Poliisi: Väkivallan kierre katujengien välillä uhkasi muuttua joukkotappeluksi Kaivohuoneella – "Oli pakko viheltää peli poikki"

2:04
Videolla Helsingin rikospoliisin johtaja kertoo, miten kuukausien väkivallan kierre katujengien välillä oli eskaloitua joukkotappeluksi Kaivohuoneella.

Rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta kertoi Uutisaamussa lisätietoja katujengeihin liittyvästä joukkoväkivaltatapauksesta, jonka poliisi sai estettyä tänä syksynä.

Heinikarin mukaan tapauksen juuret juontavat vähäpätöiseen erimielisyyteen tai kiistaan viime keväänä, josta kehkeytyi nopeasti väkivallan kierre jengien välillä kesän aikana.

– Vähitellen väkivalta on vakavoitunut. On tullut uhkailua, pahoinpitelyä, puukotusta ja elo-syyskuussa useampia ampumistapauksia, joissa oli osallisena näitä jengien jäseniä, Heinikari sanoi.

Tapahtuma Kaivohuoneella peruttiin

Joukkotappelun uhan takia poliisi perui 8. lokakuuta tapahtuman, joka piti järjestää Helsingin Kaivohuoneella.

Vakavan väkivallanteon estämiseksi otettiin kiinni samana päivänä kymmenen henkilöä, joista kaksi vangittiin. Noin 20-vuotiaita miehiä epäillään törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja törkeästä ryöstöstä. 

– Loppukesästä selvitettiin pääkaupunkiseudun poliisien kanssa, ketkä ovat näissä riitelevissä ryhmissä keskeisimmät henkilöt, ja aloitettiin salainen tiedonhankinta rikoksen ennaltaehkäisemiseksi.

Heinikari ei tarkenna, mitä keinoja poliisi käytti asian selvittämiseksi. Salaisia tiedonhankintakeinoja ovat muun muassa telekuuntelu ja -valvonta, tekninen kuuntelu ja peitetoiminta.

– Hyvin nopeasti tuli tilanne, jossa meillä oli käsissä sellainen näyttö, että oli pakko viheltää peli poikki, Markku Heinikari sanoo.

Poliisi on aiemmin arvioinut, että kyseessä merkittävin jengeihin liittyvä tapaus, jonka poliisi on saanut estettyä.

Tapaus etenee syyteharkintaan alkuvuodesta. Tuolloin poliisi myös tiedottaa asiasta lisää.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja