MTV kokeili: PS4:n uutuuspeli kaarevalla näytöllä vetää hymyn korviin

Oletko konsolipelien ja suurikokoisten uutuustelevisioiden ystävä? Mikäli olet, niin MTV Uutisten kokeilussa vieraillut laitekokonaisuus ei jätä kylmäksi.

Testissämme oli Samsungin 55-tuumainen kaareva LED-televisio (UE55H8005). Kokeilimme samalla, miten kaareva näyttöpaneeli taipuu pelikäyttöön PlayStation 4 -konsolin tehoja esittelevällä upouudella "inFamous: Second Son" -pelillä.

Nykyaikainen älytelevisio kaarevaksi taitettuna

Perehdytäänpä ennen pelaamista kuitenkin itse kokeiltavana olevan television ominaisuuksiin: Samsung UE55H8005 on pelkistetyn tyylikäs Full HD -älytelevisio, joka on sellaisenaan edustava näky olohuoneen keskipisteenä.

Erikoisuutena on näytön kaarevuus, jolla pyritään tarjoamaan katseluun visuaalista surround-kokemusta. Muuten kyseinen laite edustaa ominaisuuksiltaan melko tavanomaista nykyaikaista älytelevisiota.

Samsung UE55H8005

Plussaa

-Ergonominen ja helppokäyttöinen liikeohjain

-Pelkistetyn tyylikäs olemus

-Hyvä kuvanlaatu myös SD-materiaalilla katsottuna

Miinusta

-Television ajoittainen jumiutuminen

-Älytelevisiovalikoissa havaitavissa lievää takkuilua

-Kaiuttimista kuuluva rohiseva taustaääni

Laite on sivusta katsottuna selvästi paksumpi kuin pari viikkoa sitten kokeilussa ollut huippuohut LG:n kaareva OLED-televisio.

Samsungin televisio tarjoaa perinteisempää LED-teknologiaa, mutta samalla sen 2490 euron hintakin on huomattavasti ystävällisempi kukkarolle, kun sitä vertaa LG:n jopa 8000 euron hintalappuun.

UE55H8005-malli kykenee tarjoamaan kuitenkin erittäin hyvälaatuisen kuvan. Pimeässä tilassa näytön tummissa kohdissa on tosin havaittavissa haalean laikukasta valovuotoa. Valovuoto ei ole kuitenkaan varsinaisen katselukäytön kannalta häiritsevää. Televisio tarjosi lisäksi hyvän kuvanlaadun digikanavien matalaresoluutioista SD-kuvaa katsoessa.

Älytelevisiovalikko on tuttu Samsungin muista Smart TV -malleista. Kauko-ohjaimena on erittäin ergonomisesti muotoiltu liikeohjain, jonka avulla television ominaisuuksia voi ohjata hiirikursorin tavoin. Pelkistetyn kaukosäätimen käyttö on erittäin helppokäyttöistä.

Lisäksi säädin sisältää mikrofonin television ääniohjauksen käyttämistä varten.

UE55H8005-malli osoittautui mainioksi myös 3D-toistossa. Aktiivilaseihin pohjautuva 3D-kuva vaikutti mukavan tarkalta eikä silmiä rasittavaa värinää ollut juurikaan havaittavissa. 

Pari häiritsevää ohjelmistovirhettä

Kokeilumme aikana havaitsimme UE55H8005-mallissa pari ohjelmistovirhettä, joihin toivottavasti tulee pikaisesti päivitykset:

Televisio meni muutamaan otteeseen käynnistettäessä niin pahasti jumiin, että se ei reagoinut edes edes näytön taakse sijoitetun virtapainikkeen painallukseen. Tällöin television virtajohto oli irrotettava irti seinästä uudelleenkäynnistystä varten.

Myös älyteleviovalikoiden animoinnissa oli ajoittain havaittavissa hidastelua ja lievää takkuilua.

Television omista kaiuttimista kuului puolestaan matalataajuista "rohinaa" puheen ja musiikin taustalla. Ilmiön huomasi tosin vain silloin, kun television äänenvoimakkuuden sääti hyvin hiljaiselle. 

Ja sitten pelaamaan

Kaarevalla näytöllä varustettu televisio on TV-tason päällä nököttäessään modernin näköinen erikoisuus.

Näytön kaarevuuden avulla kuvaan saadaan aikaiseksi aavistuksen verran syvyyttä, mutta tämä toimii lähinnä silloin kun katselija on aivan näytön keskipisteessä.

Tavallista television katselua ajatellen kaarevuuden tuoma hyöty onkin lähinnä marginaalista, sillä esimerkiksi olohuoneessa porukalla televisiota katsellessa kaikki eivät kuitenkaan mahdu optimaalisesti seuraamaan televisiota ruudun keskipisteestä.

Pelaamista ajatellen kaarevuus tarjoaa kuvaan hieman enemmän ulottuvuutta kun pelaaja asettuu lähelle näyttöä ja aivan paneelin keskipisteeseen.

Ja kun puhutaan PS4:n uudesta "inFamous Second Son" -pelistä, niin näyttöä kyllä kelpaa katsella hyvinkin läheltä. Kyseinen peli tarjoaa nimittäin hulppean grafiikan  terävästi mallinnetuilla yksityiskohdilla. 

Kaareva näyttö ei vääristä kuvaa, vaan se tuo peliympäristön lähemmäksi pelaajaa. Pelaaja siis uppoutuu peliin entistäkin tehokkaammin.

Pelissä liikutaan yliluonnollisia voimia hallitsevalla "Delsin Rowe" -päähenkilöllä.

Kaarevan näytön luomaa pelielämystä parantaa entisestään se, että Rowen liikuttelu peliohjaimella toimii jouhean johdonmukaisesti ja tarkasti ilman takkuiluja oli kyse sitten parkour-tyylisestä hyppimisestä tai taisteluista vihollista vastaan.

Pelissä on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava tunnelma, jota pelin musiikki ja ääninäyttely tukee saumattomasti.

inFamous Second Son tarjoaa elokuvamaisesti etenevän juonen ja avoimesti kuljettavan avaran pelimaailman.  Pelaajan on tehtävä moraalinen päätös siitä, että haulaako hän toimia "oikealla tavalla" vai pahiksena. Tämä vaikutti tosin ainakin alkuun hieman pinnalliselta ratkaisulta.

Joka tapauksessa inFamous Second Son esittelee mahtavasti millaista vääntöä ja visuaalisuutta uuden sukupolven pelikonsoli kykenee tarjoamaan.

Ja kun pelaaja asettuu kaarevan näytön keskipisteeseen päähenkilöä ohjailemaan, niin arjen huolet voikin heittää saman tien syrjään.

Lue myös:

    Uusimmat