopettaa protestointiaan. Sitähän ei tiedä, mitä tapahtuu kun ilta pimenee ja mielenosoitukset yleensä kiihtyvät tuolloin, Saraste kertoo.

-Varmasti jonkinlaista kostomielialaa on ilmassa eilisen johdosta. Mielenosoittajilla on sekä käsiaseita että kranaatteja. He ovat myös ilmoittaneet, että eivät enää suostu edes neuvottelemaan (hallituksen kanssa) ja tilanne on täysin lukossa. Thaimaan kriisi on syventynyt.

Punapaidoiksi kutsuttujen mielenosoittajien johtaja Weng Tojirakarn perustelee neuvottelukieltoa sillä, että he eivät voi keskustella ”murhaajien kanssa”. Protestoijat ovat nyt esittäneet toiveen siitä, että Thaimaan kuningas puuttuisi tilanteeseen.

- Kuningashan ei yleensä osallistu päivän politiikkaan, mutta hän on ainoa yhdistävä tekijä, joka voisi saada puhuteltua molempia osapuolia. Perinteisesti kuningas on tosin ollut hyvin pidättyväinen, ja kaiken lisäksi hänhän on tällä hetkellä sairaalassa, Saraste toteaa.

- Kun olen jutellut mielenosoittajien kanssa, niin ihmiset ovat kertoneet olevansa sekä peloissaan että päättäväisempiä kuin koskaan. Se on kuitenkin selvää, että katutaistelut eivät tätä kriisiä lopeta, vaan neuvotteluyhteys pitäisi saada aikaan.

Eiliset levottomuudet olivat Thaimaan pahimmat liki kahteen vuosikymmeneen.

Katso Petri Sarasteen raportti Bangkokista

Lue myös:

    Uusimmat