MTV:n MM-sivallus: Järjettömät säännöt uusiksi – "Hemmetin kova setti Suomen kokoiselta maalta"

Oliver Helander pettyi isosti MM-finaalissa: "Oli mahdollisuudet paljon pidemmälle" 2:18
Oliver Helander sai toteutettua yhden unelmansa MM-finaalissa.

MTV Urheilun toimittaja Jari Porttila, asiantuntija Mika Järvinen ja toimittaja Eren Gürler käyvät läpi MM-kisojen suorituksia. Viimeisessä sivalluksessa puidaan Budapestin viimeisten päivien ja koko kisojen tapahtumia.

Pääkuvan videolta voit katsoa Oliver Helanderin kommentit MM-finaalin jälkeen.

Tästä pidin

Jari Porttila: Suomalaisten esitykset Budapestissa olivat kauttaaltaan mallikkaita. Wilma Murto katkaisi kahdeksan vuoden kuivan kauden, ja sen lisäksi tuli kolme hyvää pistesijaa ja Alisa Vainion eurooppalaisittain loistava maratonjuoksu.

Suomalaisten esitykset olivatkin sitä tasoa, että ensi vuoden EM- kisoja voi odottaa vesi kielellä, mitaliurheilijoita voi löytyä yllättävän paljon.

Mika Järvinen: Yllätykset ovat edelleen mestaruuskisojen suola. Sunnuntai-illalta Pakistanin Arshad Nadeemin hopeamitali oli yllätys, vaikka hänellä oli koko porukan paras ennätys, ja pidin siitä.

Pakko poimia myös tuo naisten 4x400 metrin loppusuora ja Femke Bolin aivan uskomaton viimeinen vaihde, joka löytyi viimeiselle 20 metrille. Näytti siltä kuin joku olisi painanut turboruuvia, että olisi jonkun extravaihteen löytänyt – varsinainen superkiri, millä naulasi tilanteen.

Eren Gürler: Ella Junnilan hyppääminen näissä kisoissa oli positiivinen yllätys. Täytyy myöntää, että en odottanut Junnilalta kovinkaan paljon tämän kauden aikaisempien tulosten perusteella.

Finaalissa Junnila ylitti 190 kolmannellaan, mutta rahkeita olisi ollut vielä parempaan. Viimeinen ylitys 194 nousi todella korkealle, ja jos ponnistus olisi osunut kohdalleen, olisi Junnila tehnyt kauden parhaansa kirkkaasti. Kauden parasta hyppäämistä tiukassa paikassa, hyvä suoritus.

Tästä en pitänyt

Jari Porttila: En ymmärrä minkä vuoksi palkintojenjakotilaisuudet oli viety stadionin ulkopuolelle. Näin urheilijoiden suuri hetki, saada arvokisamitali täyden stadionin edessä jäi haaveeksi ja se vei suuren osan glooriasta.

Järjestelyt eivät muutenkaan pelanneet, esimerkiksi stadionilta oli lähes mahdotonta päästä julkisilla kaupunkiin. Katsojilla meni kisojen jälkeen tunteja päästä takaisin majapaikkaansa.

Mika Järvinen: En pidä siitä, että finaaliin on annettu liian helposti yksi paikka lisää. Jos siellä olisi selkeää estämistä tai haitantekoa toiselle urheilijalle tai joukkueelle, niin ymmärrän, että annettaisiin armon käydä oikeudesta. Mutta näissä kisoissa, jossa ratoja oli tarjolla yhdeksän, jaettiin finaalipaikkoja liian lepsusti.

Kisojen tv-toteutus oli todella surkeaa. Sunnuntaina taas kaksi hienoa lajia – miesten keihäs ja erityisesti naisten korkeus – jäivät pahasti paitsioon ja draamaan kaaret jäivät näkemättä. Esimerkiksi naisten korkeudessa rima nousi peräti korkeuteen 207, ja kolmesta hypystä näytettiin vain kaksi.

Eren Gürler: Suomen keihäänheiton taso jäi jälleen kerran vaisuksi.  Keihäs on kuitenkin se laji, jossa Suomella olisi valtava potentiaali tilastojen perusteella. Oliver Helanderilla oli alla tulos 87, 32, Toni Kuuselalla 84,37 ja Anni-Linnea Alasella naisten keihäässä 62,45, mutta kaikki jäivät kauden parhaastaan monta metriä. Lassi Etelätalon lähtökohdat olivat jo niin vaikeat, että hänen varaansa ei näissä kisoissa voinutkaan kovin paljon laskea.

Onneksi Helander kaivoi kuitenkin työkalupakistaan tarvittavan kaaren, että saatiin edes yksi heittäjä finaaliin, ja kunnia pelastui.

Tätä odotan

Jari Porttila: Tapasin kisoissa monia WA:n päättäjiä ja keskustelin heidän kanssaan lajin tulevaisuudesta. Painopiste tuntuu nyt olevan Aasiassa ja Euroopan maiden on yhä vaikeampi päästä kisaisänniksi.

Sebastian Coella on myös visio lyhentää lajien kestoa. Hän haluaisi muuttaa kenttälajien kestoa aina vain lyhyemmäksi. Toivottavasti hallituksen suomalaismaileri pistää entiselle ME-miehelle kapuloita rattaisiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mika Järvinen: Odotan, että näistä kisoista viisastutaan ja tehdään sääntömuutoksia. 

Ensinnäkin rimalajeissa ja kenttälajeissa urheilija ei saa päättää kultamitalin jakamisesta. Toinen asia on pituussuuntaisten hyppyjen lankku. Puulankun etuosan materiaali pitää saada muutettua luistamattomaksi.

Odotan myös, että käydään oikeasti rehellistä keskustelua siitä, miten hyvin suomalaisilla meni. Murto oli kolmas, ja sen lisäksi tuli kolme pistesijaa.Tähän kun lisätään Saga Vannisen 9:s, Viivi Lehikoisen ja Eveliina Määttäsen sijat 11 ja Ella Junnilan 13:s sija, on se hemmetin kova setti Suomen kokoiselta joukkueelta.

Haluan myös nähdä, että rankingpistejärjestelmä korjataan totaalisesti.

Eren Gürler: Nämä kisat toivat suomalaisittain hyvän saldon, vaikka useampaakin mitalia osattiin odottaa. Varsinkin ensi vuoden Rooman EM-kisoissa Suomella on mahdollisuus toistaa tai jopa parantaa viime vuoden Münchenin EM-kisojen neljän mitalin huippuonnistuminen.

Wilma Murto on noussut jo maailman huipulle, mutta sinne on matkalla myös muita suomalaisia, etenkin nuoria. Viivi Lehikoinen ja Silja Kosonen onnistuivat Budapestissa aivan omalle huipputasolleen, mutta molemmat olivat silti hieman pettyneitä. Se kertoo, että tarvittavaa voitonnälkää on. Ensi vuonna Pariisin olympialaisissa ja Rooman EM-kisoissa heiltä on varaa odottaa enemmän, kenties jo mitaleita.

Lue myös:

    Uusimmat