Mainos

Kommentti: Eduskunnan portailta kajahti nuorten selkeä ilmastoviesti: "Vanhemmat sukupolvet eivät ymmärrä, mistä oikeasti on kyse"

1:45

Ilmastonmuutoksen torjuminen tuntuu olevan suomalaisten nuorten ykkösaihe. Tänään lukiolaiset osoittivat mieltään eduskunnan portailla. Nuorten viesti oli hyvin selkeä. Ilmastonmuutos on estettävä ja heti! kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg.

– Meillä ei ole varaa pilata tulevaisuuttamme. Poliitikkojen on pakko toimia nyt. Ilmastonmuutos on meidän sukupolveltamme pois. Tätä vanhemmat sukupolvet eivät tunnu ymmärtävän, totesi nuori nainen eduskunnan portailla.

Nuorten hallituksen ilmasto-ohjelma kunnianhimoisin Suomen historiassa

Sama viesti tuli eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen suunnalta. Pari päivää kestäneiden nuorten hallitusneuvotteluiden päätteeksi, tänään esitettiin hallitusohjelma, jonka ykkösteema oli - mikä muukaan kuin - ilmastonmuutoksen torjuminen.

Nuorten hallituksen ilmasto-ohjelma oli nuorten omien sanojen mukaan, kunnianhimoisin koko Suomen historiassa, ja siinä esitettiin selvä sitoumus ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

1:59

Nuoret poliitikot haluavat ja jopa vaativat kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita kuin emopuolueet ja vanhemmat sukupolvet.

Eduskunnan portailla lukiolaiset epäilivät, että mukavuudenhalu kerta kaikkiaan estää vanhempia sukupolvia muuttamasta omia elämäntapojaan.

Moni nuorista sanoi itse olevansa valmis vähentämään omaa kulutustaan. Osa sanoi suosivansa kirppisvaatteita ja moni kertoi lopettaneensa lihansyönnin tai ainakin vähentäneensä sitä.

Vihreää veropolitiikkaa

Nuorisojärjestöjen hallitus haluaa kiristää ilmastolle ja ympäristölle haitallisen toiminnan verotusta ja ohjata ihmisten toimintaa ympäristöystävällisempään suuntaan. Keinoina heillä ovat muun muassa koko EU:ta koskevan hiilivero sekä hiilitullin tuotteille, jotka tuleevat maista, joissa päästötavoitteet ovat unionin tavoitteita väljemmät.

Energiapolitiikkaa pitäisi myös uudistaa, ja nuorten hallitus suosii ydinvoiman lisärakentamista energiatuotannon päästöttömyyden kasvattamiseksi.

Turpeen sekä kivihiilen käyttö halutaan kieltää 2020-luvulla. Vuoteen 2030 mennessä kolmasosa Suomen kiinteistöistä lämmitetään hukkalämpöä hyödyntäen.

Hiilinieluja taas on kasvatettava merkittävästi ja siksi hakkuutavoitteita ei tule nostaa, jotta hiilivarastot kasvavat vähintään ennustetulla tavalla.

Nyt on tilaisuus mobilisoida nuoria äänestämään

Jos nuorisojärjestöt oikeasti haluavat vaikuttaa, heidän kannattaa hyödyntää sitä intoa, mikä näkyi tänään eduskunnan portailla. Nyt heillä olisi hyvä tilaisuus mobilisoida nuoria äänestämään. 

Mielenkiintoista on nähdä, ottavatko puolueet kopin nuorten viestistä. Perussuomalaiset ja siniset profiloituvat jo ilmastonmuutosta vähättelemällä ja tälle ei löydy ymmärrystä ainakaan laajemmin nuorten keskuudessa.

– Vanhemmat sukupolvet eivät ymmärrä, mistä oikeasti on kyse, toteaa nuori mielenosoittaja eduskunnan ulkopuolella. Menee välillä hermo, kun juttelee vanhempien sukulaisten kanssa.

Moni nuori toteaa myös, että luottamus poliitikkoihin kärsii, jos päättäjät eivät tee asioita ilmastonmuutoksen estämiseksi eduskuntavaalien jälkeen.

Riittääkö poliitikoilla rohkeutta tehdä rankkojakin ilmastopäätöksiä myös vaalien jälkeen? Tähän eivät kaikki nuoret tunnu uskovan!

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja