Mainos

MTV Krimillä: Itsepuolustusjoukot partioivat kaduilla

Yöllinen ilmapiiri Krimillä on ollut kireä. Itsepuolustusjoukot ovat tehneet etsintöjä hotelleihin, joissa majoittuu tällä hetkellä paljon toimittajia.

Joidenkin toimittajien kameroiden muistikortit on tuhottu veitsellä. Yhden chileläisen toimittajan on raportoitu kadonneen vuokra-asunnostaan.

Moninaisten ja vaihtelevasti käyttäytyvien sotilasjoukkojen läsnäolo ei voi olla vaikuttamatta äänestykseen.

Kun Krimin asukkailta kysyy heidän mielipiteitään äänestyksen tuloksesta, käytännössä kaikki vastaavat, että Krimin pitäisi ehdottomasti liittyä Venäjään. Suurin osa todennäköisesti onkin tätä mieltä, mutta vastakkaisen kannan esittäminen olisi tässä ilmapiirissä hyvin vaikeaa.

Teitä ja katuja vartioivat itsepuolustusjoukot kertoivat MTV uutisille puuttuvansa kaikkiin Kiova-mielisiin provokaatioihin ja lähettävänsä tekijät ”seuraavalla bussilla takaisin Kiovaan”. Osa tällaisista epävirallisista sotilaista on täysin asiallisia, osa riehakkaampia, osa jopa silminnähden humalassa.

Vaikka Krimillä on parhaillaan suuri määrä merkitsemättömiä sotilasjoukkoja, niissä on suuria sisäisiä eroja. Vapaaehtoisvoimin kerättyjä, epävirallisia kodinturvajoukkoja ei kannata sekottaa Venäjältä tulleisiin ammattisotilaisiin, jotka ovat yleensä kurinalaisia ja toimivat ainoastaan käskystä.

Joka tapauksessa tällaisessa ilmapiirissä tuskin kukaan uskaltaisi avoimesti puhua Ukrainaan liittymisen puolesta.

Krimin äänestys on vilkkaana käynnissä

Krimin kiistanalainen kansanäänestys niemimaan tulevaisuudesta on alkanut vilkkaasti kello kahdeksan aamulla. Joillekin vaalipaikoille on syntynyt jopa jonoa jo ennen äänestysajan alkua. Äänestys jatkuu iltakahdeksaan ja alustavia tuloksia saataneen jo saman illan aikana tai viimeistään aamuyöllä. Äänten ennakoidaan kallistuvan Venäjään liittymisen puolelle.

Vaihtoehdot ovat: Kannattatko Krimin liittämistä Venäjään osana Venäjän Federaatiota? Kannatatko vuoden 1992 perustuslain palauttamista ja Krimin statusta osana Ukrainaa?

Käytännössä jälkimmäinenkin vaihtoehto viittaa laajaan autonomiseen asemaan. Puhtaasti Ukrainan osana pysymisen vaihtoehtoa äänestyksessä ei ole.

Itse äänestystapahtuman odotetaan sujuvan rauhallisesti, mutta jännitteitä on ilmassa. Useat tataariryhmät ovat kertoneet boikotoivansa vaaleja. Tataarit muodostavat Krimillä noin 12 prosentin vähemmistön, josta suuri osa kannattaa Ukrainan puolelle jäämistä. Jos he boikotoivat vaalia, se voi ennustaa Krimille sisäisiä konflikteja myöhemmin.

Toinen mielenkiintoinen erityisryhmä ovat Sevastopolin äänestäjät, sillä Venäjän laivastotukikohdan takia Sevastopolilla on erityisalueen status Krimin sisällä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.