Mainos

MTK vaatii korjausta komissiolle lähetettyyn tuki-ilmoitukseen

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK vaatii hallitusta korjaamaan komissiolle lähetettyä tuki-ilmoitusta, koska tuottajajärjestö ei ole sitä kaikilta osin hyväksynyt.

MTK:n valtuuskunta edellytti tätä ylimääräisessä kokouksessaan tänään, ja puheenjohtaja Esa Härmälä kertoi tiedotustilaisuudessa ottavansa asian esille neuvotteluissa valtion kanssa huomenna.

MTK:n valtuuskunta tiukkasi tänään järjestönsä johdolta peräänantamattomuutta tukineuvotteluissa. Valtuuskunta pui poikkeuksellisesti suljettujen ovien takana järjestön johdon toimia neuvotteluissa valtion kanssa.

Valtuuskunnan puheenjohtaja Juha Saikkonen vakuutti kokouksen jälkeen, että järjestö lähti kokouksesta yhtenäisenä, vaikka ylimääräisen kokouksen koolle kutsuminen jäsenten aloitteesta onkin harvinaista.

Valtuuskunta ripitti kokouksessa Härmälää, joka kertoi palautteen perusteella olleensa liian "huono kuuntelemaan" jäsenistöä. Arvostelu ei kuitenkaan vaikuttanut Härmälän jatkohaluihin. Hän vahvisti tiedotustilaisuudessa olevansa käytettävissä, kun valtuuskunta valitsee puheenjohtajaa.

MTK:n valtuuskunnalla on mahdollisuus puuttua henkilövalintoihin loppuvuodesta, jolloin se valitsee johtokunnan puheenjohtajan sekä varapuheenjohtajat. Härmälä on johtanut MTK:ta vuodesta 1994.

"Nöyrästi haettava takaisin"

MTK:n valtuuskunta, järjestön ylin päättävä elin, kokoontui ylimääräiseen kokoukseen 11:n jäsenen vaatimuksesta. Maatalousuudistuksen tuomat muutokset huolettivat etenkin pohjoisen kotieläintuottajia.

Valtuuskuntaa johtavan Saikkosen mukaan pohjoisen tukialueen kotieläintuottajat ovat luottaneet siihen, että Suomen jäsenyysneuvotteluissa sovittu pohjoinen tuki on pysyvä ja pitkäaikainen tukimuoto.

Arvostelijoiden mielestä hallitus on luonnonhaittakorvauksen (LFA) korotusta koskevassa ilmoituksessaan myöntynyt komission vaatimukseen Pohjois-Suomen tuen maksuvaltuuden leikkaukseen.

Etujärjestönkään toimintaa ei pidetty riittävänä.

Kokouksen koolle kutsujiin kuulunut alahärmäläinen Vesa Kalijärvi sanoi tänään kokouksen jälkeen, että LFA-tukea koskeva ilmoitus on haettava nöyrästi takaisin Brysselistä. Hän oli monen muun valtuuskunnan jäsenen tavoin tyytyväinen kokoukseen antiin.

"MTK ei kommentoinut"

Komission linja siitä, että luonnonhaittakorvauksen kansallinen korotus leikkaa myös pohjoisen tuen maksuvaltuutta, oli tukineuvotteluissa esillä. Tästä Härmälä ja tukineuvottelukumppani maa- ja metsätalousministeriö ovat yhtä mieltä.

MTK ei Härmälän mukaan periaatetta siunannut. Hänen mukaansa MTK ei silti kommentoinut hallituksen ilmoitusta pohjoisen tuen maksuvaltuuden leikkaustarpeesta, vaikka järjestöllä oli tähän mahdollisuus.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan järjestöllä oli viikonloppu aikaa kommentoida komissiolle lähdössä ollutta ilmoitusta luonnonhaittakorvauksen korottamisesta.

MTK:n vaatimukset LFA-ilmoituksen peruuttamisesta otettiin ministeriössä varauksellisesti vastaan.

- Valtioneuvoston hyväksymän ja komission vastaanottaman ilmoituksen muuttaminen olisi hyvin poikkeuksellista, arvioi osastopäällikkö Ilkka Ruska.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.