Mainos

MTK: Maataloustuotteiden tuontikielloilla pahoja vaikutuksia Suomelle

Venäjän asettamilla maataloustuotteiden tuontikielloilla on Suomelle mittavia vaikutuksia, arvio Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila.  

Venäjä määräsi eilen tuontikieltoja ja -rajoituksia maataloustuotteille sellaisista maista, jotka ovat määränneet Venäjälle talouspakotteita. Joukkoon kuuluvat ainakin Yhdysvallat ja EU-maat. Tarkempia tietoja rajoitusten sisällöstä on odotettavissa tänään.  

Marttila uskoo Suomen ja Baltian maiden olevan tuontikieltojen suurimpia kärsijöitä Euroopassa. Venäjän ratkaisu voi johtaa suuriin ylijäämiin ruuantuotannossa ja useiden prosenttien hinnanalennuksiin. Tämä aiheuttaisi teollisuudelle ja yrittäjille ongelmia, kun elintarvikkeita jouduttaisiin ehkä tuottamaan velaksi.  

- Suomella on merkittävästi ruokavientiä, erityisesti maitotaloustuotteita, Venäjälle. Jos siinä tulee ongelmia tai jopa täydellisiä kieltoja, niin suorat vaikutukset ovat dramaattisia. Epäsuorat vaikutukset tulevat EU:n sisämarkkinoiden kautta eli kun Venäjän kauppa takkuaa, on odotettavissa vakavia markkinahäiriöitä koko Euroopan ruokamarkkinoilla, Marttila sanoo MTV Uutisille.

Marttila osasi odottaa Venäjän asettamia tuontikieltoja vastauksena pakotteille, joita EU ja Yhdysvallat ovat määränneet sille Ukrainan kriisin vuoksi.  

- Merkkejä ja varoituksia on ollut ilmassa pitkään. On anteeksiantamatonta, etteivät päättäjät ole varautuneet siihen, mitä vastapuoli tekee, hän moittii.  

Marttilan mukaan aiemmat kokemukset ovat osoittaneet, että tuontikiellot voivat tulla voimaan jopa muutamassa päivässä.   

Hän sanoo, että suomalaisille elintarvikkeille voidaan tarvittaessa etsiä vaihtoehtoisia markkinoita. Tällöin katseet kääntyisivät käytännössä Aasiaan.  

- Riskinä on vakava markkinahäiriö. Esimerkiksi maitoa tuotetaan jatkuvana virtana, ja isolle tuotannolle pitäisi nopeasti löytää uutta markkinaa.  

Elintarviketeollisuusliiton mukaan Suomen elintarvikkeiden viennistä neljännes menee Venäjälle.  


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.