Mainos

MTV Krimillä: Kansa pelkää tulevaa ja väkivaltaa

MTV Uutisten ulkomaantoimittajan Mirja Sipisen mukaan aamu Krimin alueen pääkaupungissa Simferopolissa on valjennut rauhallisena, mutta ihmisten mielissä on nyt suuri pelko.

Erityisesti Krimillä vahvasti näkyvä sotilaallinen toiminta hermostuttaa ihmisiä. Sipisen mukaan suurin huoli ei kohdistu niinkään venäläissotilaisiin, vaan merkitsemättömiin sotilaspukuisiin joukkoihin, jotka liikkuvat kaduilla.

– Heitä on vaikka mistä: Serbiasta ja lännestä, mutta he ovat venäläismielisiä. Kyseessä eivät ole koulutetut sotilaat, Sipinen kertoo.

Joukkiot saattavat pysäytellä ihmisiä, kysellä papereita ja töniä sekä viedä omaisuutta.

Sipinen on yrittänyt jutella näiden sotilaspukuisten henkilöiden kanssa saadakseen selville, mitä he Krimillä tekevät.

– Vastauksena on ollut, että he pyrkivät estämään terrorismia ja Kiovasta tulevaa provokaatiota. Rivien välistä tulee hyvin selväksi se, että jos joku yrittäisi pitää vaikka Ukraina-mielisen mielenosoituksen, se lopetettaisiin välittömästi.

Ne, jotka eivät Venäjää kannata, joutuvat varomaan Sipisen mukaan sanojaan väkivallan pelossa.  Sipisen haastattelemat paikalliset asukkaat ovat yrittäneet järjestää mielenosoituksia Ukrainan puolesta, mutta ne on lopetettu väkivalloin.

–  Ja vaikka suurin osa kansasta kannattaa Venäjään liittymistä ja ovat siis venäläismielisiä, niin hekin pelkäävät, mitä nyt tapahtuu.

Ukraina ja Venäjä ovat sitoutuneet olemaan käyttämättä aseita ainakin perjantaihin saakka. Sipisen mukaan krimiläiset eivät ymmärrä, mitä tilanne nyt oikeasti tarkoittaa.

– Itse pitäisin yllättävänä sitä, jos tämä eskaloituisi aseelliseksi yhteenotoksi. Ukraina olisi tilanteessa niin valtavan selvästi altavastaajana monessakin mielessä. Tilanne on kuitenkin niin kireä, ettei voi tietää mitä tapahtuu, jos jossain tukikohdassa hermot menevät ja nousee jonkinlainen kahina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.