MTK:n Härmälä: Maitokiintiöiden leikkaus olisi kohtalokas virhe

Toista tuhatta pohjalaista ja lappilaista maidontuottajaa oli koolla Ylivieskassa vastustamassa maa- ja metsätalousministeriön ajamaa maitokiintiöiden leikkausta. MTK:n mielestä leikkaukselle on olemassa selkeä vaihtoehto. Liiton mielestä maitosektoria pitää vahvistaa.

Maitokiintiöitä on tarkoitus leikata lähiviikkoina kuutisen prosenttia. MTK ja tuottajat vastustavat leikkausta, koska se heikentäisi niiden mielestä jatkavien ja investoivien maitotilojen taloudellista asemaa. Kiintiöiden leikkaus olisi puheenjohtaja Esa Härmälän mukaan kohtalokas virhe.

Hallituksen maatalouspolitiikka on Härmälän mukaan täynnä ristiriitoja.
-Hallituksen toimet eivät tue maatalouden toiminnan tehostamista, vaan se on päätöksillään nostanut maatalouden tuotantokustannuksia, Härmälä tilitti.
Kiintiöleikkaus ilman korvausta olisi hänen mukaansa viljelijän omaisuuden pakko-ottoa.
-Ei ole edes selvää, onko maa- ja metsätalousministeriöllä toimivaltaa tällaiseen, hän arveli.

Leikkauksen tekeminen ilman, että samalla päätetään lähivuosien kiintiöpolitiikasta ja kiintiöiden hallinnoimisen pelisäännöistä sekä niiden vaikutuksista maitotilojen kehittämisedellytyksiin, olisi Härmälän mielestä huonoa ja epävarmuutta entisestään lisäävää politiikkaa.

Leikkaukselle sektoria vahvistava vaihtoehto

Härmälä esitti, että ensimmäisessä vaiheessa maatilatalouden kehittämisrahaston varoilla toteutettaisiin vapaaehtoinen kiintiöiden poisosto-ohjelma. Sen lisäksi tulee maatalouden luopumis- ja lopettamistukiohjelmia käyttää aktiivisesti ongelman hoitamiseksi, hän vaati.

EU:lta on Härmälän mukaan myös saatavissa lisäaikaa sopeutukselle ainakin ensi vuoden loppuun.
-Jos ongelma ei ratkeaisi kokonaan näillä keinoin, sen voisi hoitaa pienellä yleisleikkauksella, joka korvattaisiin viljelijöille esimerkisi lisähinnan nostona, hän katsoi.
-Toimet muodostavat laajan kokonaisuuden, jonka kaikki osat tulee olla tiedossa ennen kuin tehdään yksittäisiä päätöksiä, Härmälä korosti.

Kokonaisuuden ennakointi ja hallinta on hänen mielestään tärkeää myös siksi, että EU:n maitopolitiikan arvellaan muuttuvan lähivuosina.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat