Presidentti Niinistö korosti uudenvuodenpuheessaan toisten kunnioittamista: "Vihan kulttuuri ei kauas kanna – se kaataa"

6:37

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan 2010-luvun olleen nopean muutoksen aikaa. Niinistön mukaan tarvitsemme enemmän rauhaa, vakautta ja pitkäjänteisyyttä Suomessa ja maailmalla.

Presidentti korosti nyt puheessaan erityisen paljon toisten ihmisten kunnioittamista.

– Loppuvuodesta hätkähdin, kun kuulin haastateltavan Lontoon kadulta kuvaavan Brexit-erimielisiä: "olemme oppineet vihaamaan toisiamme". Kun asia, vaikka kuinka merkittävä, nostaa vihaa toisin ajattelevaa kohtaan, ollaan menossa kohti huonoa. Vihan kulttuuri ei kauas kanna. Se kaataa.

Niinistö puhui maalittamisesta ja vihapuheesta

Niinistö on huolissaan erityisesti palvelusektorin työntekijöiden kohtaamasta häirinnästä ja väkivallasta. Oikeusministeriössä on viime aikoina pohdittu, pitäisikö maalittamisen ja vihapuheen vuoksi tehdä lakimuutoksia.

Juristitaustainen Niinistö katsoo, että nykyisissä laeissa on jo varsin hyvät elementit.

– Maalittaminen ja vihapuhe ovat uudempaa ilmaisua yleisessä keskustelussa. Lainsäätäjämme on kuitenkin ollut kaukaa viisas. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan olleet rangaistavia.

Presidentti puhui myös jälleen tiukkojen terrorismilakien puolesta.

"Tulevaisuuteen ihminen on aina uskonut"

Hallitukset ovat vaihtuneet tällä vuosituhannella tiheästi, viimeksi muutama viikko sitten. Presidentti Niinistön mukaan tämä ei ole huolestuttava ilmiö. Niinistö muistutti kuitenkin hallituksen yhteisvastuusta, jotta pääministerin taakka ei kasvaisi liian suureksi.

– Kiinnittäisin jälleen huomiota siihen, että hallitus toimii kollegiona. Siitä, mitä yhdessä päätetään, yhdessä vastataan. Tämä kiistaton yhteisvastuu on jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta sen muistaminen voi sekä keventää pääministerin taakkaa että rohkaista häntä toimissaan.

Eurooppalaisen turvallisuuskeskustelun etenemistä Niinistö piti erityisen merkittävänä. Hän kommentoi myös ilmastotoimia, ja totesi että tavoitteet eivät ole vielä tekoja.

Presidentti Niinistö päätti puheensa toiveikkaisiin sanoihin.

– Tulevaisuuteen ihminen on aina uskonut. Ollut vähän väliä väärässä, sitten korjannut. Ja onnistunut.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja