Mainos

MTK:n Härmälä: Puun hintatasoa kannattaa varjella

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä kehottaa metsänomistajia harkitsemaan, saisivatko he paremman tuoton metsästään siirtämällä kauppaa seuraavaan noususuhdanteeseen.

Härmälä puhui Kuopiossa valtakunnallisessa Farmari-maatalousnäyttelyssä. Hän piti oikeana ja pitemmällä tähtäimellä myös metsänomistajan etujen mukaisena teollisuuden valitsemaa linjaa, jonka mukaan tarjontaa rajoitetaan tehtaita seisottamalla.

-Metsänomistajan tulee kuitenkin miettiä omaa toimintalinjaansa tässä tilanteessa. Puun tarjonnan ylläpitäminen entisellä tasolla teollisuuden kysynnän vähetessä johtaisi aivan samaan tilanteeseen, minkä teollisuus itse pyrkii välttämään omilla markkinoillaan, hän sanoi.

Härmälän mukaan taantuman kestoa ei kukaan osaa ennustaa, mutta siitä voi tulla muutamaa kuukautta pitempi. Hän laski, että jos puun hinta vuoden päästä syksyllä on palautunut viime vuoden eli syksyn 2000 tasolle, niin verrattuna teollisuuden nykyisiin tarjouksiin metsänomistaja saa yli kymmenen prosentin vuotuisen koron siirtämällä kauppaa. Härmälä suositteli harvennushakkuita päätehakkuiden sijaan, jos metsänomistajan on myytävä nyt puuta. Huonosta suhdanteesta huolimatta teollisuus tarvitsee kuitupuuta, koska se ei saa sitä päätehakkuista niiden jo vähennyttyä tukin hinnan laskun myötä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.