MTV:n EM-sivallus: Veitsenheiton sijaan valittiin pelleily – tämäkö on urheilua?

Oliver Helander EM-pronssistaan: "Ei ollut mikään maailman helpoin kisa" 2:40
Keihäänheittäjä Oliver Helander toi päätöspäivänä Suomelle EM-kisojen ainoan mitalin, pronssin.

MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä ja toimittajat Eren Gürler sekä Tuomas Hämäläinen paketoivat yleisurheilun Rooman EM-kilpailujen annin. Suomelle kisojen ainoan mitalin tuonut keihäänheittäjä Oliver Helander saa suitsutusta, mutta sivallukseen kuuluu jälleen tiukkojakin sanoja.

Tästä pidin

Tommi Evilä:  Tulosruudun näkemys meni aika lailla nappiin. Ensin heitetään keihästä 60 heittoa ja sitten Suomen mitalitili aukeaa. 

Oliver Helanderin pronssimitalilla on valtaisa merkitys. Pistesijoja oli huikea määrä alla, mutta mitali on aina mitali ja tuo ihan erilaiset fiilikset koko joukkueelle.

Tommi Evilä arvioi EM-yleisurheilun onnistujat ja epäonnistujat – "On nähty koko huippu-urheilun kirjo" 3:27
Tommi Evilä arvioi Tulosruudussa EM-yleisurheilun onnistujat ja epäonnistujat.

Päätös oli muutenkin huikea. Viimeisessä suorituksessa (seiväshyppääjä Armand Duplantisilla) oli ME rimassa, ja viimeisenä iltana nähtiin jokunen kilpailuennätyskin. Tuloksellisesti tehtiin todella kovaa jälkeä kokonaisuutena.

Eren Gürler:  Viimeisen päivän tunnelma Rooman Stadio Olimpicolla oli mahtava ja meteli korviahuumaava.

Illan kruunasi Armand Duplantisin maailmanennätysyritykset, joissa yleisö kannusti komeasti mukana. Illan suurin huuto kuultiin kuitenkin jo aikaisemmin illan aikana, kun Italian miesten pikaviestijoukkue sai voitollaan yleisön sellaiseen pauhuun, että stadionin perustukset tärisivät liitoksissaan. Meteli oli korviahuumaava myös pituuspaikalla, kun Italian Larissa Iapichino ponkaisi toiseksi tuloksella 694.

Mahtava kisojen päätöspäivä todisti parin muun päivän ohella, että italialaisten järjestelyhaasteista huolimatta Rooman kisat täyttivät paikkansa, ainakin tunnelman osalta.

Tuomas Hämäläinen:  Parhaan latominen lavetille piukassa paikassa mallia Oliver Helander ja Lassi Etelätalo. Kumpikin olisi ilman tujua tulospetrausta livahtanut lauluun kolmen kierroksen jälkeen, mutta parivaljakko räpsäytti keihäsfinaalin kolmannella rundilla sesongin toistaiseksi pisimmät laakinsa. Etelätalon kohdallahan tämä on normikauraa – hän tarvitsee sytykettä huippusiivuihinsa. Helanderille isot pinnat, että polla piti suurten odotusten alla ja pronssia lähti kotiin viemisiksi.

Lassi Etelätalo: "Voi hyvän arvosanan antaa" – iloitsi EM-pronssimies Oliver Helanderin puolesta 1:30
Lassi Etelätalo: "Voi hyvän arvosanan antaa" – iloitsi EM-pronssimies Oliver Helanderin puolesta.

Tästä en pitänyt

Tommi Evilä:  Vähän kuin olisi omituiset olympialaiset, oli erikoiset EM-kekkerit. Sirkushuvien syntypaikoilla ei valitettavasti valittu kisajärjestelyjen osalta teemaksi suurinta tarkkuutta vaativaa veitsenheittoa, vaan poimittiin pelleily keskiöön. Hetken aikaa saa pohjoisessa vettä virrata, että täällä vastaavia geimejä nähdään. 

Kisajärjestelyt ovat olleet surkuhupaisat. Kaikkein eniten ihmeellinen säätö ja seilaus harmittaa urheilijoiden puolesta. Ei jatkoon.

Eren Gürler:  Vaikka olenkin tästä jo jauhanut aikaisemmin, on vielä pakko ottaa kantaa pomppulinnaksi nimettyyn pituus- ja kolmiloikkapaikkaan. Miesten pituuskisassa paukuteltiin kauden parhaita ja urheilijoiden omia ennätyslukemia, ja sama toistui jälleen naisten pituusfinaalissa. Naisissa neljä omaa ennätystä ja maailman tämä kauden kärkitulos. Se ei ole normaalia, ja se todistaa, että tuossa pomppualustassa ei ole oikeasti mitään järkeä.

Kun alustat ja radat kehittyvät jatkuvasti, on kansainvälisen yleisurheiluliiton tehtävä linjaus, mikä on sallittua ja mikä ei, muuten tulokset eivät ole enää vertailukelpoisia.

Tuomas Hämäläinen: 1 500 metrin toisesta välierästä nostettiin kaikki viisi kaatunutta hyvityspäätöksellä päätöspäivän loppukilpailuun. Ei tämä näin voi arvokilpailuissa mennä! Jos urheilija tuntee, ettei potku riitä loppuun asti, kannattaakin hupskeikkaa "ajautua" kolaritilanteeseen ja kas, voit puhua itsestäsi arvokisafinalistina. Urheiluun kuuluvat haaverit, valitettavatkin sellaiset, mutta ei se, että tarjoillaan tuosta vain takaportteja itse kullekin päätyyn asti. 

Tätä odotan

Tommi Evilä:  Oliver Helanderin saama mitali tekee Pariisin olympialaisia ajatellen varmasti todella hyvää. Pikkuinen siru on nyt hänen olkapäältään pois. Hän voi mennä entistä vapautuneemmin Pariisiin heittämään. 

Odotan Pariisia ajatellen myös, että Silja Kosonen ja Wilma Murto sisuuntuivat. Siljalta tuli uran toiseksi paras arvokisafinaalitulos ja Wilmalla tuli valtava kiirus tuonne. Molemmilla lisää nälkää todella paljon. 

Odotan, että hyvä trendi säilyy Pariisiin ja siellä nähdään yleisurheilijaa meidän syömähampaistamme podiumilla.

Wilma Murto epäonnistui EM-finaalissa: "En ole ihan vielä valmis tuohon" 3:00
Wilma Murto epäonnistui EM-finaalissa: "En ole ihan vielä valmis tuohon."

Eren Gürler:  Nuorten suomalaisnaisten kestävyysjuoksusuoritukset ovat olleet niin huikeita, että tältä kesältä voi odottaa vielä vaikka kuinka monta Suomen ennätystä.

Nathalie Blomqvist ja Ilona Mononen ovat jo nyt kansainvälisesti kovaa valuuttaa, mutta Pariisista ei vielä kannata odottaa liikoja, sillä maailman kärki menee kaukana. Molemmat suuntaavat EM-kisojen jälkeen korkean paikan leirille, mistä haetaan Pariisiin vielä toista kuntopiikkiä. Tässä vaiheessa molemmille voi jo ennustaa huippusijoitusta olympialaisista, mutta mitään mitalipuheita on turha viritellä. Puhutaan niistä sitten ehkä ensi vuonna MM-kisoissa tai viimeistään kahden vuoden päästä seuraavissa EM-karkeloissa.

Ilona Mononen loisti SE:llä Euroopan huippujen joukossa: "Olen sanoinkuvaamattoman ylpeä" 2:07
Ilona Mononen loisti SE:llä Euroopan huippujen joukossa: "Olen sanoinkuvaamattoman ylpeä."

Tuomas Hämäläinen:  Suveen mahtuu vielä paljon hienoja suomalaistuloksia, mutta arvokisoissa taso tulee tuimentumaan Pariisin olympialaisiin. Ainakin Wilma Murto pystyy hilaamaan rimaa palkintokoroketaisteluun, mutta tosiasia on samalla se, että Rooman karkeloista tuli laajasta pistesijailusta huolimatta yksi mitali, pronssi. Paljoa ei ole patonkimaasta luvassa. Pidetään maltti, eikä lähdetä ylenpalttisesti keulimaan odotuksinemme viiden renkaan tapahtumaan. Takavasemmalta on kiva haastajana iskeä.

Lue myös:

    Uusimmat