MTV:n MM-sivallus: Norjan ihmepojan ylimielinen kukkoilu oli liikaa – supertähden härski kiilaus osui omaan nilkkaan

Wilma Murto odottanut MM-kisoja pitkään: "En ainakaan rakenna itselleni mitään kattoa" 3:36
Wilma Murrolta odotetaan MM-kisoissa paljon. Seiväskarsinta on edessä maanantaina: "En ainakaan rakenna itselleni mitään kattoa."

MTV Urheilun toimittaja Jari Porttila, asiantuntija Mika Järvinen ja toimittaja Eren Gürler käyvät läpi MM-kisojen suorituksia. Ensimmäinen sivallus keskittyy kahden ensimmäisen MM-kisapäivän tapahtumiin.

Pääkuvan videolla maanantaina MM-urakkansa aloittavan, Suomen suurimman mitalitoivon Wilma Murron ennakkokommentit. 

Tästä pidin

Jari Porttila: Budapestin upouuden stadionin tunnelma on kerrassaan fantastinen, eikä yleisö kannusta pelkästään unkarilaisia. Radalla Jakob Ingebrigtsen psyykkasi vastustajiaan loppusuoran showlla, kisan jälkeen hän puhui kuitenkin vain norjalaismedialle mixed zonella. Saga Vanninen veti ottelun läpi hyvällä asenteella, vaikka paukut taisivat mennä jo nuorten MM-kisoihin. Yhdeksäs sija MM-kisoissa oli kuitenkin loistava saavutus nuorelta ottelijalupaukselta. Hänen aikansa tulee pian.

Mika Järvinen: Yllätykset ovat MM-kisojen suola. Jo moukarikarsinnassa Kanadan Ethan Katzbergilta nähtiin huima kolmen metrin ennätysparannus. Kuka olisi uskonut, että finaalissa hän pystyy lähellekään heittämään sellaista tulosta. Mutta toisin kävi, ja kanadalainen vain jatkoi yllättämistä. Viiksekäs Katzberg otti maailmanmestaruuden uudella ennätyksellään 81,25.

Eren Gürler: Naisten 10 000 metrin loppuratkaisu oli lopulta erittäin oikeudenmukainen. Hollannin Sifan Hassan yritti härskisti kiilata takaa tulevan Gudaf Tsegayn tielle, mutta tällä kertaa oikeus voitti radalla, ja rikkeen tehnyt urheilija sai kärsiä kovan käden kautta. Tsegay voitti, ja Hassan jäi lopulta kokonaan ilman mitalia. Hassanin lausunnot epäreilusta pelistä sivuutettiin, eikä tuomaristolla ollut mitään syytä puuttua kisan lopputuloksiin.

Tästä en pitänyt

Jari Porttila: Unkarin kansallispäivä yhdistettynä MM-kisoihin aiheutti todellisen liikennekaaoksen, eikä stadionille tahtonut päästä mitenkään.

Suomessa on syytelty Suomen Urheiluliittoa Topi Raitasen ongelmista, mutta on hyvä muistaa että juhannuksen Euroopan joukkuemestaruuskisat eivät aiheuttaneet sitä, että Topi ei ollut kunnossa edes Paavo Nurmen kisoissa. Syyt ongelmiin saattavat löytyä kevään vuoristoleiriltä, elimistö saattoi ylikuormittua jo siellä.

Mika Järvinen: Televisiointi on ollut kehnoa. Ruudussa on näkynyt tarpeetonta grafiikkaa. Sen lisäksi grafiikkaa, mitä pitäisi olla, ei näy.

Kuten on usein tapana, televisiointia on hallinnut juoksujen ylivoima. Hienot draamat kenttälajeista jäävät näin näkemättä. Esimerkiksi sunnuntaina naisten pituus ja miesten moukari eivät päässeet siihen arvoonsa, mitä ne olisivat ansainneet. Parhaat suoritukset näytettiin, mutta molemmissa lajeissa oli melkoista draamaa. Olisi ollut kiva nähdä suoritukset suorana, että katsoja olisi pysynyt selvillä, missä mennään.

Eren Gürler: Norjan ihmepojaksi tituleeratun Jakob Ingebrigtsenin ylimielinen tuulettelu 1500 metrin välierissä ei kuulu lajiin. Norjalainen nosti sormensa pystyyn jo viimeisessä kaarteessa ja osoitti teollaan, ettei kunnioita kilpakumppaneitaan laisinkaan. 22-vuotias Ingebrigtsen on eittämättä yksi yleisurheilumaailman tähdistä, mutta hänen käytöksensä ja kisan jälkeen antamat polleat kommentit mitätöivät tätä menoa miehen upeat urheilulliset suoritukset.

Tätä odotan

Jari Porttila: Maanantai on kova suomalaisten naisten päivä. Seipään karsinnassa kaikilla kolmella on mahdollisuus finaaliin, Wilma Murron osalta sen pitäisi olla ”varma tapaus”, Elina Lampelan ja Saga Anderssonin pitää venyä kauden parhaiden hyppyjensä tasolle, mutta en epäile hetkeäkään, etteivätkö se siihen pystyisi.

Viivi Lehikoiselle 400 aitojen alkuerän pitäisi olla ”pässinlihaa”, niin varmasti Viivi on juossut koko kesän. Uskon, että Viivi selvittää tiensä aitojen finaaliin, se saattaa tosin vaatia uutta SE:tä, mutta siihenkin Lehikoinen on valmis.

Mika Järvinen: Odotan naisten 400 metrin aitojen alkueriä, ja kuinka kova Viivi Lehikoinen on. Hänellä on valmiudet juosta Suomen ennätys, mutta tarvitseeko alkuerissä juosta niin kovaa, on toinen asia.

Myös miesten vastaava matka on erittäin mielenkiintoinen. Kuinka hyvin Alison dos Santos pystyy haastamaan ennakkosuosikki Karsten Warholmin? On myös kutkuttavaa, pystyykö Rai Benjamin heittämään lusikkansa soppaan mukaan.

Eren Gürler: Miesten kiekonheiton arvokisafinaalit ovat viime vuosina olleet todella kovatasoisia, ja samanlaista tykitystä on odotettavissa myös maanantaina. Peräti viisi miestä on heittänyt tällä kaudella kiekkoa yli 70 metriä, ja voittoon tarvitaan hyvin todennäköisesti yli 70 metrin kaari. Suomalaismausteen kisaan heittää Ruotsin Daniel Ståhl, jonka kisan jälkeisen haastattelun suurin jännitysmomentti kiteytyy siihen, lähettääkö Ståhl terveisiä Turussa asuvalle mummolleen.

Lue myös:

    Uusimmat